“Bij ZOA geloven we nooit dat een situatie uitzichtloos is, maar het is in Jemen wel heel zwaar”, zegt Gerrianne Pennings, projectmedewerker van ZOA in Jemen.
De crisis in Jemen brak uit in 2015. Het land is onderdeel van een groter conflict tussen Iran en Saudi-Arabië. De groep Ansar Allah heeft een groot deel van Jemen in handen en wordt gesteund door Iran; Saudi-Arabië steunt de internationaal erkende regering, die gevlucht is. Als gevolg van het conflict zijn de voedselprijzen verdubbeld en de kosten van basislevensonderhoud verviervoudigd. Het voedsel dat nog op de markt verkrijgbaar is, is voor de meeste Jemenieten niet te betalen.
Als gevolg hiervan is meer dan de helft van de bevolking afhankelijk van voedselhulp. De voedselonzekerheid is het grootst in gebieden waar actief wordt gevochten en treft met name ontheemden, gemarginaliseerde groepen, vissersgemeenschappen en landloze loonarbeiders.
Neerwaartse spiraal
“Jemen zit in een neerwaartse spiraal”, zegt Gerrianne. “Veel mensen zijn op de vlucht geslagen. Voedselhulp, medische steun, herstel van watersystemen: alles stopt omdat er simpelweg geen geld meer is voor een land als Jemen. Het voelt letterlijk alsof de wereld vergeten is dat Jemen bestaat.”
Meer lezen over Jemen
In de brochure 'We zijn er in Jemen' lees je meer over Jemen en over de bijdrage die jij kunt leveren aan de hulp die ZOA in het land verleent.