Overslaan en naar de inhoud gaan
Vrouw bewerkt het land in Zuid-Sudan

We zijn er in Zuid-Sudan

Zuid-Sudan is het jongste land ter wereld. Het land is sinds 2011 onafhankelijk, maar goed gaat het er helaas niet. Mensen die hier wonen, worden getroffen door natuurrampen, geweld en in enkele gebieden heerst ook nog eens acute hongersnood. Niet eerder zijn zoveel kinderen en volwassenen geraakt door conflicten, droogte en overstromingen dan in Zuid-Sudan. 

Doneer nu

Lees meer

We zijn er voor de bevolking van Zuid-Sudan

0
inwoners telt Zuid-Sudan
0
mensen zijn slachtoffer van een van de crises in Zuid-Sudan
0
mensen zijn op de vlucht

Zuid-sudan bevindt zich in een noodsituatie

Overstromingen én voedseltekort én conflicten

In Zuid-Sudan, het jongste land ter wereld dat in 2011 is afgescheiden van Sudan, heerst een noodsituatie. Het gaat om een combinatie van drie factoren: overstromingen door hevige regenval, een enorm voedseltekort en conflicten in de meeste delen van het land. Deze uitbarstingen van geweld zijn er tussen de overheid en oppositiegroepen of tussen verschillende etnische groepen.

Door de overstromingen, het voedseltekort en de conflicten, zijn miljoenen mensen gevlucht en op de vlucht in eigen land. Daar komt nog bij dat veel Zuid-Sudanezen die ooit naar Sudan vluchtten, nu noodgedwongen terugkeren vanwege de oorlog in dat land. Zo’n 9,5 miljoen mensen in Zuid-Sudan zijn slachtoffer van een humanitaire crisis, blijkt uit schattingen van de Verenigde Naties (VN).

 

Voedseldistributie Zuid-Sudan
Angelina Zuid-Sudan

Angelina uit Zuid-Sudan

In Sudan kon ik tenminste iets met mijn handen doen, voor mezelf en mijn gezin zorgen en iets van mijn leven maken. Nu is het ontvangen van hulp mijn enige hoop.

Voedselhulp

Voor ongeveer 61.000 mensen in Zuid-Sudan dreigt acute hongersnood. Dat komt niet alleen doordat ze te weinig middelen hebben om eten te kopen of te verbouwen, maar ook doordat er in het land een groot voedseltekort is. Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen voor het voedseltekort:

  • Het voedseltekort komt deels door de overstromingen als gevolg van hevige regenval. Ze spoelen vruchtbare bodem weg, evenals opgeslagen zaden en gewassen. 
  • Veel mensen zijn bang om hunland te bewerken. Het gebeurt vaak genoeg dat als de oogsttijd aanbreekt, een grote groep gewapende mannen de oogst steelt.

Voor deze mensen is ZOA er met voedselhulp. Er wordt eten uitgedeeld aan de mensen die dat het hardst nodig hebben, maar er loopt ook een voucherprogramma. Met een voucher kunnen mensen dan zelf eten kopen. Maar liefst 6000 families worden op deze twee manieren geholpen. 

Schoon drinkwater en dijkenbouw

Naast voedseltekort is er in Zuid-Sudan ook een watertekort. We graven boorgaten, zodat de bevolking weer toegang heeft tot schoon drinkwater. Toch is er in het land ook sprake van een wateroverschot. Door de hevige regenval in het regenseizoen is er veel kans op overstromingen. Om daar beter op voorbereid te zijn, bouwt ZOA dijken die overstromingen tegengaan, maar ook overstroomd land helpen terugkrijgen. Op dit moment wordt er ruim 40 kilometer aan dijken gebouwd, waardoor 2360 hectare grond wordt teruggewonnen. 

Landbouwsteun

ZOA steunt 4.300 agrarische huishoudens om voldoende oogst te produceren. Dit voor zowel de eigen consumptie als voor de verkoop op de markt. Er is training voor agrariërs in landbouwtechnieken, maar ook hulp bij het oplossen van conflicten. Zo steunt ZOA krachtige en positieve personen bij het oprichten van comités die gericht zijn op vredesopbouw.

Samenwerken met Dorcas

In Zuid-Sudan werkt ZOA nauw samen met hulporganisatie Dorcas. Samen kunnen we zorgen voor meer positieve impact op het leven van mensen, die het zwaarst getroffen zijn door de crisis en de armoede in het land.

Ja, ik help mee en doneer voor voedsel, water en vrede