Overslaan en naar de inhoud gaan
Vluchtelingen bij de Sudanese grens

We zijn er in Sudan 

De bevolking van Sudan kampt al meer dan dertig jaar met armoede, honger en geweld. In april 2023 braken hevige gevechten uit tussen het regeringsleger en paramilitairen. Dit heeft geleid tot gigantische vluchtelingenstromen. Het land is in chaos, hongersnood dreigt. ZOA is er voor de Sudanezen.

Doneer voor Sudan 

Lees meer

We zijn er voor de bevolking van Sudan

0
Totale bevolking van Sudan
Icon/noodhulp
8,2 miljoen Sudanezen zijn op de vlucht voor geweld
0
mensen zijn ontheemd binnen de landsgrenzen

conflict drijft mensen op de vlucht

De toekomst van Sudan is onzeker

Sudan kent een lange geschiedenis van conflicten. Honderdduizenden mensen in het land lieten het leven door geweld en misdaden tegen de menselijkheid. Even leek er hoop op verandering, tot in april 2023 hevige gevechten uitbraken tussen rivaliserende groepen en het nationale leger. Sindsdien gaan beschietingen en plunderingen onverminderd door, en zijn miljoenen Sudanezen op de vlucht geslagen.

De strijd vindt vooral plaats in en rond de hoofdstad Karthoum, maar ook in de regiostaten Darfur en Kordofan. Honderden burgers zijn omgekomen. Steeds meer verhalen van verkrachtingen, platgebrande dorpen en massagraven komen naar buiten. De inflatie is enorm en er is werkelijk gebrek aan alles: water, eten en brandstof.

Het aantal ontheemden neemt toe: nu al ruim 8,2 miljoen. De meesten van hen, 6,5 miljoen, zijn naar veiliger gebieden binnen de landsgrenzen gevlucht. De rest is de grens overgestoken naar buurlanden Egypte, Zuid-Sudan en Tsjaad.

Meer dan 6 miljoen mensen zijn één stap verwijderd van hongersnood en ruim 14 miljoen kinderen in Sudan hebben humanitaire hulp nodig, zeggen VN-organisaties.

In het relatief veilige oosten van Sudan startte ZOA daarom meteen met een noodhulpprogramma. Veel mensen zoeken daar hun toevlucht, in Gedaref. In die regio woonden al veel vluchtelingen uit Ethiopië. ZOA helpt met schoon drinkwater, voedseldistributies, onderdak en hygiënepakketten. Omdat de gevechten onverminderd door gaan, is noodhulp voorlopig nog hard nodig.

Droogte

Toch kijkt ZOA ook vooruit, en wil bijdragen aan het voorkomen van een mogelijke voedselcrisis. In Gedaref zijn ZOA medewerkers bezig met het ondersteunen van boeren. Door hen zaaigoed en trainingen te geven voor het regenseizoen begint, is de kans groter dat er later in het jaar nog genoeg voedsel beschikbaar is.

Voor het conflict uitbrak, stonden boeren in Sudan al voor grote uitdagingen omdat het een heel droog land is. Schaarste van grond en water op een groeiende bevolking: dat betekent strijd. Conflicten tussen landbouwers en veehouders zijn hiermee aan de orde van de dag en escaleren geregeld tot gewelddadigheden.

De uitdagingen zijn immens:

  • Sudan is een droog land met tegelijkertijd een groeiende bevolking;
  • De kwaliteit van de grond gaat achteruit, omdat de schaarse grond zelden de gelegenheid krijgt om braak te liggen;
  • Houtkap ten behoeve van brandstof veroorzaakt ontbossing;
  • Klimaatverandering brengt onregelmatige regenperioden met zich mee.

Traditionele gemeenschappen zijn zo beschadigd dat het oplossen van kleine conflicten al niet meer haalbaar lijkt. Ook lokale en regionale overheden hebben zelden de kennis en capaciteit om conflicten op te lossen of te voorkomen dat situaties uit de hand lopen.

Ja, ik help mee en doneer voor hulp in Sudan

menselijke nood in sudan is groot

Drinkwater, voedsel en hygiëne 

Zowel in het oosten als in het westen van Sudan komen lange periodes van droogte voor, maar ook overstromingen. Dit is een uitdaging voor de landbouw;  en daarmee een bedreiging voor de voedselzekerheid. ZOA werkt aan verbeterde drinkwatervoorzieningen en het terugbrengen van het voedseltekort. Ook probeert ZOA bij te dragen aan het wegnemen van de oorzaak van vele conflicten.

Niet alleen Sudanezen zijn slachtoffer van geweld. Sudan is ook gastheer voor vluchtelingen die zijn ontsnapt aan geweld in omringende landen. Ook is er toenemende frictie tussen Sudan en Ethiopië rondom het gebruik van het water van de Blauwe Nijl.

Armoede en conflict gaan veelal samen, versterken elkaar en leiden tot menselijke nood. ZOA wil bijdragen aan het doorbreken van deze vicieuze cirkel door de toegang tot basisvoorzieningen te verbeteren en te werken aan vredesopbouw.

Basisvoorzieningen

Voor de vluchtelingen en ontheemden zorgt ZOA voor toegang tot schoon drinkwater en basistoiletartikelen. Ook is een kliniek geopend voor vluchtelingen aan de grens met Ethiopië. ZOA geeft trainingen op het gebied van hygiëne en restaureert scholen en klinieken wanneer deze door overstromingen onbruikbaar zijn geworden. Door te werken aan al deze primaire basisvoorzieningen draagt ZOA in Sudan bij aan armoedebestrijding en het verminderen van conflicten.

Ali Abdelrahman, Gedeil Wagif, Sudan

“We danken ZOA voor de watervoorziening in ons dorp; water is leven, zonder water is leven onmogelijk. We hoeven nu geen water meer te kopen, dit zorgt voor rust en stabiliteit.