Yara (12) uit Jemen wordt later president

In Jemen duurt de oorlog al een aantal jaar. Maar dat betekent niet dat de Jemenieten bij de pakken neer gaan zitten. Bijvoorbeeld Yara van 12 jaar, die later president wil worden en daarom nu al actief is in de Jemenitische kinderregering. 

“Mijn naam is Yara en ik ben 12 jaar. Ik woon in Jemen. Ik herinner me nog goed dat de oorlog begon in 2015. Ik lag te slapen, en opeens schudden mijn ouders me wakker. Ze vertelden me dat er een grote storm was opgestoken en namen me mee naar een andere kamer, zonder ramen.

Ik viel weer in slaap. Toen ik wakker werd realiseerde ik me dat het wel een raar geluid was voor een storm. Van mijn ouders mocht ik niet weg uit de kamer zonder ramen. Mijn neef vertelde me stiekem dat het helemaal geen storm was, maar dat er bombardementen waren.

Vanaf dat moment werd alles anders. Alle leraren van mijn engelstalige school waren weg, dus werd de school gesloten. Ook de meeste van mijn klasgenoten gingen weg, omdat veel van hen uit andere landen kwamen. Gelukkig kan ik nu wel naar een andere school, maar die is wel minder uitdagend voor mij.”

Zorgen

“Sinds de oorlog heeft mijn vader geen werk meer. Hij had twee goedlopende bedrijven, maar die zijn in de oorlog failliet gegaan. Nu hebben we nog maar weinig geld om eten en kleding te kopen. Maar wat ik nog wel het ergst vindt van de oorlog, is dat ik me niet meer veilig voel. Bij elk geluid dat ik hoor ben ik bang en alert.”

"Ik maak me wel eens zorgen, waar moeten we heen als iemand van mijn familie ziek wordt?"

“En ik maak me vaak zorgen over de toekomst. Stel dat iemand van mijn gezin ziek wordt, waar kunnen ze dan behandeld worden?  Voor de oorlog was mijn vader ernstig ziek en is hij in Jordanië behandeld, dat zou nu niet meer kunnen. Ik maak me zorgen over mijn vader, ik hoop dat hij niet weer ziek wordt. Ook over mijn eigen toekomst maak ik me wel eens zorgen, hoe lang gaat deze oorlog nog duren en hoe lang hebben mijn ouders nog geld om mij naar school te laten gaan?”

Toekomstdromen

“Voor de oorlog al wilde ik graag minister of president worden. En eigenlijk is dat niet veranderd sinds de oorlog! Ik denk dat als je onderdeel bent van de regering, je een groot verschil kunt maken door eerlijk met elkaar om te gaan. Ik zou iedereen gelijke kansen willen geven en het schoolsysteem verbeteren. Ik denk dat er hoop is voor Jemenieten, want het zijn goede en eerlijke mensen. We zouden de wereld kunnen leren over oprechtheid en gastvrijheid, maar dan moet het eerst vrede worden.”

"Jemen zou de wereld wat kunnen leren over oprechtheid en gastvrijheid. Maar dan moet het eerst vrede worden"

Kinderregering

“Ik wil later dus in de regering, maar dat zit ik nu ook al een beetje. Ik zit in de ‘Kinderregering van Jemen’ en daar ben ik minister van Buitenlandse Zaken. Voor de oorlog werden we gesteund door de echte regering. Nu heeft dat voor hen geen prioriteit, maar we functioneren nog steeds! We hebben 33 leden en onlangs hebben we een grote kleding inzamelactie gedaan om armere kinderen te helpen. We hebben wel 2000 kledingsetjes bij elkaar verzameld!”

20181016173622