Wijayaratna: “Kunstmatige inseminatie? Ik had er nog nooit van gehoord!”

Wat als je graag wilt groeien met je bedrijf, maar niet goed weet hoe. Ook de Sri Lankaanse boer Wijayaratna kampte met die vraag. Totdat hij de kans kreeg om mee te doen aan een vaktraining van ZOA. Trots blikt hij terug op het project.

“Ik ben Wijayaratna, een melkboer uit het oosten van Sri Lanka. Vroeger had ik zes koeien, maar eigenlijk had ik geen idee hoe ik het beste voor mijn dieren kon zorgen. Daarom verdiende ik er veel te weinig mee en moest ik mijn vee verkopen.

Toen ik een paar jaar later met ZOA in aanraking kwam had ik net weer wat nieuw vee. Op het project leerde ik hoe je op een moderne manier kunt boeren. Ik heb hier kennis gemaakt met nieuwe methodes, zoals kunstmatige inseminatie. Daar had ik vroeger wel eens van gehoord, maar ik wist nooit zo goed wat ik ermee moest. Nu weet ik wel beter.

Inmiddels gaat het veel beter. Mijn veestapel is uitgebreid en de koeien geven meer melk dan eerst. Een andere les die ik geleerd heb is dat goed voedsel voor de dieren erg belangrijk is. Daarom verbouw ik nu ook speciaal gras. Als ik terugkijk op alles heb ik nu zoveel kennis en ervaring opgedaan. Wat een verschil met vroeger!”

Dit project is ondersteund door ZBA Sri Lanka.