Raji: "Ik mis het chocolademaken"

Raji is 52 jaar en chocolademaker van beroep. In Syrië maakte hij met veel plezier de heerlijkste smaken chocolade. Helaas kon hij daar niet langer blijven en woont hij tegenwoordig in Jordanië. Hij vertelt over zijn leven. 

“Ik ben Raji. Samen met mijn vrouw en onze drie dochters woon ik in Jordanië. Ik zou je willen meenemen in mijn leven.”

“Als ik terugdenk aan mijn leven in Syrië denk ik terug aan een perfect leven. Ik werkte al 12 jaar als chocolademaker en het was een goede baan. Na mijn werk nam ik vaak wat mee naar huis en hadden we proeverijen. Ik liet mijn vrouw en kinderen dan smaken uitproberen.”

“De lekkerste chocolade die ik ooit gemaakt heb, heette gendoja-chocolade. Deze smaak is misschien wel net zo revolutionair als de Karamel-zeezout van Tony’s Chocolonely hier. Er zitten nootjes en Arabische zoetigheid in, hij is echt heel bijzonder. En ik was de eerste in heel Syrië die ‘m maakte!”

"Ik nam vaak wat nieuwe chocolade mee naar huis, om te laten proeven door mijn vrouw en dochters"

“Maar dat was toen. Als ik nu om me heen kijk, ziet ons leven er helaas heel anders uit. Toen de oorlog begon werd de chocoladefabriek gesloten. Milities namen ons huis in en hebben alles vernietigd. Het geweld kwam heel dichtbij. We voelden ons zo onveilig dat ik besloot dat het beter zou zijn als we ons heil elders zouden zoeken. Dat werd Jordanië. Maar dat betekende wel dat we ons werk, onze opleiding, ons huis en ons land achter ons moesten laten.”

"Het geweld kwam wel heel dichtbij. Daarom besloten we om alles achter te laten"

“Ik ben dankbaar dat we nu in veiligheid leven. Tegelijkertijd is het leven in Jordanië geen makkelijk leven. Hier mag ik niet werken. Ik mis het chocolade-maken zo erg dat ik op een dag alle materialen heb gekocht om thuis chocolade te maken. Maar toen de politie daarachter kwam, werd ik meteen meegenomen.”

Raji en zijn familie

“Voor mijn dochters is het eigenlijk net zo lastig als voor mij. In Jordanië mogen ze niet studeren. Ze hebben contact met vriendinnen en familie die inmiddels in Europa wonen. Zij mogen daar wél naar school en bouwen daar wél een nieuw leven op. Wij zitten vast. Als vader voel ik machteloos. Ik wil het beste voor onze dochters, maar kan in deze situatie niets voor hen betekenen. Dat doet pijn.”

"Mijn dochters kunnen nu niet studeren. Dat doet pijn"

“Op die dagen is het bijzonder om te weten dat er mensen zijn die aan je denken. Zo zijn we hier in Jordanië geholpen door ZOA. Door mensen die de tijd namen om naar ons verhaal te luisteren. Die er voor ons zijn als we het moeilijk hebben. Dat voelt fijn. Voor ons hele gezin is het zo bijzonder om te weten dat je het niet alleen hoeft te doen, maar dat er mensen zijn die aan je denken.”

Bid je ook dertig dagen mee voor mensen als Raji? Meld je dan aan via de gebedsactie ‘Uw Koninkrijk Kome’. Of lees meer over ZOA’s werk in Syrië.