Wat dromen zij voor hun kinderen?

Dromen. Wij hebben ze, maar ook vrouwen in landen waar ZOA werkt hebben verlangens, dromen en wensen voor hun kinderen. Wij vroegen een aantal (jonge) vrouwen in Uganda naar die van hen. En we kregen prachtige antwoorden. Kijk maar eens mee! 

Paulina zit al een tijdje in de schaduw onder een boom. Ze valt op doordat ze prachtige kleurrijke kleren draagt en een opvallende lach. Ik loop naar haar toe en groet haar. Pas dan zie ik dat ze een kind op haar arm heeft die ze vol trots aan me laat zien. Op de vraag wat haar droom is voor haar dochter antwoord ze zonder nadenken:

Ik ga keihard werken zodat mijn dochter naar school kan gaan. Ik hoop dat zij goede kansen zal krijgen in het onderwijs en daarna zodat ze wellicht wel dokter zal kunnen worden."

IMG1524

Ik vind het het belangrijkst dat ik mijn kinderen genoeg te eten kan geven. Dat is mijn hoop. Dat ze genoeg te eten krijgen en dat ze misschien zelfs naar school kunnen gaan als ze groter zijn!"

IMG2296

De vrouw zit rustig op een kleed als we langs komen lopen. Op het veld zijn anderen hard aan het werk in het land. Ik sta stil bij haar en geef haar een hand. Haar kind kijkt me vrolijk aan en kauwt rustig op een stukje suikerriet. Ook deze vrouw wil wel met me delen wat zij droomt voor haar kind. “Ik vind het enorm belangrijk dat ik het geloof mee kan geven aan mijn kinderen. En wat ik droom voor mijn dochter, voor haar toekomst? Heel veel.

Ik zou het enorm fijn vinden als mijn kinderen, mijn lieve dochter, de vrijheid krijgt om zelf keuzes te maken in het leven. Dat ze naar school kan gaan en daarna zelf kan beslissen wat ze wil doen als ze ouder wordt. Dat is toch het mooiste wat er is?"

IMG1672

Ze geeft me een hand en stelt zich voor als Kevin. Een prachtige vrouw om te zien, met een lief klein meisje op haar arm. Als ik haar vraag wat haar droom is voor haar dochter zegt ze met emotie in haar stem:

Weet je, ik durf niet te dromen omdat ik bang ben dat ik mijn dochter niets kan geven. Maar hopen doe ik wel, met de hulp die ik krijg hoop ik dat ik weer kan dromen en mijn dochter een mooiere toekomst kan geven dan het leven dat ik zelf heb."

IMG3017

Duizenden kinderen worden geboren op de vlucht. ZOA medewerkers wereldwijd zetten zich in voor een betere toekomst. Help je mee?