Overslaan en naar de inhoud gaan
Myanmar: a woman getting water from a pump

We zijn er in Myanmar

Myanmar is vaak in het nieuws vanwege de militaire coup, de protesten daartegen en de repressie. Wat we niet horen, is dat Myanmar een van de armste landen van Zuidoost-Azië is. De bevolking leeft in grote delen van het land onder zeer slechte omstandigheden. 

Doneer voor Myanmar 

Lees meer

We zijn er voor de bevolking van Myanmar

0
mensen zijn ontheemd in Myanmar
0
%
stegen de prijzen van rijst het afgelopen jaar
Icon/voedselzekerheid
3.300.000 mensen hebben niet genoeg te eten

Gespannen situatie

In Myanmar komen rampen en geweld samen

ZOA helpt mensen die moeten vluchten voor geweld of een ramp. In Myanmar – waar ruim 54 miljoen mensen wonen – komen deze twee extremen samen. De noden die we aantreffen zijn hartverscheurend. 

Sommige mensen drinken uit modderpoelen of riviertjes, omdat ze geen toegang hebben tot schoon drinkwater. Anderen lopen ziektes op, doordat er bijvoorbeeld geen latrines zijn of simpelweg geen zeep.

Wat is er aan de hand in Myanmar?

De verhoudingen tussen de verschillende bevolkingsgroepen in dit land zijn zeer gespannen. De bevolking is overwegend boeddhistisch. In augustus 2017 leidden geweldsuitbarstingen van boeddhisten tegen de Rohingya – voornamelijk moslims – tot veel doden. Na vele jaren van militaire dictatuur kwam in 2010 daaraan een einde. In februari 2021 nam het leger opnieuw de macht over in Myanmar. Dat leidde tot veel protesten en onderdrukking. Als gevolg van de coup, zijn veel banen verloren gegaan. Miljoenen inwoners kunnen voedsel nauwelijks meer betalen. De import en export liggen stil.

Ja, ik help mee en doneer voor voedsel, water en onderdak in Myanmar

voeding, drinkwater en sanitair

Hoe we helpen in Myanmar

Door de combinatie van geweld, ontheemding en extreem weer, hebben mensen niet of nauwelijks genoeg middelen om in hun levensonderhoud te voorzien. Cijfers laten zien dat tachtig procent van de sterfgevallen van kinderen wordt veroorzaakt door slecht drinkwater en het gebrek aan sanitaire voorzieningen. ZOA helpt met voeding, drinkwater en sanitair.

Tegelijk werken we aan een betere oogst en aan het ontwikkelen van de waardeketen. Dit betekent dat we boeren helpen hun gewassen op een goede manier te verkopen. Zo krijgen ze een beter inkomen en kunnen ze bijdragen aan de lokale economie.

We geven landbouwtrainingen en bieden boerenfamilies wat verlichting: ZOA ondersteunt 800 gezinnen een maand lang met contant geld, zodat zij in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Daarnaast ondersteunen we vrouwengroepen in het verbouwen van groenten, waardoor zij het gehele jaar beter kunnen  voorzien in (eigen) voedsel.

ZOA adviseert ook moeders over gezonde voeding voor hun kinderen. Op moedergroepen vertellen we onder andere dat borstvoeding belangrijk is. Moedermelk heeft belangrijke voedingsstoffen om te groeien, maar óók afweerstoffen. Zo sterken de baby’s aan, raken ze minder snel ondervoed en zijn ze sneller bestand tegen ziektes. Daarnaast creëren we kindvriendelijke speelplaatsen, waar kinderen veilig kunnen spelen.

Meer lezen over Myanmar

In de brochure 'We zijn er in Myanmar' lees je meer over Myanmar en over de bijdrage die jij kunt leveren aan de hulp die ZOA in het land verleent. 

Download 'We zijn er in Myanmar' (pdf, 1,6MB)

Myanmar staat op de Vergeten Lijst 2021 van ZOA. ZOA-ambassadeur Joël Voordewind geeft een toelichting: