Overslaan en naar de inhoud gaan
Myanmar: a woman getting water from a pump

We zijn er in Myanmar

Natuurrampen, politieke onrust en economische crises zorgen ervoor dat mensen in Myanmar bijna niets hebben om te overleven. ZOA helpt in een moeilijke en gevoelige situatie.

Doneer nu 

Lees meer

We zijn er voor de bevolking van Myanmar

0
mensen hebben humanitaire hulp nodig
0
%
stijging van voedselprijzen afgelopen jaar
Icon/voedselzekerheid
13.200.000 mensen hebben niet genoeg te eten

Gespannen situatie

In Myanmar komen rampen en geweld samen

ZOA helpt mensen die moeten vluchten voor geweld of een ramp. In Myanmar – waar ruim 55 miljoen mensen wonen – komen deze twee extremen samen. Door de cycloon Mocha die in mei 2023 over het land raasde, hebben naar schatting 3.2 miljoen mensen humanitaire hulp nodig.

Wat is er aan de hand in Myanmar? 

In Myanmar wonen 55 miljoen mensen. Helaas is er veel spanning tussen de bevolkingsgroepen. In 2021 nam het leger de macht over. Dit veroorzaakte dat veel banen verloren gingen en dat de prijzen van eten zijn gestegen. Veel mensen kunnen daardoor nu geen eten kopen. Ook krijgt Myanmar regelmatig te maken met slecht weer, zoals cyclonen. Door de cycloon van mei 2023 hebben 3,2 miljoen mensen hulp nodig. ZOA steunt deze mensen. 

Wat doet ZOA? 

Paul Roelofsen van ZOA in Myanmar zegt: “De mensen in Myanmar hebben het zwaar. Velen verloren alles door geweld. Hun dorp werd vernield. Nu heeft een cycloon opnieuw veel schade aangericht”. ZOA helpt mensen met: 
 

  • Eten en drinkwater: Door geweld en slecht weer hebben mensen te weinig te eten en drinken. ZOA geeft sinds 2003 voedsel en schoon drinkwater. 

  • Water en hygiëne: In de provincie Rakhine helpen we mensen die voor geweld zijn gevlucht. We geven schoon water, hygiënepakketten en bouwen toiletten. 

  • Voedselzekerheid: We helpen boeren om slimmer te werken en leren ze hoe ze hun oogst kunnen verkopen. In Kyauktaw, een stad in Rakhine, leren we boeren betere landbouwmethoden en geven we gezinnen geld om eten te kunnen kopen. We leren ook vrouwen hoe ze groenten kunnen verbouwen. 

  • Gezondheid: We vertellen moeders over het belang van borstvoeding. En we maken veilige speelplekken voor kinderen.

Ja, ik help mee en geef voor voedsel, water en onderdak

voeding, drinkwater en sanitair

Hoe we helpen in Myanmar

Cijfers laten zien dat 80 procent van de sterfgevallen van kinderen wordt veroorzaakt door slecht drinkwater en het gebrek aan sanitaire voorzieningen. ZOA helpt met voeding, drinkwater en sanitair.

Tegelijk werken we aan een betere oogst en aan het ontwikkelen van de waardeketen. Dit betekent dat we boeren helpen hun gewassen op een goede manier te verkopen. Zo krijgen ze een beter inkomen en kunnen ze bijdragen aan de lokale economie.

We geven landbouwtrainingen en bieden boerenfamilies wat verlichting: ZOA ondersteunt 800 gezinnen een maand lang met contant geld, zodat zij in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Daarnaast ondersteunen we vrouwengroepen in het verbouwen van groenten, waardoor zij het gehele jaar beter kunnen  voorzien in (eigen) voedsel.

ZOA adviseert ook moeders over gezonde voeding voor hun kinderen. Op moedergroepen vertellen we onder andere dat borstvoeding belangrijk is. Moedermelk heeft belangrijke voedingsstoffen om te groeien, maar óók afweerstoffen. Zo sterken de baby’s aan, raken ze minder snel ondervoed en zijn ze sneller bestand tegen ziektes. Daarnaast creëren we kindvriendelijke speelplaatsen, waar kinderen veilig kunnen spelen.

Meer lezen over Myanmar

In de brochure 'We zijn er in Myanmar' lees je meer over Myanmar en over de bijdrage die jij kunt leveren aan de hulp die ZOA in het land verleent. 

Download 'We zijn er in Myanmar' (pdf, 1,6MB)

Myanmar staat op de Vergeten Lijst van ZOA. ZOA-ambassadeur Joël Voordewind geeft een toelichting: