Het verhaal van Suad uit Syrië

Slechts een half uurtje rijden van de Syrische grens ligt de Jordaanse stad Irbid. In een verwaarloosd appartement ontmoeten we Suad, haar schoondochter en kleindochter. Ze neemt ons mee in haar verhaal. 

“We woonden in Syrië en op een dag waren we gewoon thuis thee aan het drinken. Maar opeens hoorden we een enorm lawaai. Vliegtuigen waren aan het bombarderen, en het was heel dichtbij. We zijn zo snel mogelijk ons huis uitgerend, geen tijd om iets mee te nemen. Gelukkig maar, want slechts enkele minuten later werd de plek, waar we net nog zo rustig thee aan het drinken waren, gebombardeerd. Er zijn toen veel families omgekomen.

We hadden niks meer, dus gingen we op reis. Op naar een plek die veiliger was. Maar in de dorpen waar we langs kwamen, zagen we ook veel bombardementen. Het leek wel of heel Syrië tegelijk aangevallen werd. Uiteindelijk kwamen we dus in Jordanië aan. Daar werden we naar een kamp gebracht. Zeven maanden lang woonden we daar, met z’n allen in een caravan. Mijn man, ik en onze tien kinderen. Met z’n twaalven in een veel te kleine caravan. Maar wel veilig, dachten we.”

"Mijn man, ik, en onze tien kinderen in een veel te kleine caravan. Maar wel veilig, dachten we."

“Tot ik op een dag bij de caravan aankwam, en er opeens een grote brand bleek te zijn. Tot op de dag van vandaag weet ik niet hoe deze is ontstaan. In het kamp was geen water, laat staan een brandweer. We konden het vuur dus niet bestrijden. Toen de brandweer eindelijk kwam opdagen, was er al niks meer over van de caravan. Ik werd wakker in het ziekenhuis met ernstige brandwonden. Toen werd me verteld dat slechts twee van mijn zoons ook in het ziekenhuis lagen. Al mijn andere kinderen waren omgekomen in de brand.”

Caravan

Na de brand verhuisden Suad met haar man en overgebleven kinderen naar de stad Irbid. Om de pijnlijke herinneringen en de onveiligheid van het kamp te ontvluchten. In Irbid helpt ZOA vluchtelingen zoals Suad en haar gezin met veilige plekken waar ze hun trauma’s kunnen verwerken.

Annelot staat deze week stil bij Suad. Bij wie sta jij stil? Met jouw steun kan ZOA vluchtelingen zoals Suad opvangen en hen de hulp bieden die ze het meest nodig hebben. Zoals voedsel, schoon drinkwater en traumaverwerking.
Help mee