Mahmoud’s droom: aannemer worden

Mahmoud (13) maakt de komst van IS naar Mosul mee. Mahmoud kan de verwoeste stad niet aanzien. “Ik wil aannemer worden om Mosul weer op te bouwen.”

 De komst van IS naar Mosul maakte alles anders voor Mahmoud. “Onze school werd helemaal overgenomen door IS. Het was vreselijk! Mijn ouders moesten veel geld betalen om mij naar school te laten gaan. In de lessen gebeurden de gekste dingen. Zo werd de rekenles uitgebeeld met kogels! Ik heb het één week volgehouden, toen ben ik van school gegaan en bleef ik thuis.”

Mahmoud Irak

Mahmoud woonde met zijn familie in de oude stad. “Bij de bombardementen bij de bevrijding van Mosul stortte ons huis in en moesten we vluchten,” vertelt hij. Dat was erg gevaarlijk. “Tijdens de vlucht gooide een IS-strijder een handgranaat naar ons toe, waardoor mijn broer gewond raakte aan zijn been. De scherven zitten er nog steeds. We gingen een tijdje bij opa en oma wonen. Hun huis was ook wel beschadigd, maar de huizen er omheen waren helemaal ingestort.”

Mahmoud bezoekt het community center van ZOA. Daar leeft hij op. “Ik wil hier veel leren en niet meer aan de oorlog denken. Dit centrum van ZOA heeft me geholpen om het te vergeten en weer lol te hebben.” Net als Mahmoud zijn er wereldwijd miljoenen kinderen die een veilige plek nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat hun school ook is verwoest, omdat ze voor oorlog moesten vluchten of omdat ze moeten werken om te overleven.

Voor kinderen zoals Mahmoud, die opgroeien in een conflictgebied, is de toekomst onzeker. Samen kunnen we zorgen voor een veilig thuis en goed onderwijs. Help je mee om dromen waar te maken? 

Ja, ik help mee