Overslaan en naar de inhoud gaan

We laten Hamza niet alleen

Het is nauwelijks voor te stellen: je huis weggevaagd zien worden. In één klap je dierbaren verliezen. Als je leven plotseling overhoop gegooid wordt door een oorlog of natuurramp, dan heb je iemand nodig die naast je staat. Ook als de aandacht van de media weer verschoven is..

Hamza
Lees meer

Syrische jongen Hamza (9):

‘Ons huis begon te schudden’

De aardbevingen in Turkije en Syrië liggen nog vers in het geheugen. Miljoenen mensen zijn getroffen. Er zijn tienduizenden gewonden en doden. Nog altijd is de ravage na de aardbevingen enorm. Een van de getroffenen is Hamza (9) uit Aleppo. Hij ligt in zijn bed als het huis begint te schudden…

Als de aarde in het Midden-Oosten op die bewuste ochtend van maandag 6 februari hevig schudt, beweegt ook het huis van Hamza’s familie in de Syrische stad Aleppo heen en weer. Iedereen wordt wakker.

Het eerste wat Hamza’s oma zegt is: ‘We moeten nu bidden!’ Bij de tweede naschok rent iedereen naar buiten. Ook het broertje van Hamza dat ziek is, wordt met veel pijn en moeite naar buiten gedragen door zijn ouders. Gelukkig blijft het gezin die dag gespaard.

Ziek broertje

Overal in de wijk zijn gebouwen ingestort of staan op instorten. De woning van Hamza’s familie is beschadigd. Maar overnachten in een noodopvang of het park is niet mogelijk, want Hamza’s broertje is ziek.

Hij is vlak voor de aardbeving geopereerd en moet daarom in alle rust en zo hygiënisch mogelijk, thuis blijven liggen. Daarom besluit het gezin – met angst voor hun eigen leven vanwege instortingsgevaar - terug te gaan naar hun eigen woning.

Crisis op crisis

Helaas zijn beschadigde en ingestorte gebouwen niet het enige probleem in Aleppo. Door de aardbeving is ook het waternetwerk in deze wijk ernstig beschadigd. Af en toe stroomt er water door de kraan, zo’n twee uur per dag. Met andere woorden, er is een groot tekort aan schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Daardoor is de kans op uitbraak van ziektes erg groot. 

ZOA medewerker deelt jerrycans uit

Deze dreigingen komen bovenop de economische crisis. In Syrië leven ruim 15 miljoen mensen in diepe armoede. Naast gebrek aan eerste levensbehoeften is er ook psychische nood. Het twaalf jaar durende conflict in dit land is nog niet voorbij, dus ze kunnen ook nog niets verwerken. Kinderen kampen naast trauma’s met grote leerachterstanden door gebrek aan onderwijs.

We laten de mensen in Syrië niet alleen

Samen zijn we er nog steeds in Syrië. Daar helpen we Hamza, zijn familie en honderden andere families in Syrië op de been na de aardbeving en andere crises. Want hulp is nog altijd hard nodig. Een team van ZOA werkt in dit land onvermoeibaar aan noodhulp én wederopbouw, denk aan voedselpakketten voor de meest kwetsbare mensen, aan watertrucks met schoon drinkwater en hygiënekits met items als tandpasta. Samen laten we de mensen in Syrië niet alleen.

Dankzij hulp van donateurs kunnen we na een ramp direct in actie komen met noodhulp. En zodra de situatie het toelaat mensen helpen bij het opbouwen van een nieuwe toekomst. Help je ook mee?

Word donateur en maak hulp mogelijk

Als donateur stel je ZOA in staat om bij een ramp direct in actie te kunnen komen met noodhulp. En zodra de situatie het toelaat mensen te helpen bij het opbouwen van een nieuwe toekomst. Je kunt ook als kerk of bedrijf doneren.