Bibi: 'Weven geeft vrouwen zicht op een eigen inkomen'

Bibi Assisar vluchtte samen met haar gezin uit het zuiden van Afghanistan. Inmiddels werkt ze in de hoofdstad Kabul als weefdocent. Door andere vrouwen de fijne kneepjes van het vak te leren, wil ze hen helpen om in hun eigen onderhoud te voorzien.

“Mijn naam is Bibi Assisar. Ik kom uit de provincie Helmand, zuid-Afghanistan. Anderhalf jaar geleden, in 2014, ben ik gevlucht voor de gevechten en onveiligheid daar. Mijn man en negen kinderen zijn allemaal in Kabul. Dat we nog allemaal samen zijn, is erg bijzonder.

Mijn man heeft werk gevonden als conciërge op een school. Zelf heb ik eerst deze workshop voor het weven van tapijten gevolgd, en nu mag ik zelf vrouwen leren weven. Daar verdien ik wat mee, en dat kunnen we met ons grote gezin goed gebruiken.

De cursus voor het weven van tapijten duurt vijf maanden. Op de foto zie je hoe ons proeftapijt eruit komt te zien.  Als dat is gelukt, gaan we over naar het echte werk. Het doel van de cursus is dat vrouwen tapijten van goede kwaliteit kunnen weven om te verkopen. Op deze manier krijgen zij een eigen inkomen!

Graag zou ik de cursus verder uitbreiden, niet alleen met het weven zelf, maar ook met verkoopvaardigheden, en bijvoorbeeld hoe zij de kwaliteit van goed materiaal, zoals de wol, kunnen herkennen en inkopen.”

Gun jij vrouwen in crisisgebieden ook een nieuwe toekomst? Steun dan de vrouwenprojecten van ZOA en help vrouwen zoals Bibi Assisar op weg naar een onafhankelijk bestaan.