Rose: "Zonder hulp hadden we het niet gered"

Wat doe je als je gevluchte familie ineens plotseling voor je deur staat? Voor Rose uit Zuid-Sudan was er geen twijfel mogelijk: ze besloot hen in huis te nemen. Maar dat bracht de nodige uitdagingen met zich mee. 

“Mijn man Charles en ik hebben samen vijf kinderen. Met mijn gezin woon ik in Zuid-Sudan. Maar sinds begin 2014 bieden we ook onderdak aan ontheemde familieleden. Zij hebben maar liefst acht kinderen, dus het huis is daarmee aardig vol. Door de conflicten moesten ze vluchten.”

“We hebben niet lang na hoeven denken of we hen in huis wilden nemen. Het is familie, dus natuurlijk doe je dat. Maar tien personen extra is niet niks. Ze arriveerden toen de cassaveoogst in volle gang was. In eerste instantie hadden we daardoor genoeg te eten, maar al snel was alles op. We hielden daardoor ook niets over om te verkopen of te planten.”

“Gelukkig schoot ZOA ons te hulp. We kregen een pakket met groentezaden, zodat we met z’n tienen genoeg te eten hebben. Maar we houden ook genoeg over om te verkopen. We zijn blij met de hulp die we hebben gekregen. Zonder hulp hadden we het niet gered. Nu kunnen we onze familie op blijven vangen zolang het nodig is.”