Overslaan en naar de inhoud gaan
Voedsel distriburie in Gaza

ZOA helpt gezinnen in Gaza met voedsel

Sinds enkele weken helpt ZOA actief in de Gaza-strook door voedsel te distribueren onder gezinnen die door de oorlog alles zijn kwijtgeraakt. Dat is nu nog op kleine schaal: deze week deelden we 180 voedselpakketten met lokaal ingekochte producten uit. “We hebben dringend brandstof nodig om echt iets substantieels te kunnen doen”, zegt ZOA-noodhulpmedewerker Hielke Zantema.

hielke zantema over noodhulp in Gaza

'Ik heb me zelden zo machteloos gevoeld in dit werk'

“De directe eerste levensbehoeften zoals water en voedsel zijn het grootste probleem", zegt Zantema. ZOA is daarom begonnen met voedseldistributie met producten die lokaal geteeld zijn of ingekocht kunnen worden. Met geld van ZOA is er bijvoorbeeld een koe aangekocht en geslacht, waar honderden gezinnen van hebben gegeten. Ook worden er van lokaal geteelde groenten (zoals tomaten, aubergines, aardappels, komkommers en paprika’s) samen met lokaal ingekochte houdbare producten (zoals pasta, rijst, meel en olie) voedselpakketten samengesteld die naar behoeftige gezinnen gaan.

Waterput

Gebrek aan brandstof is op dit moment de grootste bottleneck om veel meer mensen te kunnen helpen. Dat is nodig om bijvoorbeeld brood te bakken en water op te pompen. "De toevoer van brandstof is wat dat betreft letterlijk van levensbelang. Daarmee kunnen we op veel grotere schaal mensen gaan helpen." Zo is er een waterput bij een school in Khan Younis waar met behulp van brandstof veel meer water uit gepompt kan worden en met vrachtwagens verplaatst kan worden. "Daar zouden we dagelijks duizenden mensen van drinkwater mee kunnen voorzien." Brandstof is ook nodig om brood te kunnen uitdelen. Er zijn al afspraken met een lokale bakker gemaakt om de komende vier maanden 3000 mensen van 3 pitabroodjes per dag te voorzien…

Gaza kinderen ontvangen voedselhulp

Machteloos

Noodhulp voor Gaza komt moeizaam op gang. Nu de gevechten hervat zijn, zal het nog lastiger worden. "Ik heb me zelden zo machteloos gevoeld in dit werk", zegt hulpverlener Hielke Zantema. Als noodhulpcoördinator bij ZOA is hij vaak binnen een paar dagen ter plaatse. Bijvoorbeeld toen de oorlog in Oekraïne uitbrak. De situatie in Gaza is heel anders. "Ik heb nog nooit meegemaakt dat een gebied waar twee miljoen mensen op zo'n kleine oppervlakte wonen hermetisch afgesloten is van zo'n beetje alles.”

Luister hier het gesprek met noodhulpspecialist Hielke

Gevoelig

Juist deze verschrikkelijke humanitaire situatie heeft ertoe geleid dat ZOA besloot om ook in Gaza noodhulp te gaan verlenen. “We weten dat dat gevoelig kan liggen”, erkent programmadirecteur Edwin Visser. “Dit is een conflict waar zeker ook onze achterban nauw bij betrokken is. Maar dit staat voor ons los van de politiek. ZOA is er om gewone mensen die het slachtoffer zijn van een conflict of natuurramp te helpen. Net als op alle andere plekken waar we werken, proberen we dat zo goed mogelijk te doen, ongeacht de politieke situatie.” Sommige mensen maken zich zorgen dat de hulp in de verkeerde handen terechtkomt, of dat Hamas bepaalt wie er hulp krijgt. “Daar zijn we vanzelfsprekend heel scherp op”, benadrukt Visser. “We werken samen met kleine christelijke organisaties en kerken die al jarenlang bewezen hebben betrouwbaar te zijn. Zij zijn overigens net zo goed ook zelf slachtoffer van deze oorlog, dus ik heb groot respect voor wat ze doen!”

Voor mensen in crisisgebieden is er geen stille nacht. Want hoe kun je rustig slapen als je moet vluchten voor een oorlog of ramp? Laten we ze niet vergeten. Met jouw hulp kunnen we zorgen voor voedsel, water en een veilige plek - ook tijdens de kerstdagen. Maak jij het mogelijk?

Doneer en help mensen in nood op eigen benen te staan