Overslaan en naar de inhoud gaan

We zijn er in Oekraïne

In Oekraïne woedt op dit moment een verschrikkelijke oorlog. Door de Russische invasie eind februari zijn al meer dan 7,6 miljoen Oekraïners op de vlucht, vooral naar omliggende landen in Europa. Ook in eigen land zijn er veel ontheemden: zo’n 6,2 miljoen. De nood is hoog. Mensen hebben dringend voedsel, drinkwater, dekens en onderdak nodig. Vooral nu de winter nadert is de reparatie van huizen van levensbelang. 

Doneer nu

Lees meer

We zijn er voor de bevolking van Oekraïne

Oekraïne heeft 44,32 miljoen inwoners
0
Oekraïners zijn op de vlucht sinds de invasie
De helft van de vluchtelingen bestaat uit kinderen

een allesverwoestende oorlog

Alles moeten achterlaten

Woningen, scholen, ziekenhuizen, waterinstallaties, elektriciteitscentrales: niets in Oekraïne blijft bespaard onder raketaanvallen en bombardementen van de Russen. Het front is beweeglijk, maar vooral het zuidoosten en oosten van Oekraïne hebben onder de Russische aanvallen zwaar te lijden. Veel Oekraïners zijn gevlucht. Vooral vrouwen en kinderen, want mannen blijven achter om te vechten.

‘Heftig en aangrijpend’

Begin maart 2022 kwam ons noodhulpteam aan in Uzhgorod - regio Zakarpatska - en opende daar een kantoor. Het is een stad, net ten oosten van de grens met Slowakije. Van de 6,2 miljoen ontheemden (dat zijn mensen op de vlucht in eigen land) zijn 500.000 mensen naar Zakarpatska gevlucht. Ze vonden vaak een onderkomen in openbare gebouwen, denk aan sportzalen en scholen. ZOA’s noodhulpteam voorzag meteen in schoon water, voedsel en andere eerste levensbehoeften. Momenteel zetten we vooral in op cashdistributies. 

Noodhulpcoördinator Hielke Zantema: “Vluchtelingen vertellen aangrijpende verhalen over bombardementen en het gedwongen achterlaten van hun echtgenoten en vaders. Niemand zag dit aankomen: niet dit, niet op deze schaal en niet op deze vreselijke manier. Er komt een achtbaan aan emoties voorbij. Maar ik moet aan de slag, want er is werk te doen.Hulp bieden geeft hoop. Het is het minste wat ik - wat we - kunnen doen.” 

Doneer en help vluchtelingen uit Oekraïne

Eerste noodhulp in Oekraïne

De eerste noodhulp bestond uit distributies, inmiddels is ZOA overgeschakeld op cash transfers voor de meest kwetsbare ontheemden. Daarnaast is ZOA gestart met de wederopbouw van beschadigde huizen. 

Noodhulp en wederopbouw

Noodhulp: cash distributies

Miljoenen gevluchte Oekraïners zijn gestrand in het relatief veilige westen van het land. ZOA biedt hier noodhulp via cashdistributies. Ontheemde Oekraïners ontvangen maandelijks een bedrag, digitaal of contant. Dat kunnen ze ophalen bij een van de 12.000 distributiepunten in Oekraïne. Zo kunnen ze zelf aanschaffen wat ze het hardst nodig hebben, bijvoorbeeld een paar schoenen of medicijnen. 

Om deze distributies te kunnen doen, werkt ZOA met het Red Rose system, een innovatief en betrouwbaar systeem. Dat werkt op basis van identiteitsbewijzen. Hiermee is meteen voor alle verschillende hulporganisaties duidelijk wie welke hulp heeft ontvangen. Zo zorgen we dat iedereen een eerlijke kans heeft op hulp. We richten ons daarbij op de meest kwetsbaren, zoals alleenstaande moeders, ouderen en gezinnen met meer dan drie kinderen. 

Wederopbouw: beschadigde huizen herstellen

Inmiddels heeft ZOA een tweede kantoor geopend, in de stad Chernihiv, zo’n 300 kilometer ten noorden van de hoofdstad Kiev. De stad en het gebied eromheen zijn grotendeels bezet geweest door Russische troepen en er werd hevig gevochten. De Russen zijn nu weer weg, maar de schade is enorm. De bevolking vindt veelal haar huis beschadigd of verwoest terug. ZOA werkt samen met deze mensen samen om hun huis te herstellen. Zo maken we een start met de wederopbouw van het land. 

ZOA werkt samen met het Christelijk Noodhulpcluster. Binnen het cluster, stemmen de organisaties de uitvoering van hun programma’s op elkaar af.

Meer lezen over Oekraïne 

In de brochure 'We zijn er in Oekraïne' lees je meer over Oekraïne  en over de bijdrage die jij kunt leveren aan de hulp die ZOA in het land verleent. 

Download brochure 'We zijn er in Oekraïne' (1mb)

Dorina (14 jaar) en Camilla (9 jaar)

We zijn met onze moeder gevlucht naar Hongarije. Daar zijn we door Kinga opgevangen in haar huis, met nog negen andere vluchtelingen. Onze vader is nog in Oekraïne. Dat geeft een dubbel gevoel.