Overslaan en naar de inhoud gaan
Kinder mit ZOA Wassereimern im Jemen

We zijn er in Jemen

In Jemen speelt zich een humanitaire crisis af van ongekende omvang. Ruim 20 miljoen mensen in het land hebben humanitaire hulp nodig: twee derde van de bevolking. Er is een schrijnend tekort aan schoon drinkwater.

Doneer nu

Lees meer

We zijn er voor de bevolking van Jemen

0
totale bevolking van Jemen
0
inwoners lijden honger
0
mensen zijn ontheemd binnen de landsgrenzen

focus op noodhulp

Voedsel en schoon drinkwater

Met 10 miljoen mensen op het randje van de hongerdood, richt ZOA zich in Jemen vooral op het verlenen van noodhulp. We zorgen voor voedsel en schoon drinkwater.

“Bij ZOA geloven we nooit dat een situatie uitzichtloos is, maar het is in Jemen wel heel zwaar”, zegt Jaap van Kranenburg van ZOA in Jemen.

De crisis in Jemen brak uit in 2015. Het land is onderdeel van een groter conflict tussen Iran en Saudi-Arabië. De groep Ansar Allah heeft een groot deel van Jemen in handen en wordt gesteund door Iran; Saudi-Arabië steunt de internationaal erkende regering, die gevlucht is. Als gevolg van het conflict zijn de voedselprijzen verdubbeld en de kosten van basislevensonderhoud verviervoudigd. Het voedsel dat nog op de markt verkrijgbaar is, is voor de meeste Jemenieten niet te betalen.

Daardoor is meer dan de helft van de bevolking afhankelijk van voedselhulp. De voedselonzekerheid is het grootst in gebieden waar actief wordt gevochten en treft met name ontheemden, gemarginaliseerde groepen, vissersgemeenschappen en landloze loonarbeiders.

Noodklok

Op dit moment luidt VN-Voedselwaakhond IPC de noodklok. De situatie in Jemen blijft maar verslechteren. Acute ondervoeding neemt snel toe. Een grote stijging zien zij vooral bij het aantal kinderen onder de vijf dat te weinig te eten heeft. Het gaat om 600.000 kinderen, waarvan 120.000 ernstig ondervoed zijn.

Ook 223.000 moeders die borstvoeding geven of zwanger zijn, zijn ernstig ondervoed. Daarnaast is er gebrek aan schoon drinkwater. Ook is toename in aantal besmettingen met mazelen en cholera.

Neerwaartse spiraal

“Jemen zit in een neerwaartse spiraal”, zegt Jaap. “Veel mensen zijn op de vlucht geslagen. Voedselhulp, medische steun, herstel van watersystemen: alles stopt omdat er simpelweg geen geld meer is voor een land als Jemen. Het voelt letterlijk alsof de wereld vergeten is dat Jemen bestaat.”

Blijven inzetten

Toch zet ZOA zich in in Jemen. Medewerkers van ZOA helpen de gemeenschappen om goede sanitaire voorzieningen te bouwen zodat de mensen toegang hebben tot schoon drinkwater. Daardoor verspreiden ziektes als cholera zich minder snel. Daarnaast geven ze training op het gebied van hygiëne en rollen ze voedselprojecten uit. 

Meer lezen over Jemen

In de brochure 'We zijn er in Jemen' lees je meer over Jemen en over de bijdrage die jij kunt leveren aan de hulp die ZOA in het land verleent. 

Download 'We zijn er in Jemen' (pdf, 1,6MB)

Ja, ik help mee en doneer voor levensreddende hulp

We zijn er ook in Jemen

"Water en zeep zijn essentieel" 

1 op de 5 kinderen in Jemen lijdt aan ondervoeding. ZOA heeft daarom speciale aandacht voor gezinnen die ondervoed zijn, die geen toegang hebben tot schoon drinkwater en lijden aan cholera.

ZOA richt zich op mensen die op de vlucht zijn, en de gemeenschappen waarin ze worden opgevangen. “We doen wat we kunnen met het beetje geld dat we hebben”, zegt Jaap. “En dat is zorgen dat mensen toegang tot water en sanitair houden, en dat ze voorlichting krijgen over hygiëne. Handen wassen kan letterlijk levens redden. Water en zeep zijn dus essentieel.”

Kwetsbare families krijgen vouchers waarmee ze eten kunnen kopen, of nemen met hulp van ZOA deel aan lokale werkgelegenheidsprojecten. Ook helpt ZOA basisvoorzieningen te herstellen, die door het jarenlange conflict zijn verwoest. “Wij vergeten Jemen niet!”, zegt Jaap.

Meer lezen over Jemen 

In de brochure 'We zijn er in Jemen' lees je meer over Jemen en over de bijdrage die jij kunt leveren aan de hulp die ZOA in het land verleent. 

Download 'We zijn er in Jemen' (pdf, 1,1MB)

Monia Hassan (30), Jemen

Gelukkig gaf ZOA mij een maandelijks geldbedrag voor een periode van zes maanden. Ik kan eten kopen, zodat mijn kinderen geen honger hebben. Nu kan ik er weer voor hen zijn."