Wat is er aan de hand in Myanmar?
In Myanmar wonen 55 miljoen mensen. Helaas zijn er veel conflicten. In dit Zuidoost-Aziatische land nam in 2021 het leger de macht over van de gekozen regering. Daarop braken grote protesten uit. Sindsdien zijn veel mensen op de vlucht voor geweld. Momenteel zijn er circa 3 miljoen ontheemden. "Ze zijn er slecht aan toe omdat ze huis en haard moesten achterlaten, familieleden hebben verloren en diverse keren moesten vluchten", vertelt Paul Roelofsen, directeur van ZOA in Myanmar. Ook is er onder de bevolking van Myanmar veel angst. "Mensen zijn bang voor geweld of dat zijzelf of hun kinderen door het leger gerekruteerd worden." Daarnaast zijn er spanningen tussen bevolkingsgroepen onderling.
Na de machtsovername is een enorme economische crisis ontstaan. De prijzen van bijvoorbeeld voedsel en brandstof zijn fors gestegen. Veel mensen kunnen daardoor nu geen eten kopen. De armoede onder de bevolking is groot.
Alsof dat nog niet genoeg is, krijgt Myanmar regelmatig te maken met slecht weer, zoals cyclonen. Door de cycloon Mocha in mei 2023 hebben (nog steeds) tienduizenden mensen hulp nodig. In september 2024 trok de orkaan Yagi, met in zijn kielzog overstromingen en modderstromen, over dit kwetsbare land. Ruim 200 mensen kwamen om. Dorpen, rijstvelden en grote gebieden met gewassen werden verwoest.
Wat doet ZOA?
Paul Roelofsen zegt: “De mensen in Myanmar hebben het zwaar. Velen verloren alles door geweld, hun dorpen werden vernield. Maar door de aanwezigheid van ZOA voelen mensen in nood zich minder in de steek gelaten. Ondanks alle moeilijke omstandigheden kunnen we écht helpen met voedsel, basisartikelen en een dak boven hun hoofd."
ZOA helpt mensen in Myanmar met:
-
Eten en drinkwater: Door geweld en slecht weer hebben mensen te weinig te eten en drinken. ZOA geeft sinds 2003 voedsel en schoon drinkwater aan de inwoners van Myanmar.
-
Water en hygiëne: In de provincie Rakhine helpen we mensen die voor geweld zijn gevlucht. We geven schoon water, hygiënepakketten en bouwen toiletten.
-
Voedselzekerheid: We helpen boeren onder meer klimaatbestendig te werken en we adviseren hoe ze hun oogst beter kunnen verkopen. In Kyauktaw, een stad in Rakhine, trainen we boeren in betere landbouwmethoden en geven we gezinnen geld om eten te kunnen kopen. We leren vrouwen hoe ze groenten kunnen verbouwen.
-
Gezondheid: We vertellen moeders over het belang van borstvoeding. En we maken veilige speelplekken voor kinderen.