Onesta: "Eindelijk kan ik schoolspullen kopen voor mijn kinderen"

Samen met een aantal vrouwen uit het dorp vormt Onesta uit Zuid-Sudan een landbouwgroep. 

“Mijn naam is Onesta. Samen met een aantal boerinnen zit ik in een landbouwgroep. Op een gezamelijke akker verbouwen we cassave onder begeleiding van ZOA. Zojuist hebben we weer geoogst, dus nu zijn we bezig om alle cassaves te schillen. Dat is altijd gezellig!

Voordat ik bij de groep kwam, verbouwde ik in mijn eigen tuin. Eens in de twee jaar kon ik oogsten, dus je kunt wel nagaan dat dat veel te weinig opbracht. Ik verdiende er te weinig mee om er van te kunnen leven. Zo had ik bijvoorbeeld ook niet genoeg geld om het schoolgeld van mijn kinderen te betalen.

Via ZOA kwam ik toen in aanraking met de landbouwgroep. We kregen samen een training om cassave te verbouwen en hoe we de oogst kunnen verhogen. Ook konden we wat gezamenlijk gereedschap aanschaffen. Sindsdien is onze opbrengst echt verhoogt. Het gaat echt goed!

Inmiddels is er genoeg opbrengst om van rond te komen. Ik kan nu schoolspullen kopen voor mijn kinderen. Het succes van de akker werkt aanstekelijk in de buurt; inmiddels zijn er al meer landbouwgroepen ontstaan. Met onze eigen groep hebben we genoeg plannen voor de toekomst. We willen zeker gaan uitbreiden!”