Susan vluchtte uit Zuid-Sudan en adopteerde nog twee kinderen

Vluchten op zich is vaak al een traumatische ervaring. Laat staan wanneer je dat met vier kleine kinderen moet doen. Maar Susan (25) uit Zuid-Sudan gaf niet op en nam zelfs nog twee extra kinderen onder haar hoede: 

“Voordat we hier in Uganda kwamen, was het leven in Zuid-Sudan goed, totdat de oorlog startte. Opeens begonnen mensen te vluchten en families werden van elkaar gescheiden. Ook ik ben mijn man kwijtgeraakt, maar ik moest wel vertrekken met de kinderen. Het was te gevaarlijk.  Mensen werden vermoord, ik heb zelfs gezien hoe mijn eigen buurman uit zijn huis getrokken en afgeslacht werd. Het was geen leefbare plek meer.”

Een eigen moestuin

Susan vond hulp in één van de vele vluchtelingenkampen waar ZOA actief is. Ze sloot zich aan bij één van onze spaargroepen en met het zadenpakket dat ze kreeg, startte ze haar eigen moestuin. Door moeder Susan te helpen, hielpen we ook haar kinderen. “Ik wist eigenlijk helemaal niets van landbouw, maar ik heb veel geleerd! Ik verbouw nu mijn eigen groenten, en experimenteer zelfs een beetje op welk stuk land welke groenten het goed doen. Ik ben er zo trots op dat ik zelf het eten verbouw om mijn familie eten te kunnen geven, vooral omdat ik een alleenstaande moeder ben!”

‘Mum’ voor twee extra kinderen

Nu zorgt Susan zelfstandig voor haar gezin en adopteerde zelfs nog twee kinderen: “Ik heb vier kinderen: 8 jaar, 6 jaar, 3 jaar en vier maanden oud. Daarnaast heb ik nog twee meisjes geadopteerd van 14 en 15 jaar oud. Ze waren hun familie kwijtgeraakt en kwamen dit kamp met zijn tweeën binnen, zonder volwassenen erbij. Ik voel zoveel mededogen voor hen, omdat er voor hen geen weg uit is. Hun ouders zijn kwijt. Ze hebben dus geen andere keus dan te leven als vluchteling, totdat er vrede komt. Op een dag hoop ik hen te helpen hun familie terug te vinden. Maar tot die tijd geven ze mij de eer om door hen ‘mum’ genoemd te worden”

Sparen voor een betere toekomst

Susan leert niet alleen om zelf eten te verbouwen, maar verdient daar ook geld mee. Dit spaart ze zorgvuldig op: “Ik zit nu ook in een groep vrouwen waarmee we samen sparen. Dat heb ik nooit eerder gedaan, maar ik kreeg hier een training en ik heb al wat gespaard. Ik heb een kleine lening gedaan voor 30,000 shilling (ongeveer 7 euro) en daarmee heb ik wat groenten kunnen kopen, die ik naar de markt heb gebracht en verkocht. Ik heb de lening weer terugbetaald met rente. Nu focus ik me vooral op het sparen van geld. Ik hoop daarmee de levens van mijn kinderen en mijzelf te kunnen verbeteren.”

Honderdduizenden moeders zoals Susan staan er door rampen en oorlogen alleen voor. ZOA geeft deze moeders een steuntje in de rug, waarmee we niet alleen de moeders, maar de hele gemeenschap helpen. Help je ook mee? 
Doneer nu

Susan