Overslaan en naar de inhoud gaan
Kids go to school in Uganda

We zijn er in Uganda

Uganda telt het grootste aantal vluchtelingen in Afrika. Veel van hen komen uit Congo en Zuid-Sudan. Ze worden hartelijk ontvangen, terwijl de littekens van de burgeroorlog in Noord-Uganda nog vers zijn. In Uganda staan de verhoudingen onder druk door een gebrek aan drinkwater en landbouwgrond.

Doneer nu 

Lees meer

We zijn er voor de bevolking van Uganda

0
Totale bevolking van Uganda
0
%
van de bevolking leeft in chronische armoede
Icon/noodhulp
Uganda vangt vluchtelingen uit Zuid-Sudan en Congo op
0
%
van de bevolking is jonger dan 30 jaar

De impact van Corona

Zorgen ondanks positieve ontwikkeling

Op Uganda, een land met circa 48 miljoen inwoners, heeft corona veel impact. Het land ontwikkelde zich de afgelopen jaren positief, maar er zijn ernstige zorgen. De economische groei is aanzienlijk vertraagd. Het inkomen van veel Ugandezen is gedaald, doordat bedrijven moesten sluiten en veel banen verloren zijn gegaan.

De Wereldbank waarschuwt dat drie miljoen Ugandezen in armoede kunnen vervallen, bóvenop de 8,7 miljoen die momenteel in armoede leven. Op dit moment is 78 procent van de bevolking jonger dan dertig jaar. Dat zij geen werk kunnen vinden en niet kunnen rondkomen, geeft veel onrust in het land.

Druk op basisvoorzieningen

De druk op de basisvoorzieningen neemt toe, doordat 1,5 miljoen vluchtelingen in dit mooie land een veilig heenkomen zoeken. Er komen veel vluchtelingen uit Congo en Zuid-Sudan. Naast te weinig werk, is er in Uganda ook gebrek aan voldoende landbouwgrond en schoon drinkwater. Onderwijs is voor veel kinderen niet vanzelfsprekend.

Naweeën van de burgeroorlog in Uganda

Mensen in het noorden van Uganda hebben te maken met de naweeën van de burgeroorlog uit de tijd van de rebellengroep Lord’s Resistance Army (Verzetsleger van de Heer). Intussen wordt de landbouw hard getroffen door klimaatverandering. De relatieve rust in dit land is door dit alles zeer kwetsbaar.

Ja, ik help mee en geef voor wederopbouw

werkgelegenheid, landrechten, onderwijs en sanitair

Hoe we helpen in Uganda

ZOA is actief in het noorden en oosten van Uganda. In deze gebieden leven kwetsbare mensen samen, terwijl basisvoorzieningen vaak niet toereikend zijn. Aangezien dit snel tot nieuwe conflicten kan leiden, richten we ons vooral op het verbeteren van werkgelegenheid, het verkrijgen van landrechten, de toegang tot onderwijs en het verbeteren van water en sanitaire voorzieningen. 

Meer lezen over Uganda

In de brochure 'We zijn er in Uganda' lees je meer over Uganda en over de bijdrage die jij kunt leveren aan de hulp die ZOA in het land verleent. 

Download 'We zijn er in Uganda' (pdf, 1,1MB)

Celestino, Nwoya, Uganda

Ik kan nu van alles planten zonder dat er iemand het bezit komt claimen. En: mijn vrouw en dochters hebben gelijke rechten.