Overslaan en naar de inhoud gaan
Myanmar: a woman getting water from a pump

We zijn er in Myanmar

Inwoners van Myanmar leven temidden van geweld. Sinds het leger opnieuw de macht greep in 2021, zijn vervolgingen, martelingen en moorden aan de orde van de dag. Daar komt natuurgeweld nog bij. Intussen wordt de bevolking armer en armer: maar liefst de helft van de ruim 55 Myanmarezen leeft in armoede.

Doneer voor Myanmar 

Lees meer

We zijn er voor de bevolking van Myanmar

0
mensen zijn ontheemd in Myanmar
0
%
stijging van voedselprijzen afgelopen jaar
Icon/voedselzekerheid
13.200.000 mensen hebben niet genoeg te eten

Gespannen situatie

In Myanmar komen rampen en geweld samen

ZOA helpt mensen die moeten vluchten voor geweld of een ramp. In Myanmar – waar ruim 55 miljoen mensen wonen – komen deze twee extremen samen. Myanmarezen lijden onder repressie, armoede en natuurgeweld. Door de cycloon Mocha die in mei 2023 over het land raasde, hebben naar schatting 3.2 miljoen mensen humanitaire hulp nodig.

ZOA is er in Myanmar voor ontheemden die door de complexe burgeroorlog zijn gevlucht uit andere delen van het land. “Het is schrijnend wat deze mensen overkomt”, zegt landendirecteur Paul Roelofsen. “Deze ontheemden zijn al een keer alles kwijt geraakt toen ze moesten vluchten voor geweld en vaak werd hun dorp platgebrand. In de kampen helpen wij ze om weer een beetje een bestaan op te bouwen, en dan worden ze getroffen door deze verwoestende cycloon.”

Wat is er aan de hand in Myanmar?

De verhoudingen tussen de verschillende bevolkingsgroepen in dit land zijn zeer gespannen. De bevolking is overwegend boeddhistisch. In augustus 2017 leidden geweldsuitbarstingen van boeddhisten tegen de Rohingya – voornamelijk moslims – tot veel doden. Na vele jaren van militaire dictatuur kwam in 2010 daaraan een einde. In februari 2021 nam het leger opnieuw de macht over in Myanmar. Dat leidde tot veel protesten en onderdrukking. Als gevolg van de coup zijn veel banen verloren gegaan. Voedselprijzen zijn fors gestegen. Miljoenen inwoners kunnen voedsel nauwelijks meer betalen.

Ja, ik help mee en doneer voor voedsel, water en onderdak in Myanmar

voeding, drinkwater en sanitair

Hoe we helpen in Myanmar

Door de combinatie van geweld, ontheemding en extreem weer, hebben mensen niet of nauwelijks genoeg middelen om in hun levensonderhoud te voorzien. Cijfers laten zien dat 80 procent van de sterfgevallen van kinderen wordt veroorzaakt door slecht drinkwater en het gebrek aan sanitaire voorzieningen. ZOA helpt met voeding, drinkwater en sanitair.

Tegelijk werken we aan een betere oogst en aan het ontwikkelen van de waardeketen. Dit betekent dat we boeren helpen hun gewassen op een goede manier te verkopen. Zo krijgen ze een beter inkomen en kunnen ze bijdragen aan de lokale economie.

We geven landbouwtrainingen en bieden boerenfamilies wat verlichting: ZOA ondersteunt 800 gezinnen een maand lang met contant geld, zodat zij in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Daarnaast ondersteunen we vrouwengroepen in het verbouwen van groenten, waardoor zij het gehele jaar beter kunnen  voorzien in (eigen) voedsel.

ZOA adviseert ook moeders over gezonde voeding voor hun kinderen. Op moedergroepen vertellen we onder andere dat borstvoeding belangrijk is. Moedermelk heeft belangrijke voedingsstoffen om te groeien, maar óók afweerstoffen. Zo sterken de baby’s aan, raken ze minder snel ondervoed en zijn ze sneller bestand tegen ziektes. Daarnaast creëren we kindvriendelijke speelplaatsen, waar kinderen veilig kunnen spelen.

Meer lezen over Myanmar

In de brochure 'We zijn er in Myanmar' lees je meer over Myanmar en over de bijdrage die jij kunt leveren aan de hulp die ZOA in het land verleent. 

Download 'We zijn er in Myanmar' (pdf, 1,6MB)

Myanmar staat op de Vergeten Lijst van ZOA. ZOA-ambassadeur Joël Voordewind geeft een toelichting: