Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderdak: meer dan een dak boven je hoofd

Geen onderdak betekent geen gezinsleven, geen mogelijkheid voor kinderen om te leren of te spelen en geen plek om uit te rusten. ZOA helpt mensen in noodsituaties met tijdelijk onderdak. Waar mogelijk bouwen we daarna, samen met hen, nieuwe huizen die tegen een stootje kunnen. 

Kinderen in een vluchtelingenkamp in Irak
Lees meer

noodhulp en wederopbouw

Van een tentje naar een huis

Steeds meer mensen moeten noodgedwongen huis en haard verlaten door oorlogsgeweld of natuurrampen. ZOA heeft teams in crisisgebieden over de hele wereld. We helpen met tijdelijk onderdak en zoeken samen met gemeenschappen naar oplossingen voor de langere termijn. 

Wat we doen aan onderdak

Noodhulp

ZOA komt in actie wanneer mensen door een ramp alles kwijt zijn geraakt. Na een aardbeving of een tsunami helpen we bij noodvoorzieningen. We werken aan onderdak in vluchtelingenkampen, zoals tenten, dekzeilen en houten constructies waar mensen onder kunnen schuilen. Ook scholen, kerken, klinieken of dorpshuizen kunnen met wat aanpassingen soms gebruikt worden om mensen op te vangen.

Een man bouwt aan een nieuw huis

Willem van Burgsteden, Disaster Response Officer

Door mensen weer een dak boven hun hoofd te geven, kunnen ze een nieuwe start maken. Dat is heel belangrijk als je net een ramp hebt meegemaakt. Daarna helpen we mensen hun levens weer op te bouwen.

Overgangshuizen

Een 'overgangshuis' is een soort basiswoning die meer bescherming, veiligheid en privacy biedt dan een tent waar mensen eerst in opgevangen worden. Het ontwerp van deze overgangshuizen wordt altijd in samenspraak met de lokale bevolking uitgewerkt. We proberen deze woningen herbruikbaar te maken, of bieden de mogelijkheid ze naar verloop van tijd uit te bouwen. Daarnaast helpt ZOA zoveel mogelijk bij het herstellen van permanente huizen.

Building back better

Wanneer we tijdelijke of permanente huizen bouwen, gaan we daarbij uit van het principe: 'building back better'. In gebieden waar aardbevingen voorkomen, zorgen we er bijvoorbeeld voor dat de tijdelijke en permanente huizen tegen een stootje kunnen. Daarbij maken we gebruik van lokale bouwmaterialen en kennis. Daarnaast helpen we gemeenschappen ook bij het herstellen van gemeenschappelijke voorzieningen, zoals scholen en kerken. Zo kunnen mensen elkaar blijven ontmoeten en samen hun leven weer oppakken. 

Waar helpt ZOA met onderdak?

Een greep uit de landen waar we onderdak bieden, in de noodhulpfase en tijdens de wederopbouw:

Kapotgeschoten huizen

Syrië

Ontheemden keren terug

Irak

Noodhulp aan vluchtelingen

Ethiopie