Overslaan en naar de inhoud gaan
Portrait von Kavira aus dem Kongo

We zijn er in DR Congo

Is het ooit rustig geweest in DR Congo? De wereld vecht om de grondstoffen van Congo. Dat leidt tot onmetelijk veel geweld, machtsmisbruik en uitbuiting.

Doneer nu

Lees meer

We zijn er voor de bevolking van DR Congo

0
mensen wonen in Congo
0
mensen zijn afhankelijk van humanitaire hulp
0
mensen zijn op de vlucht in eigen land

langdurige humanitaire crisis

Gevecht om de grondstoffen

Zet Spanje, Frankrijk, Duitsland, Zweden en Noorwegen bij elkaar en dan heb je een oppervlakte net zo groot als DR Congo. Het land is rijk aan grondstoffen waaraan veel behoefte is, bijvoorbeeld voor de productie van mobiele telefoons en microchips. En dat is precies het probleem: de wereld aast erop.

Het gevecht om die grondstoffen geeft politieke en etnische spanningen, niet alleen intern, maar ook tussen groepen aan weerszijden van de grens met Uganda, Rwanda en Burundi. Gewapende groepen trekken rond. Een goed functionerende overheid is afwezig. In combinatie met grote financiële belangen, leidt de jacht op bodemschatten tot geweld en machtsmisbruik. Tienduizenden mensen zijn omgekomen en honderdduizenden zijn gevlucht. Als Congolezen huiswaarts keren, kunnen ze vaak geen aanspraak maken op hun land, omdat landrechten meestal slecht of helemaal niet zijn vastgelegd. Ook dat zorgt voor veel conflicten en spanningen.

Drinkwater, voedsel, zorg en bescherming

Alles bij elkaar maakt DR Congo een langdurige humanitaire crisis door. De meest urgente noden zijn op het gebied van drinkwater, voedselvoorziening, gezondheidszorg en de bescherming van vrouwen en kinderen. Miljoenen mensen zijn ontheemd of lijden honger. Kindsoldaten worden geronseld door gewapende groepen. Seksueel geweld – tegen vrouwen – is aan de orde van de dag, het wordt ingezet als weapon of war.

Ja, ik help mee en geef voor noodhulp en wederopbouw

Aandacht voor verzoening en vrede

Hoe we helpen in DR Congo

ZOA richt zich op hulpverlening aan mensen die slachtoffer zijn van jarenlange conflicten en geweld. Dat is ons mandaat en daar zit onze expertise. We besteden vooral aandacht aan de positie van etnische minderheden en vrouwen.

De beide programma’s waaraan we deelnemen, ARC (Addressing Root Causes) en IWRM (Integrated Water Resources) zijn langlopende programma’s met aandacht voor verzoening en vrede. 

Meer lezen over DR Congo

In de brochure 'We zijn er in DR Congo' lees je meer over DR Congo en over de bijdrage die jij kunt leveren aan de hulp die ZOA in het land verleent. 

Download 'We zijn er in DR Congo' (pdf, 1,1MB)

Wil je meer weten over de manier waarop ZOA boerengezinnen in Congo ondersteunt? Lees dan meer over het PIP-project (Plan Intégré du Paysan). 

Download 'Voedselzekerheid kwetsbare gezinnen Congo'

Francine, Langala, Congo

Mensen kijken niet langer op me neer. Ik heb mijn waardigheid teruggevonden. Ik ben minder getraumatiseerd en anderen zoeken hun toevlucht nu bij mij!