ZBA groep Congo

Van 1994 tot 2004 werd Congo geteisterd door geweld, waarvan de bevolking nog steeds de gevolgen ondervindt. Stapje voor stapje willen de mensen hun leven inmiddels weer oppakken maar dat lukt hen niet zonder ondersteuning.

ZOA ondersteunt de wederopbouw in Congo met diverse programma’s. Onze Business Ambassadors (ZBA’s) zijn hierin onmisbaar! Momenteel lopen er twee projecten waar de ZBA-ers nauw betrokken bij zijn. Hieronder kunt u over deze twee projecten lezen.

Zelfredzaamheid voor ondernemende vrouwen!
Vrouwen hebben binnen de Congolese cultuur een achtergestelde positie. Geweld tegen vrouwen wordt als “normaal” gezien. Ze krijgen te maken met verkrachting en mishandeling – óók binnenshuis! Veel vrouwen komen er alleen voor te staan. Om hun gezin te voeden en kinderen naar school te laten gaan, hebben ze een inkomen nodig. De ZOA Business Ambassadors maken dit mede mogelijk.

Zo steunt de ZBA-groep deze vrouwen in Congo:
Vanuit de gemeenschap worden praatgroepen opgezet. De praatgroepen verzamelen informatie, die vervolgens op verschillende niveaus wordt gebruikt. De informatie wordt gebruikt in de lobby richting invloedrijke organen. En lokale leiders verspreiden de boodschap binnen de gemeenschap. Radiozenders nemen gerelateerde onderwerpen op in hun uitzendingen.

Resultaten van onze aanpak:
Er is aandacht voor de problemen van vrouwen en meer begrip. Lokale leiders beginnen te snappen dat vrouwen beschermd moeten worden tegen geweld. Vrouwen met zelfvertrouwen kunnen het verschil maken met hun eigen ondernemingen. En vervolgens een inkomen verdienen voor hun gezin. 

Tienermoeders_Congo

Meer ondernemerskracht dankzij waterkracht.
Nyabibwe is een plaatsje in het oosten van Congo. De lokale middenstand, zoals kappers, restaurants en winkels, heeft te vaak te maken met uitvallende stroom maar de meeste mensen en ondernemers hebben geen toegang tot elektra. Op straat is het al vroeg donker en dus onveilig. Ook kerken en scholen hebben grote behoefte aan betrouwbare elektriciteitsvoorziening.

Zo krijgen de inwoners van Nyabibwe nieuwe energie.
De ZOA Business Ambassadors steunen de wederopbouw in Nyabibwe door een micro waterkrachtcentrale voor te financieren. Ook de ontwikkeling en het onderhoud van de centrale zijn verankerd in het programma.

Dit levert het op!
Elektra zorgt ervoor dat jongeren kunnen zelf een inkomen verdienen en de lokale economie wordt gestimuleerd. Straatverlichting zorgt voor meer veiligheid en dankzij elektra binnenshuis profiteren hele families van de voordelen. Scholen en kerken kunnen hun gemeenschapsfunctie beter vervullen.

Aflossing
Het bijzondere aan het project is dat er sprake is van aflossing. Het geld dat afgelost wordt, wordt weer ingezet voor andere projecten.

 

Nieuw project, nieuwe kansen voor u om nú als ZBA-lid in te stappen.

Bovenstaande projecten zijn afrondend. Voor het nieuwe jaar zal er gestart worden met een nieuw project. In 2020 hopen we dan ook met het team af te reizen naar het projectgebied in Congo om zowel de huidige projecten te bezoeken en te evalueren als in gesprek te gaan voor een nieuw project. Gaat en doet u mee?

Er is een positie vacant in de ZBA-groep Congo. Ziet u dit als een prachtige kans voor uzelf of een relatie? We vertellen u graag meer óf brengen u in contact met een van onze ZBA-leden. U kunt dan contact opnemen met Yolenta Pater, relatiemanager bij ZOA. Zij is bereikbaar via y.pater@zoa.ngo of mobiel 06 55830718.