Overslaan en naar de inhoud gaan

We zijn er in DR Congo

Is het ooit rustig geweest in DR Congo? De wereld vecht om de grondstoffen van Congo. Dat leidt tot ongelofelijk veel geweld, machtsmisbruik en uitbuiting. Volgens schattingen staan 7,8 miljoen Congolezen dagelijks oog in oog met conflict.

Doneer nu

Lees meer

We zijn er voor de bevolking van DR Congo

0
mensen wonen in Congo
0
mensen zijn afhankelijk van humanitaire hulp
0
mensen zijn op de vlucht in eigen land

langdurige humanitaire crisis

Gevecht om de grondstoffen

Zet Spanje, Frankrijk, Duitsland, Zweden en Noorwegen bij elkaar en dan heb je een oppervlakte net zo groot als DR Congo (DRC). Het grote land kampt met één van de meest complexe crisissen ter wereld die vele gezichten heeft. DRC is rijk aan grondstoffen waaraan veel behoefte is, bijvoorbeeld voor de productie van mobiele telefoons en microchips. En dat is precies het probleem: de wereld aast erop. 

Het gevecht om die grondstoffen geeft politieke en etnische spanningen, niet alleen intern, maar ook tussen groepen aan weerszijden van de grens met Uganda, Rwanda en Burundi. Gewapende groepen trekken rond. Een goed functionerende overheid is afwezig. In combinatie met grote financiële belangen, leidt de jacht op bodemschatten tot geweld en machtsmisbruik. Vooral in het oosten van het land is er toename van geweld.

Tienduizenden mensen zijn omgekomen en miljoenen zijn gevlucht. Na Sudan is DRC ook het land waar de meeste mensen op de vlucht zijn binnen hun landsgrenzen. Zij trekken vaak naar vluchtelingenkampen in Noord Kivu, een provincie in het oosten van het land. Maar ook daar zijn ze niet veilig. Zo zijn er op sommige kampen raketten afgevuurd, zoals in april 2024 gebeurde. 

Ook als Congolezen huiswaarts keren, zijn de problemen niet opgelost. Ze kunnen vaak geen aanspraak maken op hun land, omdat landrechten meestal slecht of helemaal niet zijn vastgelegd. Ook dat zorgt voor veel conflicten en spanningen.

Daarnaast zijn er in DR Congo steeds meer natuurrampen. Er is een toename in het aantal overstromingen. In het regenseizoen valt er meer regen dan normaal door klimaatverandering. Rivieren overstromen, dorpen worden opgeslokt en wegen zijn onbegaanbaar. Dit zorgt voor veel onrust zorgen in het land en bij de bevolking. 

Drinkwater, voedsel, zorg en bescherming

Alles bij elkaar maakt DR Congo al sinds 1990 een langdurige humanitaire crisis door. Nu, in 2024, zijn de problemen zelfs zo groot dat DRC tot één van de gevaarlijkste en dodelijkste plekken ter wereld wordt bestempeld. De meest urgente noden zijn op het gebied van drinkwater, voedselvoorziening, gezondheidszorg en de bescherming van vrouwen en kinderen. Miljoenen mensen zijn ontheemd of lijden honger. Kindsoldaten worden geronseld door gewapende groepen. Seksueel geweld – tegen vrouwen – is aan de orde van de dag, het wordt ingezet als weapon of war.

Ja, ik help mee en geef voor noodhulp en wederopbouw

Aandacht voor verzoening en vrede

Hoe we helpen in DR Congo

ZOA richt zich op hulpverlening aan mensen die slachtoffer zijn van jarenlange conflicten en geweld. Belangrijk is het helpen opbouwen van hun bestaan, maar ook het veerkrachtiger maken van Congolezen tegen de bedreigingen waar ze mee te maken krijgen. 

De verschillende projecten van ZOA zijn gericht op vredesopbouw tussen de Congolese gemeenschappen, maar ook boeren. Zo werken ze voor de boeren aan het terugkrijgen van landrechten en het opstellen van contracten hiervoor. In de DR Congo worden deze rechten namelijk niet opgeschreven, waardoor boeren deze kwijtraken op het moment dat ze vluchten. Als ze dan terugkomen naar hun land is het vaak in gebruik genomen door anderen. 

Voor de gemeenschappen worden er bijeenkomsten georganiseerd waarbij de inwoners met elkaar in gesprek gaan over de conflicten waar ze mee te maken krijgen. Hierdoor wordt de sociale cohesie versterkt en kunnen conflicten worden voorkomen. Ook mensen die in DR Congo tot een minderheidsgroep behoren, worden betrokken bij deze sessies. Denk aan mensen met een beperking en vrouwen. Verder wordt er gewerkt aan en de waterinfrastructuur en de voedselzekerheid van de Congolese bevolking. 

 

Francine, Langala, Congo

Mensen kijken niet langer op me neer. Ik heb mijn waardigheid teruggevonden. Ik ben minder getraumatiseerd en anderen zoeken hun toevlucht nu bij mij!