Het verhaal van Faduma uit Somaliland

Faduma Barre is ongeveer 60 jaar en woont in het dorp Ina Igare, in Somaliland. Ze heeft 9 kinderen, waarvan de jongste drie nog bij haar wonen. Sinds 10 jaar is ze weduwe. Naast haar kinderen, zorgt ze ook voor haar moeder, die verlamd is. 

“Dit is de ergste droogte die ik ooit heb meegemaakt. Ik heb ongeveer 50 geiten en schapen, twee jaar geleden waren dat er meer dan 100. Mijn oudste drie zonen zijn herders, zij zorgen voor de dieren. Ze wonen buiten het dorp en zijn arm, wanneer ik kan geef ik hen mijn dieren.  Geen van mijn kinderen zijn naar school geweest, behalve religieus onderwijs, en geen van hen kan lezen of schrijven.Het houden van dieren is het enige waarvan we weten hoe het moet.

Laatst waren mijn dieren zo zwak dat ik ze niet meer naar de weiden kon krijgen.  Maar toen koos mijn gemeenschap mij uit als één van de armste inwoners en kreeg ik gratis veevoer. Ik hoefde er niets voor te doen! Na een maand waren mijn dieren door het veevoer weer veel sterker en konden ze naar de wei. Dat betekent voor mij dat ik in het dorp kan blijven. Ik ben erg dankbaar voor de hulporganisaties die daarvoor gezorgd hebben.

"Er komen steeds meer mensen, maar er zijn steeds minder middelen"

We hebben meer water en meer grasland nodig. Maar er blijven hier maar mensen komen, ons dorp heeft namelijk net iets meer water dan de andere dorpen. De mensen die aankomen zijn de armste en zwakste gezinnen uit de buurt. Er komen steeds meer mensen, maar er zijn steeds minder middelen. Onze grootste behoefte is voedsel, daar hebben we echt hulp voor nodig. Als we geld hadden, konden we eten kopen op de markt, maar het eten is daar duur.

Het leven is moeilijk, maar ik ben blij. Het leven zal niet beter worden als ik huil, dus ik glimlach en ik lach.”

Faduma Barre

In Somalië, maar ook in Zuid-Soedan, Nigeria en Jemen dreigt op dit moment grote hongersnood. Met jouw steun kunnen we mensen zoals Faduma helpen met wat zij het meest nodig hebben, zoals voedsel en schoon drinkwater. Help je mee? Doneer hier.