Overslaan en naar de inhoud gaan

We zijn er in Nigeria

In het uiterste noordoosten van Nigeria voltrekt zich een humanitaire ramp. Twee miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen voor het islamitisch extremisme van Boko Haram. We horen er niet veel over in de media, maar de nood onder de Nigeriaanse bevolking is groot. 

Doneer nu 

Lees meer

We zijn er voor de bevolking van Nigeria

0
Nigerianen hebben huis en haard verlaten
0
mensen zijn ontheemd
0
kinderen lijden aan ondervoeding

geweld van Boko Haram

Dreigende tekorten van drinkwater, voedsel en onderdak

Het noordoosten van Nigeria kent zo’n twee miljoen ontheemden. De meesten trekken naar de steden, op zoek naar veiligheid. Ze zijn op de vlucht voor het bloedige geweld van Boko Haram en voor de gevechten tussen deze terreurgroep en het Nigeriaanse leger.

Boko Haram is vooral berucht vanwege aanslagen op kerken en markten en de grootschalige ontvoeringen van schoolkinderen. Sinds de groepering in 2009 radicaliseerde, zijn al tienduizenden burgers gedood. Vrouwen en kinderen worden ingezet bij zelfmoordaanslagen. Het is een van de meest gewelddadige terreurgroepen ter wereld.

Uitdagingen voor de steden

De steden staan voor grote uitdagingen. In sommige steden is de bevolking door de toestroom van vele ontheemden zelfs verdubbeld. De beschikbaarheid van drinkwater, voedsel en onderdak staan onder druk, waardoor nieuwe spanningen en conflicten ontstaan. ZOA is in 2016 gestart met het geven van noodhulp in Nigeria. Het gaat om levensreddende activiteiten, waarbij we ontheemden helpen met schoon drinkwater, voedsel en sanitaire voorzieningen.

Ja, ik help mee en geef voor voedsel, water en sanitaire voorzieningen

wat we doen in nigeria

Ontheemden en hun gastheren helpen

We helpen de ontheemden in het noordoosten van Nigeria met schoon drinkwater, voedsel en sanitaire voorzieningen. Ook de inwoners van de steden, waar ontheemden naartoe zijn gevlucht, zijn onze doelgroep. Zij delen vaak van hun eigen schaarse middelen, maar daar zit natuurlijk wel een grens aan. Om nieuwe conflicten te voorkomen, maken zij daarom deel uit van onze hulpverlening. 

Meer lezen over Nigeria

In de brochure 'We zijn er in Nigeria' lees je meer over Nigeria en over de bijdrage die jij kunt leveren aan de hulp die ZOA in het land verleent. 

Download 'We zijn er in Nigeria' (pdf, 1,6MB)

Fanne Al-Amin (20), Nigeria

Ik ben gaan rennen voor mijn leven. Nu zit ik met mijn familie in een vluchtelingenkamp. Het liefst ga ik terug naar mijn dorp, maar dat kan niet. Ik ben veel te bang.