In 2015 braken er gevechten uit in Jemen. Nu, tien jaar later, kampt Jemen met een van de ergste humanitaire crises ter wereld. Meer dan 5 miljoen mensen zijn ontheemd en naar schatting 19 miljoen mensen, meer dan 50 procent van de bevolking, kampen met voedselonzekerheid.
Daardoor is meer dan de helft van de bevolking afhankelijk van voedselhulp. De voedselonzekerheid is het grootst in gebieden waar actief wordt gevochten en treft met name ontheemden, gemarginaliseerde groepen, vissersgemeenschappen en landloze loonarbeiders.
Kinderen
De situatie in Jemen blijft maar verslechteren. Acute ondervoeding neemt snel toe, vooral bij het aantal kinderen onder de vijf dat te weinig te eten heeft. Het gaat om 600.000 kinderen, waarvan 120.000 ernstig ondervoed zijn.
Ook 223.000 moeders die borstvoeding geven of zwanger zijn, zijn ernstig ondervoed. Daarnaast is er gebrek aan schoon drinkwater. Ook is toename in aantal besmettingen met mazelen en cholera.
Neerwaartse spiraal
Jemen zit in een neerwaartse spiraal. Veel mensen zijn op de vlucht geslagen. Voedselhulp, medische steun, herstel van watersystemen: alles stopt omdat er simpelweg geen geld meer is voor een land als Jemen. Het lijkt alsof de wereld vergeten is dat Jemen bestaat.
Blijven inzetten
Toch zet ZOA zich in in Jemen. Medewerkers van ZOA helpen de gemeenschappen om goede sanitaire voorzieningen te bouwen zodat de mensen toegang hebben tot schoon drinkwater. Daardoor verspreiden ziektes als cholera zich minder snel. Daarnaast geven ze training op het gebied van hygiëne en rollen ze voedselprojecten uit.