Overslaan en naar de inhoud gaan

We zijn er in Zuid-Sudan

Zuid-Sudan bestaat als staat tien jaar, maar zo’n groot feest is het niet. Als je hier woont, maak je veel geweld en natuurrampen mee en in enkele gebieden heerst ook nog eens acute hongersnood. Niet eerder zijn zoveel kinderen en volwassenen geraakt door conflicten, droogte en overstromingen.

Doneer voor Zuid-Sudan

Lees meer

We zijn er voor de bevolking van Zuid-Sudan

0
inwoners telt Zuid-Sudan
0
mensen zijn slachtoffer van een van de crises in Zuid-Sudan
0
mensen zijn op de vlucht

Zuid-sudan bevindt zich in een noodsituatie

Overstromingen én voedseltekort én conflicten

In het jonge land Zuid-Sudan, in 2011 afgescheiden van Sudan, heerst een noodsituatie. Het gaat om een combinatie van drie factoren: overstromingen door hevige regenval, een enorm voedseltekort en conflicten in de meeste delen van het land. Deze uitbarstingen van geweld zijn er tussen de overheid en oppositiegroepen of tussen verschillende etnische groepen.

Door de overstromingen, het voedseltekort en de conflicten, zijn miljoenen mensen gevlucht en op de vlucht in eigen land. Zo’n 9,5 miljoen mensen in Zuid-Sudan zijn slachtoffer van een humanitaire crisis, blijkt uit schattingen van de VN. Voor ongeveer 61.000 mensen in Zuid-Sudan dreigt acute hongersnood.

Voedseltekort

Voor het voedseltekort in Zuid-Sudan zijn meerdere oorzaken aan te wijzen:

  • Het voedseltekort komt deels door de overstromingen als gevolg van hevige regenval. Ze spoelen vruchtbare bodem weg, evenals opgeslagen zaden en gewassen. In 2022 stond nota bene twee derde van het land onder water. 
  • Een andere oorzaak van voedseltekort is dat veel mensen bang zijn om hun land te bewerken. “Het gebeurt vaak genoeg dat als de oogsttijd aanbreekt een grote groep gewapende mannen de oogst steelt”, zegt Joop Teeuwen, landendirecteur van ZOA in Zuid-Sudan.

Ja, ik help mee en doneer voor voedsel, water en vrede in Zuid-Sudan

WAt ZoA DOET IN ZUID-SUDAN

Boeren helpen en conflicten oplossen

ZOA is er in Zuid-Sudan met voedselhulp en schoon drinkwater. Daarnaast steunt ZOA 4.300 agrarische huishoudens om voldoende te produceren,
voor zowel de eigen consumptie als voor de verkoop op de markt. Wij trainen deze agrariërs in landbouwtechnieken. Daarnaast helpen wij bij het oplossen van conflicten. We steunen krachtige en positieve personen bij het oprichten van comités die gericht zijn op vredesopbouw.

In Zuid-Sudan werken we nauw samen met Dorcas. Samen kunnen we zorgen voor meer positieve impact op het leven van mensen, die het zwaarst getroffen zijn door de crisis en de armoede in het land.

Meer lezen over Zuid-Sudan

In de brochure 'We zijn er in Zuid-Sudan' lees je meer over Zuid-Sudan en over de bijdrage die jij kunt leveren aan de hulp die ZOA in het land verleent. 

Download 'We zijn er in Zuid-Sudan' (pdf, 1,1MB)

Kabacha, Gumuruk, Zuid-Sudan

Ik heb zelfs modder gegeten om maar een vol gevoel te krijgen. Je kunt je niet voorstellen hoe blij ik was toen we eten van ZOA kregen. Ik ben ook heel blij met het zaaizaad en gereedschap dat we inmiddels van ZOA gekregen hebben.