Overslaan en naar de inhoud gaan

We zijn er in Oekraïne

In Oekraïne is sinds de Russische invase in februari 2022 een heftig conflict aan de gang. Al ruim 10 miljoen Oekraïners zijn op de vlucht geslagen, zowel naar veiliger delen van Oekraïne als naar buurlanden in Europa. Sommigen van hen keren nu terug. Daar ontdekken velen van hen dat hun huizen zijn verwoest. Ze staan voor de uitdaging om opnieuw te beginnen. 

Doneer nu

Lees meer

We zijn er voor de bevolking van Oekraïne

Oekraïne heeft 44,32 miljoen inwoners
0
Oekraïners zijn op de vlucht sinds de invasie
De helft van de vluchtelingen bestaat uit kinderen

een allesverwoestende oorlog

Alles moeten achterlaten

In Oekraïne zijn veel huizen, scholen en ziekenhuizen beschadigd of kapot gemaakt door raketaanvallen en bombardementen. Veel vrouwen en kinderen zijn naar het buitenland gevlucht, terwijl mannen zijn achtergebleven om te vechten.

Wederopbouw: kapotte huizen herstellen

ZOA is sinds 2022 actief in verschillende regio's. Wij bieden ondersteuning waar hulp het hardst nodig is. In het westen van het land helpen we met noodhulp aan mensen die binnen Oekraïne gevlucht zijn. In het oosten helpen we met het opnieuw opbouwen van huizen en steden die kapot zijn. Ook helpt ZOA kleine ondernemers weer op te starten. 

In zwaar getroffen gebieden biedt ZOA programma's aan waarbij gezinnen geld krijgen. Zo kunnen zij zelf de dingen kopen die ze het hardst nodig hebben. En kunnen ze hun kapotte huizen repareren. Wij helpen vooral kwetsbare groepen, zoals alleenstaande moeders, ouderen en grote gezinnen.  

ZOA werkt samen met andere hulporganisaties in het Christelijk Noodhulpcluster, om ervoor te zorgen dat de hulp wordt gecoördineerd en dat iedereen er eerlijk toegang tot heeft. 

Doneer en help vluchtelingen uit Oekraïne

Eerste noodhulp in Oekraïne

De eerste noodhulp bestond uit distributies, inmiddels is ZOA overgeschakeld op cash transfers voor de meest kwetsbare ontheemden. Daarnaast is ZOA gestart met de wederopbouw van beschadigde huizen. 

Meer lezen over Oekraïne 

In de brochure 'We zijn er in Oekraïne' lees je meer over Oekraïne  en over de bijdrage die jij kunt leveren aan de hulp die ZOA in het land verleent. 

Download brochure 'We zijn er in Oekraïne' (1mb)

Dorina (14 jaar) en Camilla (9 jaar)

We zijn met onze moeder gevlucht naar Hongarije. Daar zijn we door Kinga opgevangen in haar huis, met nog negen andere vluchtelingen. Onze vader is nog in Oekraïne. Dat geeft een dubbel gevoel.