Theresa uit Zuid-Sudan:"De overstromingen spoelden mijn dromen weg"

In een plas water zit Theresa Nanloki Malo. Afgelopen maand werd ze, net als honderdduizenden andere inwoners van Zuid-Sudan, overvallen door de enorme overstromingen in het land. We vroegen haar hoe ze nu naar de toekomst kijkt.

“Voordat de overstromingen kwamen, kapte ik hout. Daar maakte ik houtskool van en dat verkochten we op de markt. Ook verbouwden we thee om te verkopen. Zo kon ik als alleenstaande moeder voor mijn negen kinderen blijven zorgen. We hadden niet veel, maar ik kon in ieder geval mijn kinderen te eten geven en de school betalen. Nu is dat zelfs van me afgenomen.

De vloed kwam. In één stroom spoelde het mijn leven weg, zo voelt het. Mijn bron van inkomsten, het stabiele leven van mijn kinderen, weg. Ik kan nu geen houtskool meer maken en ik weet niet hoe ik voor mijn kinderen moet zorgen. Ze eten nu alle wilde vruchten die ik maar kan vinden en mijn baby krijgt borstvoeding. Maar voor de anderen heb ik toch echt snel hulp nodig…

Dromen over de toekomst? Dat vind ik moeilijk. Mijn zoon kan niet trouwen, want ik kan geen bruidsschat betalen. Door de oorlog van twee jaar geleden zijn we al ons vee verloren. Mijn kinderen kunnen sinds de vloed niet meer naar school, ik heb geen geld. Ik hoopte dat ze bij konden springen om wat geld te verdienen, maar wat kunnen ze doen? Ik kan zelf niet eens een manier vinden om inkomen te verdienen, laat staan dat zij iets kunnen doen. Maar naar school kost te veel geld, dus nu doen ze thuis niks.”

De wanhoop is van Theresa haar gezicht te lezen. Nadat we met haar bidden barst ze in tranen uit.

ZOA verleent noodhulp na de overstromingen in Zuid-Sudan. Maar ook in andere landen is de toekomst van talloze kinderen onzeker: jaarlijks overlijden er duizenden aan een gebrek aan voedsel of schoon drinkwater of door ziekten die makkelijk te voorkomen zijn. ZOA is trouw aan kleine en grotere vluchtelingen en helpt onder andere met voedsel, schoon drinkwater en onderdak. Help je mee?  

Ja, ik help mee

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.