Osama: “Ik kon kiezen: vertrekken of een wapen oppakken”

De 34-jarige Osama vluchtte samen met zijn vrouw en kinderen uit Syrië. Op dit moment verblijven ze in een stad in Jordanië, niet wetende hoe de toekomst er voor hen uit zal zien. 

“Meevechten in de Syrische oorlog? Dat wilde ik absoluut niet. Dat wilde ik mijn vrouw en kinderen niet aandoen en bovendien zou ik dan partij moeten kiezen. Ik vluchtte met mijn vrouw Nouha en onze vier dochters naar Jordanië. Het was een vreselijke tocht.”

Menselijk schild

Hier in Iribid wonen we in een klein, koud en vochtig huis. Vaak denken we terug aan ons huis in Syrië. Ook hadden we een granaatappel- boomgaard met een moestuin. Van ons huis is niets meer over. Teruggaan is geen optie. Ik zal worden opgepakt en als menselijk schild de oorlog in worden gestuurd.

Hier in Jordanië mogen we niet werken. Onze kinderen kunnen niet naar school omdat we de reiskosten niet kunnen betalen. Als er geen controle is, werk ik ‘s nachts in de bouw. Met wat ik dan verdien, kunnen we net de luiers van onze jongste betalen.

2015 August–Husan, Jordan. Osama Rajdan, 34, his wife Nuha, 33, and their daughters fled to Jordan from Daraa, Syria one-and-a-half years ago. Today Zoa distributed food to them from funds raised specifically to fill in the need that WFP stopped providing. The fundraising campaign has raised 170,000 Euros and is still running. Osama is pictured in front of their home with three of their four daughters: Duqua, 7, Jenna, 1, and Duha, 3.

Voedselpakket

We zijn ontzettend blij met het voedselpakket dat we van ZOA kregen. Hiermee kunnen we weer een tijd vooruit. Maar het is vooral zo fijn dat jullie luisteren en steeds weer terugkomen. Jullie zijn als familie, meer dan familie!”