Overslaan en naar de inhoud gaan
Aarbeving Syrië

8 meestgestelde vragen over noodhulp in Syrië

Er leven veel vragen over de situatie in Syrië sinds de zware aardbeving plaatsvond. Welke hulp verleent ZOA? En waar is in deze noodsituatie vooral behoefte aan? Lees hier de 8 meestgestelde vragen en antwoorden over noodhulp in Syrië.

Doneer nu

noodsituatie

Waarom verlenen jullie noodhulp in Syrië?

Door de zware aardbeving kwamen duizenden mensen in Syrië en Turkije om het leven. Tienduizenden zijn gewond en nog veel meer mensen ontheemd. Al jarenlang werkt ZOA in Syrië. Nu is hulp harder nodig dan ooit. Lees hier de 8 meestgestelde vragen en antwoorden over noodhulp in Syrië.

Waarom verlenen jullie noodhulp in Syrië en niet in Turkije?

ZOA is al jarenlang actief in Syrië, vanwege de crisis die daar al 12 jaar duurt. Van de 22 miljoen inwoners, zijn 13,6 miljoen mensen op de vlucht geslagen voor geweld: 6,9 miljoen in eigen land en 6,8 miljoen naar elders. Honderdduizenden mensen zijn omgekomen door het conflict. De infrastructuur is zwaar beschadigd, de basisvoorzieningen zijn minimaal. De economie is volledig ingestort. 15,3 miljoen mensen in Syrië leven in diepe armoede. Er is werkelijk gebrek aan alles. ZOA was al ter plekke om te helpen.

Waar is in deze noodsituatie vooral behoefte aan? 

Tienduizenden mensen zijn gewond, de ravage is enorm. Heel veel woningen zijn beschadigd. Behalve opvang is er dringend behoefte aan alle soorten noodhulp: voedsel, medicatie, schoon drinkwater, dekens en beschutting tegen de winterse weersomstandigheden.

Syrië

Welke hulp verlenen jullie?


Samen met de organisaties van het Christelijk Noodhulpcluster voorzien we in voedsel, water, onderdak, hygiëne en winterhulp (want het is bitterkoud). Daarnaast geven we cash, waarmee mensen zelf inkopen kunnen doen naar behoefte, denk aan babyvoeding.

Syrië

Kan ik goederen in Apeldoorn afgeven?

Nee, we sturen geen spullen op naar de getroffen gebieden. Goederen worden zoveel mogelijk lokaal ingekocht, zodat tijd en kosten worden bespaard. Daarnaast stimuleert deze handelswijze de lokale economie en dat is hard nodig. We geven ook cash, waarmee mensen zelf inkopen kunnen doen. Dit zorgt ervoor dat ze kunnen kopen wat ze het hardste nodig hebben. Deze ondersteuning is niet alleen flexibel, maar draagt ook sterk bij aan de waardigheid van de mensen zelf.

Wat wordt er naast noodhulp structureel gedaan in Syrië?


ZOA ondersteunt de meest kwetsbare huishoudens met levensreddende basisgoederen, zoals matrassen, dekens, winterkleding en brandstof voor de verwarming. We richten ons op het herstel van waterbronnen, beschadigde rioolbuizen, puin- en vuilnisverwijdering. Miljoenen mensen in Syrië hebben dringend schoon (drink)water nodig. We verstrekken ook cash en vouchers om voedsel te kunnen kopen. We helpen landbouwgemeenschappen met toegang tot irrigatiewater, gereedschap, meststoffen, zaden, jonge boompjes en vee. Kinderen helpen we met onderwijs. We knappen klaslokalen op en stellen schoolspullen beschikbaar. Ook zorgt ZOA voor deskundige psychosociale hulp om trauma’s te kunnen verwerken.

Gaan projecten in andere landen nog wel door, of zijn deze stilgelegd?  

Andere projecten gaan zeker door! Ook in andere delen van de wereld is de nood hoog en hebben mensen blijvend onze steun nodig. Deze projecten worden niet gestopt vanwege de noodhulpactie in Syrië. 

Waarom werken jullie samen met andere organisaties binnen het Christelijk Noodhulpcluster? 

Via dit cluster versterken we de hulpverlening bij een ramp. Gezamenlijk zijn we wereldwijd vertegenwoordigd en kunnen we snel in actie komen. We kunnen een nóg groter netwerk aanspreken om hulp te verlenen. Het totaal is meer dan de som der delen.

Welke organisaties maken deel uit van het Christelijk Noodhulpcluster? 

Het Christelijk Noodhulpcluster wordt gevormd door: Dorcas, EO Metterdaad, Red een Kind, Tearfund, Woord en Daad en ZOA. 

Doneer en help slachtoffers van rampen en oorlogen

Mensen die er voor je zijn als alles om je heen wegvalt - dat is heel speciaal. Met jouw gift zijn we er om te helpen, mee te leven, te troosten en weer op te bouwen. Voor 35 euro kunnen we bijvoorbeeld één kind een maand lang psychosociale zorg geven. Je kunt ook als kerk of bedrijf doneren.