Traineeship in coronatijd

Samira kiest er heel bewust voor

Samira Maruanaja is net gestart met een traineeship voor ZOA in Liberia. Deze periode begint vrij ongebruikelijk, met twee weken in quarantaine. Een rare start van een periode die eigenlijk van begin tot eind inspirerend en betekenisvol zou moeten zijn. We stellen haar graag aan je voor!

Samira, waarom heb je voor dit traineeship gekozen?

Ik heb al lange tijd het verlangen om bij een non-profit organisatie te werken. Ik heb gekozen voor dit traineeship omdat ik zoveel mogelijk wil leren in een jaar tijd. Leren staat in dit traineeship echt centraal – en door meteen verantwoordelijkheden te krijgen leer ik ‘on the job’. Ik ben heel blij dat ZOA mij de kans heeft gegeven om naar Liberia te gaan.

Ben je nog gaan twijfelen vanwege de coronapandemie?

Ik heb geen seconde getwijfeld of ik wel of niet zou gaan vanwege de huidige situatie. Zoals gezegd was het altijd al mijn droom om werk zoals dit te doen. Natuurlijk zijn ook hier de nodige maatregelen getroffen. Toen in aankwam in Liberia, moest in eerst een week in quarantaine. En op kantoor dragen we een mondkapje, wassen we onze handen regelmatig en houden we afstand. Dat was in Nederland ook al het geval, dus daar was ik al aan gewend.

Ik was bijna letterlijk aan het aftellen tot het moment dat ik kon afreizen naar Liberia, zoveel zin had ik hierin!

Door de coronacrisis wordt ik nu supersnel ingewerkt in het programma in Liberia. Het werk heeft door corona vertraging opgelopen, die proberen we nu in te lopen. Zo worden bijvoorbeeld alle administratieve taken van de afgelopen maanden bijgewerkt. Ik krijg daardoor meteen enorm veel informatie en ik leer sneller door wat mijn werk inhoudt en hoe de processen gaan.

Wat voor impact heeft deze keuze op je leven?

Ik kan me voorstellen dat mensen denken dat een keuze als deze ook negatieve gevolgen heeft. Maar als ik naar mezelf kijk, zijn de gevolgen alleen maar positief. Anderen helpen door te werken bij een non-profit organisatie is altijd al mijn droom geweest, dus ik voel me hier helemaal op m’n plek. Ik denk dat de mensen om mij heen dit ook ervaren, dat ik een positieve uitstraling heb.

ZOA food 2
Collega's in Liberia in coronatijd

Wat is je achtergrond in studie en werk?

Ik heb de master Sociologie afgerond. Mijn eerste baan in de non-profit sector was bij een Nederlandse organisatie waar ik een coördinerende rol had. Vervolgens werd ik gevraagd om voor een andere organisatie op Madagaskar te komen werken. Toen ik terugkwam heb ik even gekeken of de IT-wereld iets voor me was maar daar werd ik niet erg gelukkig van. En nu ben ik hier, in Monrovia!

Wat is je eerste indruk van ZOA? 

M’n eerste indruk is dat ZOA een heel professionele organisatie is op veel vlakken: kennis en ervaring, manier van leidinggeven, de (samenwerkings-)partners en ook de programma’s voor trainees. M’n eerste indruk is dus positief, ik ben heel benieuwd wat dit jaar me gaat brengen!

Samira is nu één van de 1000 mensen die voor ZOA wereldwijd werkzaam zijn. ZOA wil er zijn voor mensen die alles verloren zijn in oorlogen of tijdens een natuurramp. Samen kunnen we hen hulp verlenen en trouw blijven totdat ze zichzelf kunnen redden. Nu en in de toekomst. 

Vind jij een traineeship ook interessant? Neem contact op met Charity van Bemmel voor meer informatie!