Trouwen en kinderen krijgen op tienjarige leeftijd

Hoewel kindhuwelijken in Uganda officieel verboden zijn, worden in het noordoosten nog altijd jonge meisjes besneden om vervolgens uitgehuwelijkt te worden. Maar niet iedereen accepteert dat tragische lot meer. De meiden op de Kalas Girl’s primary school in Amudat vluchtten voor het kindhuwelijk en bepalen hun eigen levensverhaal. “Ik trouw pas als ik 28 ben.”

Het was al donker, ergens in de avond, toen Magdalena van haar vriendinnetjes hoorde dat haar ouders van plan waren haar uit te huwelijken. Het elfjarige meisje schrok zich wezenloos: trouwen, dat wilde ze nog lang niet! En bovendien, dat wist Magdalena goed, hoorde bij een huwelijk ook een besnijdenis…

Zonder lang na te denken, vluchtte Magdalena naar die ene school in het dorp waarvan ze wist dat ze daar veilig was. Op het schoolplein van die Kalas Girl’s primary school is het een gezellige drukte. Bezoekers worden met een vrolijke glimlach begroet en onderdirecteur Peter Manu komt gemoedelijk aanlopen. Het gebeurt regelmatig dat er meiden aan de poort staan, vertelt hij. “Sommige van de meiden zijn getraumatiseerd en missen hun moeder. Hoewel we de meiden eerst naar de politie sturen, kunnen ze al vrij snel na de vlucht bij ons wonen. Als school proberen we de meiden zoveel mogelijk te begeleiden, zodat ze hun trauma’s kunnen verwerken.”

ZoaTFNZSouthSudaneserefugeeswithHelenManson 51

Hoewel de leraren hun best doen het leven zo aangenaam mogelijk te maken, is het huwelijk voor veel meiden nog altijd dichtbij. “Rond de kerstvakantie worstelen we als school altijd weer met de vraag of we de meiden wel of niet op vakantie laten gaan. Tijdens een vakantie verdwijnen er bijna altijd wel een paar meiden. Dan huwen ze in de vakantie en keren niet terug naar school. Na de vorige kerstvakantie waren zo’n 24 meiden verdwenen. Als een meisje verdwijnt, informeren we de politie en de medewerkers van ZOA, die in elk dorp mensen kennen. Toch worden veel meiden nooit teruggevonden.”

"Na de vorige kerstvakantie waren 24 meiden verdwenen. Veel meiden worden nooit teruggevonden"

Geen keus

Nog altijd hebben duizenden meisjes op het Ugandese platteland geen keus wanneer en met wie ze willen trouwen. Zodra hun lichaam op dat van een vrouw gaat lijken, worden de meisjes rijp geacht voor het huwelijk en dus ook besneden. Om dit probleem aan te pakken en de bloedige traditie van de vrouwenbesnijdenis te doorbreken, begon ZOA een urgent en belangrijk project onder de Pokot-stam in het noordoosten van Uganda. Dorpen worden voorgelicht over de risico’s van besnijdenissen, ouders worden gewezen op het belang van onderwijs en leerlingen gestimuleerd om hun eigen toekomst te bepalen. Veel van de meiden op de school zijn van huis gevlucht.

IMG0403

Een van die jonge vrouwen is Joy (14). “Veel ouders en mensen in de omgeving van de school vinden het niks dat wij hier studeren: ze lachen ons uit en zeggen dat we prostituees willen worden als we groot zijn. Toch wil ik hier blijven. Ik heb vriendinnen van dertien, veertien jaar die al moeders zijn en zelfs een vriendin van 10 die al een kind heeft. Zij zijn uitgehuwelijkt omdat hun ouders de koeien van de bruidsschat nodig hadden.

Als ik met hen spreek, zijn ze echt ongelukkig en vertellen ze dat het thuis niet leuk is. Ze hebben ook hun school niet afgemaakt, dus kunnen niets anders dan de hele dag thuis zitten. Hun ouders kan het niets schelen dat ze lijden, zolang ze maar thuis zijn. Die meiden zijn zo jong: je weet soms niet wie moeder en wie kind is!” Jong moeder worden wil Joy dus niet. “Ik trouw pas als ik 28 ben. Daarvoor wil ik lerares worden en kinderen lesgeven die niet naar school kunnen.”

Ook Magdalena heeft grootse plannen. “Ik wil graag community development officer worden en gemeenschappen bewegen. Ik wil ervoor zorgen dat weeskinderen ook naar school kunnen. Hoewel haar vader nog altijd hoopt zijn dochter zo snel mogelijk uit te huwelijken, is haar moeder van mening veranderd. “Die staat gelukkig inmiddels achter mijn keuze om te studeren.”

Wereldwijd zijn er talloze kinderen en volwassenen in nood. Bijvoorbeeld in Uganda, waar nog steeds veel meisjes worden besneden en uitgehuwelijkt als kind. ZOA stimuleert meiden als Magdalena en Joy om hun school af te maken en zo hun levensverhaal ten goede te veranderen. Help je mee?
Ja, ik help mee

IMG0413

*De namen van Magdalena en Joy zijn voor hun veiligheid veranderd.