Moeder-voor-moeder groep in Myanmar

Cynthia (30) is moeder van drie kinderen. Maar daarnaast heeft ze nog een andere belangrijke taak: ze is trainer voor de andere moeders in Ka Saw Plo. In het dorp wonen in totaal 26 kinderen.

“Na een klein onderzoek werd ik gekozen om de leider te worden van de moedergroep in ons dorp. Ik heb eerst een training gehad over onder andere voeding en hygiëne voor kinderen. Ik weet nu veel meer belangrijke dingen die ik meteen toepas op mijn eigen kinderen. Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat er drie soorten voedsel zijn: Voedsel om energie te krijgen, voedsel om gezond te blijven en voedsel om door te gaan.

Een gevarieerd dieet

Sinds we de moedergroep zijn begonnen, zie je dat de kinderen echt een stuk gezonder zijn geworden! Eerst aten de kinderen net als de volwassenen: drie keer rijst op een dag met soms groente en wat vis. Maar nu proberen we hen een gevarieerder dieet te geven. We proberen ook aan vlees te komen, al is dat hier erg lastig te krijgen.

"De band tussen ons als moeders is veel sterker geworden"

Als leider van de groep ga ik naar vergaderingen in Taungoo. Daar praten we over allerlei verschillende onderwerpen, die ik hier in het dorp dan weer aan de andere vrouwen leer. De band tussen ons als moeders is hierdoor ook veel sterker geworden. En we weten veel meer, bijvoorbeeld dat het belangrijk is je handen te wassen en jezelf schoon te houden. We hebben momenteel gelukkig niet veel ziekte in het dorp, maar mocht er wel een kind ziek worden, kan ik de moeder helpen daar goed mee om te gaan.”

Honderdduizenden moeders zoals Cynthia staan er door rampen en oorlogen alleen voor. ZOA geeft deze moeders een steuntje in de rug, waarmee we niet alleen de moeders, maar de hele gemeenschap helpen. Help je ook mee? 
Doneer nu