Al voor de aardbevingen was het leven in Syrië zwaar. Vluchtelingen die bijvoorbeeld terugkeren naar hun woonplaats, hebben niets om een nieuw bestaan mee op te bouwen. Ze treffen meestal hun huis vernield aan; hun bezittingen zijn weg. De infrastructuur is zwaar beschadigd, de basisvoorzieningen zijn minimaal. 17,6 miljoen mensen zijn afhankelijk van hulp. Naast gebrek aan eerste levensbehoeften is er ook psychische nood. De crisis duurt al zo lang en het houdt niet op. Veel mensen hebben last van trauma’s, omdat nog niets achter hen ligt en ze dus ook nog niets kunnen verwerken. Kinderen kampen naast trauma's ook met grote leerachterstanden door gebrek aan onderwijs.
ZOA helpt slachtoffers van de aardbeving en mensen op de vlucht. Maar we helpen ook Syriërs die hun leven weer proberen op te bouwen in gebieden waar het relatief rustig is. Wij staan naast hen en bieden hulp, die hard nodig is in een situatie waarin bijna alles – letterlijk en figuurlijk – kapot is.
Noodhulp
Na de hevige aardbevingen in Syrië is ZOA's noodhulpteam direct in actie gekomen. In het rampgebied helpen onze hulpverleners met de meest urgente items, zoals onderdak en warme kleding. Dat doen we op verschillende manieren. Vaak zijn slachtoffers het best geholpen met cash. Zo kunnen zij zelf aanschaffen wat zij het hardst nodig hebben.
Zoals gezegd, al voor de aardbevingen was noodhulp hard nodig in Syrië. De Syrische economie verkeert in deplorabele staat, onder meer door droogte, covid, de instorting van de Libanese economie én de oorlog in Oekraïne, waardoor bloem, olie, suiker en brandstof zeer schaars zijn. Miljoenen mensen leven in armoede. ZOA helpt gezinnen aan goed voedsel door ze contant geld, waardebonnen of manden met eten te geven. We delen pakketten uit met basisbenodigdheden, zoals warme dekens, kleding en schoenen. Dit is hard nodig in een omgeving waarin alles kapot is en waar de winters koud zijn. Ook verstrekken we materialen om huizen beter te verwarmen.
Wederopbouw
Tegelijk richten we ons op het herstel van levensonderhoud, onder meer door boerengezinnen te helpen de landbouwproductie weer goed op gang te brengen en hun producten aan anderen te verkopen. ZOA helpt bijvoorbeeld met toegang tot irrigatiewater, gereedschap, meststoffen, zaden, jonge boompjes en vee. Ook richten we ons op het herstel van waterbronnen en schoon water om te drinken en te koken, voor persoonlijke en huishoudelijke hygiëne. Ook zetten we in op herstel van beschadigde rioolbuizen, puin- en vuilnisverwijdering met het oog op voorkoming van ziektes. En dat is hard nodig, want bijvoorbeeld Aleppo en omgeving is het afgelopen halfjaar ook nog eens getroffen door een cholera-epidemie.
Veel kinderen in Syrië hebben een grote leerachterstand, omdat ze gedurende een lange tijd niet naar school konden. ZOA helpt kinderen aan veilige en vriendelijke leeromgevingen door klaslokalen op te knappen en schoolspullen beschikbaar te stellen. Ook zorgt ZOA voor deskundige psychosociale hulp voor kinderen en ouders om hun trauma’s te kunnen verwerken.