Noodhulp Afghanistan: "Ik weet niet of we het hadden overleefd zonder hulp"

Afgelopen april vroegen we aandacht voor de droogte in Afghanistan. Vanwege veel te weinig regen hadden honderden mensen dringend behoefte aan water. ZOA kwam in actie en stuurde grote tankwagens met water. Ook investeren we in oplossingen voor de lange termijn, zoals een waterleidingsysteem en waterpompen. Één van de honderden gezinnen die we geholpen hebben, is het gezin van Abdul.

Midden door de provincie Jawzjan in Afghanistan stroomt de rivier Aqdarya. Bijna 75% van de inwoners van  deze provincie zijn afhankelijk van landbouw of veehouderij voor hun beroep. Een deel van het land wordt door de regen bewaterd, een ander deel wordt vanuit de rivier bewaterd. In 2018 is er ontzettend weinig regen gevallen. Daarom kregen alle boeren in dit gebied grote problemen om ofwel hun land, of hun vee te voeden. Hierdoor zijn bijna alle oogsten mislukt en heeft een groot deel van het vee het niet overleefd.

Een van de inwoners van deze provincie is Abdul Samad. Hij heeft op zijn boerderij deels landbouw, en een kleine kudde vee. Zijn gezin met acht kinderen had moeite om te overleven door de enorme droogte. “Aan het begin van het jaar verloren we onze tarweoogst door een gebrek aan water in de rivier. Een paar maanden later verloren we de watermeloenoogst met dezelfde reden. We moesten wel ons vee verkopen om wat geld te besteden te hebben. Maar het vee is ook niet veel meer waard, door het gebrek aan water, gras en voedsel hebben ze ernstig ondergewicht.”

"Op een gegeven moment moest ik kiezen tussen water of eten kopen voor mijn gezin. Een onmogelijke keuze!"

“Afgelopen maanden is water een enorm probleem geworden in ons dorp. We moesten 9 kilometer reizen om veilig drinkwater te kopen in de stad Shebergan. Daar betaalde je een bedrag per jerrycan, waarvan we er wel vier of vijf per dag nodig hebben. Dit was een enorme last voor mij. Door de mislukte oogsten had ik al bijna geen geld te besteden, en op een gegeven moment moest ik kiezen of ik mijn geld aan water of aan eten voor mijn gezin uitgaf. Een onmogelijke keuze. Ik weet niet hoe we dit hadden moeten overleven op deze manier.

Samen met andere mensen uit het dorp vroegen we de lokale overheid om hulp. Gelukkig merkte ZOA ons probleem op! In mei kwamen ze ons dorp bezoeken en meteen begonnen ze water uit te delen met een enorme watertank. Ik ben zo opgelucht! Ik krijg nu voldoende water voor mij en mijn gezin, en het geld dat ik daarmee bespaar kan ik uitgeven aan voedsel voor mijn familie, en om mijn vee in leven te houden. Ons hele dorp is ontzettend dankbaar voor de hulp van ZOA!

NH_Afghanistan

Door te zorgen voor schoon drinkwater en goede hygiëne in crisisgebieden, voorkomen we dat vluchtelingen een volgende ramp overkomt. Steun jij ons werk voor deze mensen met een gift?

Doneer nu