Overslaan en naar de inhoud gaan
Teklay

We zijn er in Ethiopië

Ethiopië is in nood! Het land kampt met enorme armoede, extreem weer en gewapende conflicten. Miljoenen mensen zijn op de vlucht geslagen of ontheemd, maar het land vangt zelf ook heel veel vluchtelingen op. Het conflict in Tigray, dat in november 2022 eindigde, heeft diepe sporen nagelaten. Meer dan honderdduizend mensen zijn omgekomen, de trauma's door bijvoorbeeld moord, verkrachting en plundering zijn groot. Maar liefst 20 miljoen Ethiopiërs hebben humanitaire hulp nodig. 

Doneer nu

Lees meer

We zijn er voor de bevolking van Ethiopië

0
%
van de Ethiopiërs leeft onder de armoedegrens
0
ontheemden in Ethiopië
Icon/noodhulp
Ethiopië herbergt 1 miljoen vluchtelingen uit buurlanden

grote politieke instabiliteit

Humanitaire nood neemt toe

Het einde van het Tigray-conflict in november 2022, heeft de regio in een fase van wederopbouw gebracht. Toch zijn de gevolgen van het twee jaar durende conflict nog steeds voelbaar. Sommige delen van het land, zoals Oromia, Gambella en Amhara, hebben nog steeds te maken met gewelddadige conflicten. Daarnaast is Ethiopië een van 's werelds droogste landen. Met als gevolg: vijf opeenvolgende mislukte regenseizoenen en oogsten.    

De combinatie van gewelddadige conflicten en droogte zorgt voor grote nood. De droogte heeft boeren hard getroffen, vooral in de oostelijke en zuidelijke regio's, waardoor gebrek aan voedsel, water en gezondheidsrisico's zijn toegenomen. Veel mensen hebben huis en haard moeten verlaten op zoek naar veiligheid. Miljoenen mensen in Ethiopië kunnen nauwelijks overleven.    ZOA werkt sinds 1993 in Ethiopië en is aanwezig in verschillende Ethiopische regio's. 

Ja, ik help mee en geef voor noodhulp, zelfredzaamheid en vredesopbouw

noodhulp, onderdak en vredesopbouw

Toekomstperspectief voor Ethiopië

In Ethiopië biedt ZOA vooral ondersteuning aan vluchtelingen, ontheemden en de kwetsbare lokale bevolking. Het is ons doel om ze toekomstperspectief te bieden, ondanks de zware omstandigheden waarin ze leven.

Hoe we helpen

ZOA helpt de mensen in Ethiopie. Dat doen we op de volgende manieren: 

  1. Water en toiletten: Het is heel belangrijk dat mensen schoon water hebben. Zonder schoon water worden mensen snel ziek. Ook willen we zorgen voor goede toiletten. Daarom bouwt ZOA plekken waar mensen water kunnen halen en waar ze naar het toilet kunnen. 

  1. Een dak boven het hoofd: Veel mensen hebben geen plek om te slapen. Ze leven buiten of in tentjes die niet sterk zijn. Samen met een andere organisatie, de International Organization for Migration (IOM), geven we spullen waarmee ze een beter onderkomen kunnen maken. 

  1. Hulp voor vrouwen: In zulke moeilijke tijden is het extra zwaar voor vrouwen. Daarom geeft ZOA speciale pakketten aan vrouwen. Deze pakketten helpen hen om zich veilig en goed te voelen. 

  1. Eten en werk: Mensen hebben eten nodig. Maar in deze nieuwe plekken is het vaak moeilijk om eten te vinden of te kopen. ZOA geeft zaden en spullen om de grond beter te maken. Zo kunnen mensen zelf verschillende soorten eten verbouwen en voor hun familie zorgen op een manier die rekening houdt met een extreem droog klimaat van droogte.    

Naast het bieden van deze hulp, wil ZOA dat mensen weer samen kunnen leven. En dat kinderen weer naar school kunnen gaan. Daarom werken we ook aan vrede en onderwijs.    Het is ons doel om  mensen te helpen een nieuw leven op te bouwen in Ethiopië. We willen dat ze zich veilig voelen en dat ze weer hoop hebben voor de toekomst. 

Meer lezen over Ethiopië?

In de brochure 'We zijn er in Ethiopië' lees je meer over Ethiopië en over de bijdrage die jij kunt leveren aan de hulp die ZOA in het land verleent. 

Download 'We zijn er in Ethiopië' (pdf, 2,1MB)

Melishew (32) uit Tigray in Amhara, Ethiopië
Melishew (32) uit Tigray in Amhara, Ethiopië

Melishew (32) uit Tigray in Amhara, Ethiopië

Wij werden in het bos vastgehouden. Het was ijzig koud, we hadden honger en waren doodsbang. De hele dag hoorde ik kinderen om me heen huilen.