Column: 'Deze vrouw was anders'

Arco van Wessel, directeur Programma’s bij ZOA, bezocht onlangs Zuid-Soedan. Daar had hij een ontmoeting met een inspirerende vrouw. Hij schreef er onderstaande column over.

In ons werk kom ik ze regelmatig tegen: krachtige vrouwen. Ik denk aan een vrouw die ik vorig jaar in Zuid-Soedan ontmoette. Een weduwe met vijf kinderen. Zij had haar man twee jaar eerder door geweld verloren. Ze moest zelf met haar kinderen op de vlucht. Ze was straatarm. Ik bezocht haar in het ‘kamp’ waar zij met andere ontheemden was neergestreken. Een stel armoedige rieten hutjes bij elkaar. We hadden alle huishoudens daar een eenmalig steunbedrag gegeven, acht euro. Van het geld konden de mensen kopen wat ze zelf nodig achtten.
Veel van de huishoudens hadden het geld omgezet in eten en hadden het inmiddels opgegeten. Prima natuurlijk. Ze waren er blij mee geweest, maar ze vroegen om meer.

Deze weduwe was anders. Ze had de acht euro gebruikt om nieuw riet te kopen voor haar hut. Zodat deze niet meer zou lekken. Verder vlocht ze matjes van het riet, die ze vervolgens doorverkocht. Ze bedankte ons en vroeg niet om meer. Weduwe, moeder van vijf, arm; maar een sterke vrouw! Met onze en uw hulp was ze weer wat sterker geworden.

De vrouwen in onze landen hebben het vaak moeilijker dan de mannen. Ze hebben de zorgtaak en moeten veelal ook nog voor inkomen zorgen. Niet zelden staan ze er alleen voor. Zij zijn kwetsbaar voor geweld of uitbuiting. Daarom besteden we in onze projecten vaak speciaal aandacht aan vrouwen. We willen graag dat kwetsbare vrouwen krachtige vrouwen worden. Zoals de weduwe in Zuid-Soedan.