Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom kunnen Syrische vluchtelingen niet terug naar huis?

Miljoenen Syriërs zijn naar buurlanden gevlucht. Waarom gaan ze niet terug naar Syrië?

op zoek naar een veilige plek

Als je niets hebt om naar terug te keren

Syrië ligt na jaren van crisis volledig in puin. Miljoenen Syriërs zijn naar buurlanden gevlucht, waaronder Irak. Duizenden zitten vast in vluchtelingenkampen. Waarom gaan ze niet terug naar Syrië?

Van de 283.548 vluchtelingen in Irak komen er 242.704 uit Syrië. Sommigen zijn wel drie keer op de vlucht geslagen: eerst voor Assad en IS en toen voor de Turkse bombardementen. Zo’n twee derde leeft in een kamp, de rest in lege gebouwen, afgedekt met wat zeiltjes.

Niet welkom

De meeste Syrische vluchtelingen in Irak komen uit het noorden van Syrië, waar ook veel Koerden wonen. Omdat zij in Koerdisch gebied zitten, is er enige verwantschap met de lokale bevolking qua taal en cultuur. Toch worden de vluchtelingen niet met open armen ontvangen. 

Ze zijn met teveel, en de problemen zijn complex. Daardoor mogen vluchtelingen bijvoorbeeld zelden buiten het kamp komen om werk en huisvesting te zoeken, want er is al zo weinig werkgelegenheid voor de lokale bevolking.

Waarom niet terug?

De situatie in de kampen is nijpend. Naast materiële nood, hebben zowel volwassenen als kinderen ernstige trauma’s, en toekomstperspectief is er niet. Waarom gaan ze dus niet terug? We zetten een aantal redenen op een rij.

1. Turkije heeft in het noorden van Syrië gebied ingenomen

Voor Syrische Koerden die hier woonden en inmiddels gevlucht zijn, is de Turkse aanwezigheid een groot probleem. Er is namelijk al decennialang een gewelddadig conflict aan de gang tussen de Koerden en Turkije.

2. Veel dorpen en huizen zijn gebombardeerd

Letterlijk alles is in puin geschoten. Nadat de inwoners waren gevlucht, zijn huizen, landbouwgrond en voorzieningen verwoest. Op dit moment ontbreken niet alleen de basale levensbehoeften, maar ook onderwijs en goede gezondheidszorg. Werk en inkomen ontbreken eveneens.

3. Het is er nog niet veilig

Veel strijdende partijen zijn nog actief. Daarnaast zijn mensen bang dat ze opgepakt en gemarteld worden, of verdwijnen. Jonge mannen willen bovendien vaak geen dienst nemen in het Syrische leger.

4. De moordenaars wonen er nog 

Veel Syriërs zijn zo getraumatiseerd dat ze niet terug willen, ook omdat de moordenaars van hun families soms nog in hun thuisregio wonen.

Esther Grisnich, ZOA-landendirecteur in Irak:

Het is bijzonder triest, Syrische vluchtelingen hebben niets meer om naar terug te keren. Ze zitten hier letterlijk vast. De overheid heeft wel het plan om vluchtelingenkampen te sluiten maar als je de cijfers ziet, dan is dat niet realistisch. Mensen kunnen echt nergens naartoe.

Samen zijn we er voor vluchtelingen in Syrië. En voor de miljoenen vluchtelingen wereldwijd die, op zoek naar een veilige plek, alles moeten achterlaten. Help je mee om hen hulp te bieden?

Doneer en help miljoenen vluchtelingen

Ik wil er samen met ZOA zijn om vluchtelingen te helpen.