Overslaan en naar de inhoud gaan

We zijn er in Syrië

De inwoners van Syrië hebben de afgelopen decennia veel voor hun kiezen gehad. Na  ruim dertien jaar conflict en hevige aardbevingen in 2023 verkeert het land in een zware crisis. Eind 2024 kwam er een eind aan het regime van de Assad-familie. Hayat Tahrir al-Sham (HTS) heeft de macht overgenomen. De toekomst van Syrië is onzeker; de armoede is groot. ZOA doet er alles aan om mensen in Syrië te helpen in deze onzekere tijden. 

Doneer nu 

Lees meer

We zijn er voor de bevolking van Syrië

0
Totale bevolking van Syrië
Icon/noodhulp
7,8 miljoen mensen zijn op de vlucht
0
mensen zijn afhankelijk van hulp

Een land in puin

Wat is er aan de hand in Syrië?

De jarenlange crisis in Syrië dreef de meerderheid van de bevolking op de vlucht. Steden en dorpen zijn verwoest. Hevige aardbevingen troffen het toch al kwetsbare land begin 2023. Nu Assad verdreven is, gloort er hoop temidden van de onzekerheid. Het land ligt volledig in puin.

Het leven in Syrië is zwaar. Er zijn veel vluchtelingen die bijvoorbeeld terugkeren naar hun woonplaats. Het gaat hier vaak om mensen die al meerdere keren hebben moeten vluchten voor geweld. Velen van hen treffen hun huis vernield aan; hun bezittingen zijn weg. De infrastructuur is zwaar beschadigd en de basisvoorzieningen zijn minimaal. 

Toegenomen zorgen

Door de machtsovername eind 2024 gloort er hoop, maar de zorgen zijn tegelijk toegenomen. In delen van het land proberen inwoners hun normale leven op te pakken, maar volgens de UNHCR is er vooral in het noord-westen van Syrië nog veel geweld. Dit heeft veel invloed op de burgers, maar maakt het ook lastig om hulp te leveren. Er is veel sprake van criminaliteit. Diefstal en kidnapping is aan de orde van de dag. 

Daarnaast laat de oorlog die jaren heeft gewoed nog steeds zijn sporen na op de bevolking van Syrië. Onopgeruimde oorlogsresten maken bijna dagelijks slachtoffers. Denk bijvoorbeeld aan landmijnen die regelmatig ontploffen, omdat mensen er per ongeluk op staan. 

Warmte in de koude maanden

De situatie in Syrië is op dit moment erg onzeker. Voor het vertrek van Assad eind 2024 was ZOA hard aan de slag om noodhulp te verlenen in verschillende gebieden in Syrië. Dat betekent voorzien in eerste levensbehoeften, maar ook psychische hulp verlenen. Veel mensen hebben last van trauma’s, omdat nog niets achter hen ligt en ze dus ook nog niets kunnen verwerken. Kinderen kampen naast trauma's ook met grote leerachterstanden door gebrek aan onderwijs.

ZOA helpt nu vooral door warme maaltijden te verstrekken. Ook delen we pakketten uit met basisbenodigdheden, zoals warme dekens, kleding en schoenen. Dit is hard nodig in een omgeving waarin alles kapot is en waar de winters koud zijn. Ook verstrekken we kachels. 

Noodhulp hervatten

Noodhulp hard nodig in Syrië. De Syrische economie verkeert in deplorabele staat, onder meer door droogte, de instorting van de Libanese economie én de oorlog in Oekraïne, waardoor bloem, olie, suiker en brandstof zeer schaars zijn. Miljoenen mensen leven in armoede.

We hopen de andere manier waarop we noodhulp leverden dan ook zo snel mogelijk te hervatten. Zoals de werkzaamheden in het gebied waar de hevige aardbevingen begin 2023 waren. ZOA werkte daar om te helpen met de meest urgente dingen, zoals onderdak en warme kleding. Dat kon op verschillende manieren. Slachtoffers zijn daar het best geholpen met cash. Zo kunnen zij zelf aanschaffen wat zij het hardst nodig hebben.

Ook helpen we Syriërs die hun leven weer proberen op te bouwen in gebieden waar het relatief rustig is. Wij staan naast hen en bieden hulp, die hard nodig is in een situatie waarin bijna alles – letterlijk en figuurlijk – kapot is. 

Wederopbouw 

We vinden het belangrijk ons daar te richten op het herstel van levensonderhoud, onder meer door boerengezinnen te helpen de landbouwproductie weer goed op gang te brengen en hun producten aan anderen te verkopen. ZOA helpt bijvoorbeeld met toegang tot irrigatiewater, gereedschap, meststoffen, zaden, jonge boompjes en vee. 

Ook belangrijk vinden we het herstel van waterbronnen en schoon water om te drinken en te koken, voor persoonlijke en huishoudelijke hygiëne. Verder zetten we in op herstel van beschadigde rioolbuizen, puin- en vuilnisverwijdering met het oog op voorkoming van ziektes. En dat is hard nodig, want het land wordt ook nog wel eens getroffen door een cholera-epidemie.

Veel kinderen in Syrië hebben een grote leerachterstand, omdat ze gedurende een lange tijd niet naar school konden. ZOA helpt kinderen aan veilige en vriendelijke leeromgevingen door klaslokalen op te knappen en schoolspullen beschikbaar te stellen. Ook zorgt ZOA voor deskundige psychosociale hulp voor kinderen en ouders om hun trauma’s te kunnen verwerken.

Ja, ik help mee en geef voor noodhulp en herstel

Noodhulp en wederopbouw

Hoe we helpen

De twee kanten van ons werk – noodhulp en wederopbouw – zijn in Syrië allebei ontzettend hard nodig. De oorlog en aardbevingen hebben immense schade veroorzaakt en de humanitaire nood is overweldigend. ZOA werkt momenteel in 7 van de 14 Syrische provincies met onderdak, schoon water, sanitaire voorzieningen, hygiëne en onderwijs. Ook delen we noodhulppakketten uit.

Help ZOA in Syrië mee met het volgende:

  • Noodhulp voor de slachtoffers van de aardbevingen.
  • 1.000 gezinnen in Dara’a die zijn gevlucht voor geweld krijgen hygiëneartikelen.
  • 1.700 huishoudens voorzien we van winterkleding- en laarzen, brandstof en kachels.
  • Ruim 1.800 van de meest kwetsbare jongens en meisjes bieden we verbeterde toegang onderwijs en een veilige leeromgeving.
  • 300 boeren en 1.000 seizoenarbeiders ondersteunen we met de kweek en verkoop van rozen, met een positieve impact op het sociaaleconomisch welzijn van de gemeenschap.

Adel, Syrië

“Het was een nachtmerrie die niemand van ons zich ooit had kunnen voorstellen. We moesten vanuit Libanon een lange en afschuwelijke reis maken voordat we Syrië bereikten.”