Overslaan en naar de inhoud gaan
Nothilfe in der Ukraine: zwei flüchtende Frauen mit Tüten

We zijn er in Oekraïne

In Oekraïne woedt op dit moment een verschrikkelijke oorlog. Door de Russische invasie zijn al meer dan 3,5 miljoen Oekraïners op de vlucht, vooral naar omliggende landen in Europa. Daar worden ze hartelijk ontvangen, maar de nood is hoog: mensen zijn alles kwijtgeraakt en hebben dringend voedsel, drinkwater, dekens en onderdak nodig.

Doneer nu

Lees meer

We zijn er voor de bevolking van Oekraïne

Oekraïne heeft 44,32 miljoen inwoners
0
Oekraïners zijn op de vlucht sinds de invasie
De helft van de vluchtelingen bestaat uit kinderen

een allesverwoestende oorlog

Alles moeten achterlaten

Woningen, scholen, ziekenhuizen, waterinstallaties, elektriciteitscentrales: niets in de Oekraïne blijft gespaard onder raketaanvallen en bombardementen van de Russen. De Oekraïners zijn halsoverkop gevlucht. Veel vrouwen en kinderen vertrekken, mannen blijven achter om te vechten. Vaak staan vluchtelingen uren bij een grenspost, ’s nachts daalt het temperatuur onder vriespunt.

‘Heftig en aangrijpend’

Noodhulpcoördinator Hielke Zantema: “Ik was aan de Hongaarse grens, waar duizenden vluchtelingen per dag de grens over komen, met name vrouwen en kinderen. Zij vertellen heftige verhalen over bombardementen en het gedwongen achterlaten van hun echtgenoten en vaders. Iedereen zegt dat ze ‘m niet zagen aankomen: niet dit, niet op deze schaal en niet op deze vreselijke manier. Het zijn verhalen die mij aangrijpen. Heftig. Er komt een achtbaan aan emoties voorbij. Maar ik moet aan de slag, want er is werk te doen.Hulp bieden geeft hoop. Het is het minste wat ik - wat we - kunnen doen.”

Cash voor de meest kwetsbaren

ZOA is een programma gestart in Transkarpatie, in het zuidwesten van Oekraïne. Hier helpen we ontheemden met cash transfers. Maandelijks krijgen de meest kwetsbare ontheemden een tegoed dat ze kunnen opnemen in Oekraïne of één van de buurlanden. Alleenstaande moeders met kinderen krijgen prioriteit, net als ouderen en gezinnen met meer dan drie kinderen. Uit onderzoek van ZOA’s noodhulpteam ter plaatse, is gebleken dat juist deze kwetsbare mensen geholpen zijn met cash transfers. Op deze manier kunnen ze zelf in hun meest noodzakelijke behoeften te voorzien, op het moment dat zij dat nodig hebben.

Doneer en help vluchtelingen uit Oekraïne

Eerste noodhulp in Oekraïne

De eerste noodhulp bestond uit distributies, inmiddels is ZOA overgeschakeld op cash transfers voor de meest kwetsbare ontheemden. Dit is een goede aanvulling op de distributies die nu op grote schaal plaatsvinden.

humanitaire situatie

Grote vluchtelingenstroom

Een enorme vluchtelingenstroom is vanaf de eerste dag van de invasie op gang gekomen. De VN hebben gewaarschuwd dat de humanitaire gevolgen dramatisch zullen zijn. Inmiddels zijn 3,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen. Honderdduizenden zoeken een veilige plek in het westen van hun land of buurlanden als Polen, Hongarije, Roemenië, Moldavië en Slowakije. Anderen moeten vanwege armoede, ouderdom of ziekte achterblijven in levensgevaarlijke situaties.

Samenwerken in noodhulp 

ZOA is expert op het gebied van noodhulp. Momenteel richten we ons op vluchtelingen in de westelijke grensregio van Oekraïne en Hongarije, Transkarpatie. De focus van ons werk ligt op het ondersteunen van kwetsbare vluchtelingen via cash tranfers. Ook ondersteunen we opvanglocaties met tegoeden, zodat ze bijvoorbeeld wasmachines of matrassen kunnen aanschaffen.

ZOA werkt in deze noodhulpactie samen met het Christelijk Noodhulpcluster. ZOA’s inzet is in het bijzonder aanvullund op de activiteiten van noodhulporganisatie Dorcas, die ook in Transkarpatië werkt. De organisaties stemmen de uitvoering van hun programma’s op elkaar af.

Credit headerfoto: Jana Čavojská.

Dorina (14 jaar) en Camilla (9 jaar)

We zijn met onze moeder gevlucht naar Hongarije. Daar zijn we door Kinga opgevangen in haar huis, met nog negen andere vluchtelingen. Onze vader is nog in Oekraïne. Dat geeft een dubbel gevoel.