Overslaan en naar de inhoud gaan

Noodhulp: we zijn er bij rampen en crises

Wereldwijd raken steeds meer mensen alles kwijt door rampen en oorlogen. Als een crisis uitbreekt, betalen de meest kwetsbare mensen de hoogste prijs. We zijn er om hen te ondersteunen met noodhulp. 

Een vrouw ontvangt noodhulp van ZOA
Lees meer

HUmanitaire rampen

Noodhulpteam

ZOA's noodhulpteam staat altijd klaar om mensen te ondersteunen die getroffen zijn door oorlogen of rampen, zoals overstromingen, stormen, droogte en aardbevingen. In landen als Jemen, Syrië en Colombia bieden we noodhulp. Afhankelijk van de aard en de omvang van de ramp, blijft het noodhulpteam tot drie jaar betrokken. 

ZOA biedt noodhulp. Concreet betekent dit dat we mensen ondersteunen met onderdak, voedsel en schoon drinkwater. Maar we richten ons ook op zaken waar je misschien niet meteen aan denkt: sanitaire voorzieningen, bijvoorbeeld. Of onderwijs. Waar mogelijk geven we mensen zelf de keuze om aan te schaffen wat ze op dat moment het hardst nodig hebben, via cash of vouchers. Veel van de mensen die we ondersteunen hebben verschrikkelijke dingen meegemaakt. Daarom helpen we hen ook bij het verwerken van hun trauma's. 

Noodhulpoperaties op dit moment:

Ontheemden uit Nagorno-Karabach

Armenië

Aardbeving en overstroming

Marokko en Libië

Ontheemden in Syrië

Syrië

Kinderen in een vluchtelingenkamp in Sudan
Hielke Zantema

Hielke Zantema, lid Disaster response team

Onze teams zijn ter plekke aanwezig en kennen de mensen. We gaan verder dan noodhulp en bieden ook op de langere termijn ondersteuning. Dat vind ik belangrijk.

Partners

Samenwerken 

ZOA werkt ook bij noodhulpacties het liefst samen met lokale partners. Zij kennen de plaatselijke situatie het best en weten welke ondersteuning het hardst nodig is. Is er geen of weinig lokale capaciteit? Dan komt ons noodhulpteam in actie, of werken we met internationale partners die een bewezen track record hebben. 

Vrouwen worden ingeschreven voor noodhulp