We zijn er voor Oskar uit Uganda

Samen met onze trouwe donateurs zijn we er voor de meest kwetsbaren in de wereld. Zo ook voor mensen met een handicap, die vaak in ernstige armoede leven.

In 2016 ontmoetten wij de Ugandees Oskar Okello, een succesvolle ondernemer uit Anaka. Met een stralende lach op zijn gezicht vertelde hij ons over zijn succesvolle lasbedrijf. Vanzelfsprekend was dit absoluut niet, Oskar heeft namelijk een handicap.

In 2002 raakte Oskar bij een ongeluk met een vrachtwagen, toen hij uit de wagen werd geslingerd, zijn beide benen kwijt. Sindsdien is Oskar afhankelijk van zijn rolstoel. Zijn moeder zat ook in deze vrachtwagen en overleed als gevolg van het ongeluk. Hierdoor was hij al op dertienjarige leeftijd verantwoordelijk voor zijn zeven broertjes en zusjes van één tot twaalf jaar oud.

Om het ouderloze gezin te onderhouden ontving Oskar geld van een organisatie. Hij zag mogelijkheid om vier jaar lang een deel van het geld te sparen en dit te investeren in een lasbedrijf. In die tijd schreef ZOA een wedstrijd uit om jonge ondernemers te stimuleren een businessplan te schrijven. Oskar won met zijn businessplan deze wedstrijd. Hierdoor kon hij extra apparatuur aanschaffen voor zijn bedrijf. Oskar leerde om rolstoelen, ramen en deuren te lassen. In zijn lasbedrijf leidt Oskar jongeren, die onder andere door ZOA worden toegewezen, op tot lasser.

"Ik ben blij dat ik de kans kreeg om voor mezelf te zorgen"

In 2016 vertelde Oskar ons dat hij tijdens het lassen van borden met het ZOA logo erop, op het idee kwam om in de toekomst een kunst en designcentrum te openen. Tijdens de afgelopen jaren was het lasbedrijf van Oskar zo succesvol dat hij inmiddels dit tweede bedrijf heeft kunnen openen.

jlk jun 06 2016261

Ook Oskar heeft momenteel te maken met beperkingen door Corona. Door het weinige werk kan hij minder jongeren opleiden. Daarnaast zijn de inkomsten sterk gedaald. Ondanks dit alles vertelt Oskar ons: ‘Ik ben nog steeds in de mogelijkheid om voor mijn familie te zorgen en heb een gelukkig leven’.

ZOA helpt wereldwijd de mensen die het meest kwetsbaar zijn, dus ook mensen met een handicap. Met jouw steun kunnen we nog meer mensen een kans geven om voor zichzelf te zorgen.

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.