Overslaan en naar de inhoud gaan

We zijn er in Myanmar

De hevige aardbeving van 28 maart 2025 trof een land dat al in een diepe crisis verkeerde: Myanmar. Een voortslepend conflict, veel geweld en een grote economische crisis zorgen ervoor dat mensen in Myanmar bijna niets hebben om te overleven. Voor de aardbeving hadden al 18 miljoen Myanmarezen humanitaire hulp nodig. Als één van de weinige hulporganisaties is ZOA aanwezig in het land om de inwoners te ondersteunen.

Doneer nu 

Lees meer

We zijn er voor de bevolking van Myanmar

0
mensen hebben humanitaire hulp nodig
0
%
stijging van voedselprijzen afgelopen jaar
Asset 486
3.160.000 ontheemden

Honger, rampen, geweld

Wat is er aan de hand in Myanmar?   

Myanmar staat aan de rand van een ongekende, stille humanitaire crisis. In verschillende regio's wordt een conflict uitgevochten. Het epicentrum van de aardbeving op 28 maart 2025, Mandalay, is tegelijk het middelpunt van geweld. In de provincie Rakhine zijn alle handelsroutes afgesloten; er dreigt een hongersnood.  

Miljoenen ontheemden

In Myanmar wonen 55 miljoen mensen. Veel inwoners gaan gebukt onder geweld, lijden en angst. In het Zuidoost-Aziatische land nam in 2021 het leger de macht over van de gekozen regering. Daarop braken grote protesten uit. Sindsdien zijn veel mensen op de vlucht voor geweld.

Momenteel zijn er 3,16 miljoen ontheemden. "Ze zijn er slecht aan toe omdat ze huis en haard moesten achterlaten, familieleden hebben verloren en diverse keren moesten vluchten", vertelt Paul Roelofsen, directeur van ZOA in Myanmar. Ook is er onder de bevolking van Myanmar veel angst. "Mensen zijn bang voor geweld of dat zijzelf of hun kinderen door het leger gerekruteerd worden." Daarnaast zijn er spanningen tussen gewapende groepen.

Ramp op ramp

De situatie is zéér schrijnend. Het gebrek aan eigen voedselproductie, de werkloosheid en de hyperinflatie plus alle conflicten zijn de hoofdingrediënten voor deze verschrikkelijk zware economische tijden.Veel mensen kunnen geen eten kopen. De armoede onder de bevolking is groot. Ongeveer 18,6 miljoen mensen verkeren in humanitaire nood. 

Alsof dat nog niet genoeg is, krijgt Myanmar regelmatig te maken met natuurrampen. Zo trok in het najaar van 2024 de orkaan Yagi over dit kwetsbare land, met in zijn kielzog overstromingen en modderstromen. Ruim 200 mensen kwamen om. Dorpen, rijstvelden en grote gebieden met gewassen werden verwoest. En in maart 2025 kwam daar de aardbeving, met 7,7 op de schaal van Richter, in Mandalay bovenop. Duizenden mensen raakten in één klap dakloos.

Aardbeving Myanmar

Hongersnood

Rakhine is al decennia de armste regio van Myanmar. Maar door afgesloten handelsroutes en strenge beperkingen op hulp, dreigt Rakhine nu een volledig geïsoleerde zone van diep menselijk lijden te worden. De regio staat op de drempel van een hongersnood. Door restricties zijn er nauwelijks hulporganisaties actief in het gebied. ZOA is er wel én kan hulp bieden!  

Paul: "Onze collega's kunnen de regio niet in of uit. Ons team daar is de enige kans om hulp te verlenen: van binnenuit! Ondanks gebrek aan alles gaan zij door. Door de aanwezigheid van ZOA voelen de Myanmarezen zich minder in de steek gelaten. Ondanks alle moeilijke omstandigheden kunnen we écht iets doen."

Wat doet ZOA?

Het is zeer uitzonderlijk dat een hulporganisatie toegang heeft tot dit gebied, waar zich buiten ieders blikveld een enorme humanitaire ramp voltrekt. Maar ZOA is er. Na de aardbeving is de behoefte aan onderdak, schoon drinkwater en financiële steun enorm. ZOA is gelijk aan de slag gegaan met het bieden van drie vormen van noodhulp:

  1. Tijdelijke onderkomens: we zorgen voor tenten, muggennetten en andere materialen, zodat mensen een veilige plek hebben om te slapen.
  2. Cash voor eerste levensbehoeften: gezinnen kiezen zelf welke eerste levensbehoefte het hardst nodig hebben.
  3. Huisreparaties: mensen van wie de huizen nog te redden zijn, bieden we materialen en technische hulp. Hoe sneller we dit kunnen doen, hoe minder mensen op straat hoeven te overleven.
Noodhulp aardbeving Myanmar

Betere oogst

ZOA zet zich in voor een betere oogst en aan het ontwikkelen van de waardeketen. Dit betekent dat we boeren helpen hun gewassen op een goede manier te verkopen. Zo krijgen ze een beter inkomen en kunnen ze bijdragen aan de lokale economie.

We geven landbouwtrainingen en bieden boerenfamilies wat verlichting: ZOA ondersteunt 800 gezinnen een maand lang met contant geld, zodat zij in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Daarnaast ondersteunen we vrouwengroepen in het verbouwen van groenten, waardoor zij het gehele jaar beter kunnen voorzien in (eigen) voedsel.

ZOA adviseert ook moeders over gezonde voeding voor hun kinderen. Op moedergroepen vertellen we onder andere dat borstvoeding belangrijk is. Moedermelk heeft belangrijke voedingsstoffen om te groeien, maar óók afweerstoffen. Zo sterken de baby’s aan, raken ze minder snel ondervoed en zijn ze sneller bestand tegen ziektes. Daarnaast creëren we kindvriendelijke speelplaatsen, waar kinderen veilig kunnen spelen.

Voedselproductie

Voor de aardbeving was de nood in Myanmar ook al enorm groot. ZOA helpt daarom met onder meer schoon drinkwater en hygiëneartikelen als zeep. Maar we zijn ook bezig met het opschalen van de lokale voedselproductie in Rakhine. Dat is nu van levensbelang! Vooral vis is een proteïnerijke bron, die ondervoeding tegengaat. 

ZOA ondersteunt ruim 400 lokale viskwekerijen en boeren met middelen, training en hulp bij het vormen van coöperaties in 10 tot 15 dorpen. Zo kunnen zij hun productie verhogen, zelf hun voedselzekerheid versterken en hun afhankelijkheid van externe aanvoer (import) verminderen.

Dit project voorziet dus niet alleen in de hoogste, directe noden, maar bevordert ook de veerkracht en zelfredzaamheid van de gemeenschap op de lange termijn! 

Voedselvoorziening Myanmar

Samengevat helpt ZOA mensen in Myanmar met: 

  • Voedselzekerheid. We trainen viskwekers, maar ook boeren in het produceren van klimaatbestendige gewassen.We geven gezinnen geld om eten te kunnen kopen en we leren vrouwen hoe ze groenten kunnen verbouwen. 

  • Water en hygiëne.We voorzien in schoon drinkwater, hygiënepakketten en bouwen toiletten. 

  • Gezondheid. We vertellen moeders over het belang van borstvoeding. En we maken veilige speelplekken voor kinderen.

Ik help mee en geef voor voedsel, water en onderdak