Overslaan en naar de inhoud gaan
Mädchen aus Äthiopien: Keyrat Kemal

We zijn er in Ethiopië

In het afgelopen jaar is de politieke instabiliteit in Ethiopië sterk toegenomen. In november 2020 barstte een hevig conflict los in Tigray, de meest noordelijke regio. Deze strijd heeft al veel mensen het leven gekost.

Doneer voor Ethiopië 

Lees meer

We zijn er voor de bevolking van Ethiopië

0
%
van de Ethiopiërs leeft onder de armoedegrens
0
ontheemden in Ethiopië
Icon/noodhulp
Ethiopië herbergt 1 miljoen vluchtelingen uit buurlanden

grote politieke instabiliteit

Humanitaire noden nemen toe

Na een hoopvol begin van de regering van Abiy Ahmed in 2018, is de politieke instabiliteit in Ethiopië sterk toegenomen. In verschillende delen van het land roepen mensen om meer autonomie en is het onrustig. De etnische spanningen worden veroorzaakt door verstrengelde belangen waar lastig zicht en grip op te krijgen is.

Wel is duidelijk dat de humanitaire noden in Ethiopië alleen maar toenemen. Het meest in het oog springend is de strijd tussen het leger van de regering en de TPLF (Tigray People’s Liberation Front) in Tigray, het noorden van Ethiopië. Daarbij vallen veel slachtoffers. Honderdduizenden mensen uit deze regio zijn ontheemd geraakt. Ze zijn op de vlucht geslagen voor geweld, verkrachting en plunderingen. Ze moesten alles achterlaten, soms halsoverkop. De toevoer van voedsel is beperkt. Miljoenen mensen in Tigray kunnen nauwelijks overleven.

Ja, ik help mee en doneer voor noodhulp, zelfredzaamheid en vredesopbouw in Ethiopië

noodhulp, zelfredzaamheid en vredesopbouw

Toekomstperspectief voor Ethiopië

In Ethiopië biedt ZOA vooral ondersteuning aan vluchtelingen, ontheemden en de kwetsbare lokale bevolking. Het is ons doel om ze toekomstperspectief te bieden, ondanks de zware omstandigheden waarin ze leven.

ZOA is al sinds 1993 in Ethiopië. Onze ervaring en goede resultaten maken ons een gewaardeerde partner van de Ethiopische overheid, de Verenigde Naties en andere hulporganisaties. Onze langdurige betrokkenheid draagt bij aan het vertrouwen van de gemeenschappen waarin wij werken.

Hoe we helpen

In Ethiopië biedt ZOA vooral ondersteuning aan vluchtelingen, ontheemden en de kwetsbare lokale bevolking. Het is ons doel om ze toekomstperspectief te bieden, ondanks de zware omstandigheden waarin ze leven. Ons werk richt zich in dit land op drie pijlers: Noodhulp, Zelfredzaamheid en Vredesopbouw.

  • Noodhulp, denk aan onderdak, voedsel, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.

  • Zelfredzaamheid, zodat gemeenchappen in hun eigen behoeften kunnen voorzien.

  • Vredesopbouw, om te werken aan positieve en constructieve sociale verhoudingen.

Meer lezen over Ethiopië

In de brochure 'We zijn er in Ethiopië' lees je meer over Ethiopië en over de bijdrage die jij kunt leveren aan de hulp die ZOA in het land verleent. 

Download 'We zijn er in Ethiopië' (pdf, 2,1MB)

Melishew (32) uit Tigray in Amhara, Ethiopië
Melishew (32) uit Tigray in Amhara, Ethiopië

Melishew (32) uit Tigray in Amhara, Ethiopië

Wij werden in het bos vastgehouden. Het was ijzig koud, we hadden honger en waren doodsbang. De hele dag hoorde ik kinderen om me heen huilen.