Vroeger sloeg ik erop los, nu houd ik cavia's

ZOA-training verandert levens van David, Membeleza en hun kinderen. “Mensen schelden ons vaak uit voor Pygmeeën, en discrimineren ons”, vertelt David Mucheza (28) die in het Congolese Noord-Kivu-gebied woont met zijn vrouw en zes kinderen. David vertelt dat hij er vroeger meteen op los sloeg als hij werd uitgescholden. Tegenwoordig heeft hij zijn emoties beter onder controle.

“Vroeger hadden we geen contact met andere bevolkingsgroepen, en waren we in staat mensen te doden. Tijdens trainingen van ZOA leerden we juist samenwerken en goeddoen, we kregen kennis van de gelijke positie van mannen en vrouwen en werden wijzer in het plannen voor komende dagen.”

jlk mei 09 201980

Pygmeeën zijn de oorspronkelijke, rondtrekkende jagers en verzamelaars van het regenwoud. Ze bezitten zelf geen grond en werden achtergesteld en als slaaf gebruikt. “We woonden vroeger officieel in het dorp maar verbleven meestal in het oerwoud omdat we leefden van diefstal”, vertelt David. “We stalen bananen en ananassen van de tuinen van anderen en gingen met hen op de vuist als ze protesteerden. Nu werken we voor de kost.”

David werkt op het land van anderen, en krijgt daarvoor 1000 CFA (zo’n zestig eurocent) per dag en een deel van de oogst. Daarnaast jaagt hij nog met pijl en boog op chimpansees, wilde vogels en varkens, maar de buit is niet groot omdat het oerwoud langzaam maar zeker verdwijnt en daarmee ook de wilde dieren. “Eergisteren hadden we geen eten omdat er voor ons beiden geen werk was”, zegt Davids vrouw. Ze vertelt dat ze één van hun kinderen naar school kan sturen op dagen waarop ze beiden werken, want één dagloon gaat op aan het dagelijkse eten. “Gelukkig mocht ik gisteren van vijf uur ’s morgens tot twee uur ’s middags cassave vervoeren, en hadden we te eten.

jlk mei 09 201997

Het gezin houdt tegenwoordig cavia’s. David vertelt dat ze lid zijn van de Muso-groep, die van ZOA een sociotherapie kreeg. “We richten ons in die training op verzoening van de verschillende bevolkingsgroepen”, legt trainer Buchengende Mapendano uit. “Daarna starten de deelnemers een spaargroep of nemen deel aan een micro-krediet.” De groep van David besloot zo’n 200-500 CFA, te sparen voor de aanschaf van jonge cavia’s en die na een halfjaar vetmesten te verkopen voor het dubbele. “Wij startten met twee jonge cavia’s, en we hebben er nu tien”, vertelt Membeleza Mztegane die hoopt dat hij met zijn caviahandel zijn kinderen naar school kan sturen. “We verkopen de cavia’s als ze groot zijn en hopen met de opbrengst een kip te kunnen kopen, en misschien op termijn zelfs een geit. Zo kan de aanschaf van jonge cavia’s op termijn wellicht een kudde opleveren.”

jlk mei 09 201929 Sociotherapie

Naastenliefde kent wat ons betreft geen grenzen: overal ter wereld helpen we slachtoffers van natuurrampen en gewapende conflicten. Dat begint met noodhulp, maar ook daarna blijven we totdat mensen op eigen kracht verder kunnen. Help je mee?

Ja, ik help mee