Overslaan en naar de inhoud gaan
Boys in a refugee camp in Syria

We zijn er in Syrië

Na ruim tien jaar geweld zijn in Syrië meer dan 350.000 doden te betreuren. Van de 18 miljoen inwoners van het land zijn 13,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen voor het geweld. ZOA helpt deze vluchtelingen, eerst vanuit Jordanië en sinds 2015 ook in Syrië zelf.

Doneer voor Syrië 

Lees meer

We zijn er voor de bevolking van Syrië

0
Totale bevolking van Syrië
Icon/noodhulp
13,5 miljoen mensen zijn op de vlucht
0
doden na tien jaar geweld

Letterlijk en figuurlijk kapot

Wat is er aan de hand in Syrië

Door de crisis in Syrië, die nu al tien jaar duurt, is de meerderheid van de bevolking op de vlucht geslagen. Steden en dorpen zijn verwoest. Wie kent niet de hartverscheurende beelden uit het voorheen prachtige Aleppo?

Vluchtelingen die – aangemoedigd door de regering – terugkeren naar hun woonplaats, hebben niets om een nieuw bestaan mee op te bouwen. Ze treffen meestal hun huis vernield aan; hun bezittingen zijn weg. Naast gebrek aan eerste levensbehoeften is er ook psychische nood. De crisis duurt al zo lang en het houdt niet op. Veel mensen hebben last van trauma’s, omdat nog niets achter hen ligt en ze dus ook nog niets kunnen verwerken. Kinderen kampen naast trauma's ook met grote leerachterstanden door gebrek aan onderwijs.

ZOA helpt mensen op de vlucht, maar ook Syriërs die hun leven weer proberen op te bouwen in gebieden waar het relatief rustig is. Wij staan naast hen en bieden hulp, die hard nodig is in een situatie waarin bijna alles – letterlijk en figuurlijk – kapot is. En dat is hard nodig.

Noodhulp

14,2 miljoen mensen in Syrië hebben niet genoeg te eten. ZOA helpt gezinnen aan goed voedsel door ze contant geld, waardebonnen of manden met eten te geven. We delen pakketten uit met basisbenodigdheden, zoals warme dekens, kleding en schoenen. Dit is hard nodig in een omgeving waarin alles kapot is en waar de winters koud zijn. Ook verstrekken we materialen om huizen beter te verwarmen. We zorgen ervoor dat kwetsbare gezinnen onderdak hebben dat aan de minimale standaarden voldoet.

Hygiëne is van groot belang om ziektes te voorkomen. Aan duizend gezinnen in de provincie Dara'a die op de vlucht zijn voor geweld delen we daarom hygiëneartikelen uit, zoals wasmiddel, emmers, shampoo en tandpasta.

Wederopbouw 

Tegelijk richten we ons op het herstel van levensonderhoud, onder meer door boerengezinnen te helpen de landbouwproductie weer goed op gang te brengen en hun producten aan anderen te verkopen. Zo helpt ZOA boeren en seizoenarbeiders bij de kweek en verkoop van rozen. Zo voorkomt dit project onder meer dat kinderen van school worden gehaald of uitgehuwelijkt worden in ruil voor een kleine bruidsschat.

Veel kinderen in Syrië hebben een grote leerachterstand, omdat ze gedurende een lange tijd niet naar school konden. ZOA helpt kinderen aan veilige en vriendelijke leeromgevingen door klaslokalen op te knappen en schoolspullen beschikbaar te stellen. Ook zorgt ZOA voor deskundige psychosociale hulp voor kinderen en ouders om hun trauma’s te kunnen verwerken.

Ja, ik help mee en doneer voor noodhulp en herstel in Syrië

Noodhulp en wederopbouw

Hoe we helpen

De twee kanten van ons werk – noodhulp en wederopbouw – zijn in Syrië allebei ontzettend hard nodig. De oorlog heeft immense schade veroorzaakt en de humanitaire nood is overweldigend. ZOA werkt momenteel in zeven van de veertien Syrische provincies met onderdak, schoon water, sanitaire voorzieningen, hygiëne en onderwijs. Ook delen we noodhulppakketten uit.

Help ZOA in Syrië mee met het volgende:

  • 1.000 gezinnen in Dara’a die zijn gevlucht voor geweld krijgen hygiëneartikelen.
  • 1.700 huishoudens voorzien we van winterkleding- en laarzen, brandstof en kachels.
  • Ruim 1.800 van de meest kwetsbare jongens en meisjes bieden we verbeterde toegang onderwijs en een veilige leeromgeving.
  • 300 boeren en 1.000 seizoenarbeiders ondersteunen we met de kweek en verkoop van rozen, met een positieve impact op het sociaaleconomisch welzijn van de gemeenschap.

Meer lezen over Syrië

In de brochure 'We zijn er in Syrië ' lees je meer over Syrië en over de bijdrage die jij kunt leveren aan de hulp die ZOA in het land verleent. 

Download 'We zijn er in  Syrië ' (pdf, 1,1MB)

Fatima, Syrië

“De mooiste herinneringen die ik aan thuis heb, zijn de momenten dat we als familie bij elkaar kwamen. Dat is helaas verleden tijd. Lange tijd dacht ik dat mijn leven voorbij was. Inmiddels heb ik mijn verhaal kunnen doen.''