"Zonder voldoende water is het hier voor vrouwen echt levensgevaarlijk"

Zuid-Soedan heeft in zijn korte bestaan alleen maar oorlog gekend. De burgeroorog die nu al jaren aanhoudt, neemt verschrikkelijke vormen aan. De inwoners van Zuid-Soedan, die vaak geen bestaan zonder conflict en oorlog kennen, vallen elkaar aan en richten de meest vreselijke dingen aan. Rosaline, moeder van de tweejarige Nancy, kon het niet langer aanzien. 

“Op een gegeven moment waren er zoveel moorden en verkrachtingen in mijn omgeving. Soms sloten ze kinderen op in een huis en staken het dan in brand. En de meeste vrouwen die ik ken, zijn net als ik weduwe geworden omdat hun man is vermoord. Ik kon het niet verkroppen dat ik mijn dochter in zo’n omgeving op moest voeden en besloot te vluchten naar Uganda.

Nu wonen we in een immens groot vluchtelingenkamp in Uganda. Toen we aankwamen, waren de Ugandesen nog hartelijk en wilden ze ons helpen. Maar ondertussen is de vluchtelingenstroom zo groot geworden, dat de situatie een stuk moeilijker is geworden. Overal is te weinig van, en vooral bij water is dat een groot probleem.

Veel dingen hier zijn moeilijk, bijvoorbeeld dat ik niet kan zorgen voor een gevarieerd dieet voor Nancy. Sinds ik hier ben heb ik alleen maar bonen kunnen krijgen. Ook is er geen zeep om onszelf of onze spullen te wassen. Maar het meest pijnlijke vind ik om te zien hoe vroedvrouwen hier bevallingen moeten begeleiden. Zonder voldoende water is het hier voor vrouwen echt levensgevaarlijk. ”

Door te zorgen voor schoon drinkwater en goede hygiëne in crisisgebieden, voorkomen we dat vluchtelingen een volgende ramp overkomt. Steun jij ons werk voor deze mensen met een gift?

Doneer nu

 

Mama Rosaline and Nancy