Vrede brengen in Jezus' naam

Om op lokaal niveau vrede te brengen, werkt ZOA veel samen met lokale kerken. In Uganda is de oorlog bijvoorbeeld allang voorbij, maar het geweld zit nog diep in de samenleving. Geestelijke Jane Corey verzet hier bergen werk om ZOA’s project tegen meisjesbesnijdenis een succes te maken.

Maandagmorgen, een uurtje of half elf. Op het terrein van het kleine dorpskerkje van Amudat, een Oegandees gehucht vlakbij de grens van Kenia, zit geestelijke Jane Corey in de schaduw onder een boom. Naast haar, ook op een plastic stoel, zit een vrouw, ze kijkt bedrukt. Jane Corey luistert, knikt en legt af en toe haar hand op de knie van de vrouw.

Jane Corey werkt sinds een aantal jaar als geestelijke in Amudat. Een uitdagende plek om te werken, zegt ze zelf. Regelmatig raken de inwoners van het dorp slaags met leden van andere stammen, veel mannen zijn alcoholist en polygamie zorgt voor problemen tussen mannen en vrouwen en vrouwen onderling. In dit uitdagende gebied begon ZOA een aantal jaar geleden een project waarmee de lokale kerken ondersteund worden en predikanten opgeleid worden. Jane Corey werd een van de hoofdfiguren in het succes van dit project: als geestelijke van het dorp speelt ze een sleutelrol in het veranderen van de lokale cultuur en het bevorderen van de kerkgang. Daarnaast speelt Jane een grote rol in het bestrijden van meisjesbesnijdenis in Amudat.

Jane Corey4

Als Jane Corey het gesprek met de vrouw onder de boom afgerond heeft, vertelt ze dat veel vrouwen in Amudat coaching nodig hebben. “Vrouwen zijn in de Pokot-gemeenschap de motor van alles. Vaak worden zij door hun man ontmoedigd om naar de kerk te gaan. De kerk speelt een grote rol in de counseling van deze vrouwen; we proberen hen te bemoedigen, verhalen en getuigenissen te delen en samen te bidden. In de kerk raken deze vrouwen hun stress een beetje kwijt.” De dominees die ZOA in Amudat traint, leren niet alleen met de problemen in de gemeenschap om te gaan, maar ook krijgen ze een goede, gedegen theologische opleiding om de Pokot-stam geestelijk de weg te kunnen wijzen.

Overal ter wereld werkt ZOA samen met kerkelijk leiders als Jane Corey. In Zuid-Soedan maakt ons grote netwerk onder de christelijke kerken het mogelijk om distributies te doen in gevaarlijke gebieden. En in bijvoorbeeld het Midden-Oosten werken we soms via lokale kerken om projecten in crisisgebieden uit te kunnen rollen.

ZOA is actief in crisisgebieden over de hele wereld. Onderling wantrouwen, schaarste en ongelijkheid kunnen in deze gebieden elk moment leiden tot nieuwe conflicten. Word jij een vredestichter en help je dit voorkomen? 

Doneer nu