Masa Sackie: “Het heeft geen zin om elkaar te blijven beschuldigen”

Ondanks dat de gevechten soms al lang voorbij zijn, kan een oorlog mentaal nog lang invloed hebben. Veel mensen hebben na een oorlog last van trauma’s, woede-uitbarstingen en wantrouwen. Dorpshoofd Masa Sackie heeft regelmatig te maken met conflicten als gevolg van de oorlog.

Via ZOA kwam Masa in aanraking met socio-therapie. Een vorm van therapie waarbij gekeken wordt naar de persoon zelf en de relaties in zijn omgeving. “Want eigenlijk begint vrede thuis”, vertelt Masa. Samen met elf andere dorpelingen volgde ze vijftien weken lang een intensief programma, waarin ze de fijne kneepjes van de therapie leerden.

En met resultaat, aldus Masa. “Ik kan nu zelf conflicten oplossen waarvoor ik anders de politie had gevraagd. Laatst was er bijvoorbeeld een man die iemand had neergestoken. Hoewel de dader gepakt is, was het slachtoffer uit op wraak. Ik heb toen met hem gesproken om dat niet te doen. Toen later de dader terugkwam in het dorp heb ik ook met hem gepraat. Hij heeft vervolgens zijn excuses aan het slachtoffer aangeboden. Ik was er best trots op dat ik dat zo zelf kon oplossen.”

Eén ding is volgens Masa het belangrijkst bij de therapie: vragen stellen. “Eerder praatte ik heel veel, maar nu weet ik dat je beter vragen kunt stellen. Het heeft geen zin om elkaar te beschuldigen. Belangrijker is om met elkaar in gesprek te gaan en begrip te tonen”. Ze lacht even. “Ook bij mij thuis werpt het zijn vruchten af!”