Overslaan en naar de inhoud gaan
Al-Fatih

Al-Fatih: ‘We waren thuis toen het schieten begon’

Al-Fatih uit Sudan (14) is zijn moeder en familie kwijtgeraakt op de vlucht voor het geweld in zijn land. “We waren thuis toen het schieten begon.” Nu wacht hij op ze in een vluchtelingenkamp. Hopelijk kan hij op een dag zijn moeder in de armen sluiten.

alleen in een vluchtelingenkamp

Hoe overleeft Al Fatih in Sudan?

Vluchten voor gevechten, uitwijken voor verdwaalde kogels, je familie kwijtraken en vervolgens niet meer kunnen vinden: Al-Fatih Mujahid Coo Fadllah heeft in zijn jonge leven al veel meegemaakt. Hij moet overleven in het door oorlog geteisterde Sudan, maar hoe dan?

“We waren thuis in de hoofdstad Khartoem toen de oorlog uitbrak en het schieten begon”, vertelt Al-Fatih, die uit een gezin van vier kinderen komt. “Er was een vuurgevecht en de RSF (Rapid Support Forces, een paramilitaire groep, red.) fouilleerde iedereen. Mijn familie en ik vluchtten naar de stad Madani. Toen ook daar het vechten begon, was ik op de markt. In alle paniek kon ik mijn moeder niet meer vinden. Omdat de brug was afgesloten, kon ik niet op andere plekken van de stad verder zoeken naar mijn familie.”

Hij vervolgt: “De volgende dag waren er opnieuw gevechten. Het was gevaarlijk, ook door verdwaalde kogels. De RSF dwong de bestuurder van een tractor te stoppen en mensen mee te nemen naar El-Gedaref. Ik moest ook mee. Nu zit ik in een vluchtelingenkamp, samen met andere mensen. Ik was een van de eersten die hier kwam. Het gaat goed met me, ik krijg voedsel en water. Maar ik hoop mijn familie snel weer te kunnen zien. Ik wacht hier op ze, zodat we op een dag weer samen kunnen zijn.” 

Bekijk een stukje uit het interview met Al Fatih

Samen willen we kinderen als Al-Fatih niet opgeven en hen helpen met wat we kunnen. Voedsel is nu het belangrijkst. Help je mee met een gift?

Ja, ik help vluchtelingen overleven

Voedselpakketten uitdelen is letterlijk van levensbelang en helpt mensen de dag door te komen. Voor € 30 help je al één gezin van 5 personen met een voedselpakket voor 2 weken. Je kunt ook als kerk of bedrijf doneren.