Al deze hulp kon ZOA in 2023 niet verlenen zonder de trouwe steun van vele donateurs. Dankjewel voor jouw betrokkenheid bij het werk van ZOA. Samen konden we het leed van vele mensen in noodsituaties wereldwijd verzachten. Ook in 2024 blijft dit hard nodig. Mogen we weer rekenen op je steun?
ZOA was er in 2023, ramp na ramp
Talloze mensen moesten in 2023 op de vlucht slaan vanwege oorlog of natuurgeweld. Ramp na ramp trof de wereld in het afgelopen jaar. Syrië en Marokko werden geraakt door aardbevingen. Overstromingen verwoestten veel levens in Libië en DR Congo. Een verwoestende cycloon raasde over Myanmar. Conflicten liepen hoog op in Sudan en het Midden-Oosten. ZOA was er, in al deze gebieden, voor de meest kwetsbare mensen.
ZOA was er, mede dankzij jouw steun
Ramp na ramp trof de wereld in 2023
De ene ramp was nog niet voorbij, of de volgende diende zich aan. Natuurgeweld en conflicten dreven talloze mensen in 2023 weg van hun veilige thuis. Overal ter wereld. ZOA was er voor hen, zoveel mogelijk, met onderdak, voedsel en schoon drinkwater. Dat kon alleen mede dankzij de steun van vele donateurs.
Februari: Syrië
Direct na de hevige aardbeving in Syrië op 6 februari gingen ZOA-medewerkers in Aleppo, zelf ook getroffen door het natuurgeweld, aan de slag om noodhulp te verlenen. Ze deelden voedsel en jerrycans voor water uit. Lokale ingenieurs werden ingeschakeld om te beoordelen of woningen veilig genoeg waren om naar terug te keren.
Talloze mensen raakten alles kwijt. En dat in een land dat al in puin lag, vanwege een jarenlang hevig intern conflict. Toch laten de Syriërs het er niet bij zitten. Samen met ZOA zijn ze inmiddels bezig om hun leven weer op te bouwen, bijvoorbeeld door het herstel van zwaar beschadigde schoolgebouwen. Zo kunnen kinderen in Aleppo straks weer naar school en plannen maken voor hun toekomst.

April: Sudan
In Sudan was het al lang onrustig, maar op 15 april ging het goed mis. Spanningen tussen het Sudanese leger en de paramilitairen mondden uit in een gewelddadig conflict. Maar liefst 6,5 miljoen Sudanezen sloegen op de vlucht. De meesten van hen binnen Sudan; anderen naar directe buurlanden.
De strijd gaat sindsdien onverminderd door. Er is zelfs sprake van grootschalige etnische zuiveringen in de provincie West-Darfur. Medewerkers van ZOA begonnen meteen met het verlenen van noodhulp aan de vele interne vluchtelingen. Binnenkort hoopt ZOA te starten met het ondersteunen van onderwijs in vluchtelingenkampen.

Mei: DR Congo en Myanmar
Op 4 mei werd de Democratische Republiek Congo getroffen door natuurgeweld: overvloedige regenval, aardverschuivingen en overstromingen. ZOA werkte al in jaren Kalehe, het getroffen gebied, en kon daarom direct aan de slag om noodhulp te verlenen. Samen met andere organisaties en lokale gemeenschappen zorgt ZOA voor medische zorg, water, hygiëne, sanitaire voorzieningen en psychologische ondersteuning voor overlevenden.
Tien dagen later, op 14 mei, raasde cycloon Mocha over Myanmar in Zuidoost-Azië. Ook gebieden waar ZOA werkt, zoals de deelstaat Rakhine, werden zwaar getroffen. Vanwege de conflicten in het land verblijven veel mensen daar in eenvoudige onderkomens in vluchtelingenkampen, die door de cycloon werden weggevaagd. ZOA begon direct met het verlenen van noodhulp. Sindsdien zijn veel mensen geholpen met voedsel en onderdak.

Augustus: Tigray
In augustus vroeg ZOA aandacht voor de bloedigste oorlog van 2022, die tot dan toe grotendeels verborgen bleef: het conflict tussen de centrale Ethiopische regering en regionale overheid van de provincie Tigray. Van november 2020 tot november 2022 waren massamoorden, seksueel geweld, plunderingen en hongersnood aan de orde van de dag. Inwoners van de provincie zitten hierdoor nog altijd middenin een humanitaire crisis van ongekende omvang.
Kort na het uitbreken van de oorlog begon ZOA met het verlenen van noodhulp aan de slachtoffers in Tigray. ZOA deelde hulppakketten uit om in de eerste levensbehoeften te voorzien en zette tenten op, zodat mensen beschut kunnen slapen. Ook werden waterputten hersteld, zodat er weer schoon drinkwater is. Mensen kregen financiële steun, bijvoorbeeld om medicijnen te kunnen kopen. En pakketten met zaden om gewassen te kunnen verbouwen.

September: Marokko en Libië
Op 8 september werd Marokko getroffen door een zware aardbeving. Veel mensen raakten hun huis kwijt. Met de winter in aantocht is er haast geboden om hen zo snel mogelijk van onderdak te voorzien. Samen met een christelijke partnerorganisatie die al in het gebied werkte, is ZOA aan de slag gegaan om in tijdelijke onderkomens voor de overlevenden te voorzien.
Twee dagen later, op 10 september, werd een ander Noord-Afrikaans land getroffen door natuurgeweld. Een hevige storm, genaamd Daniël, veroorzaakte ernstige overstromingen in Libië. Vele mensen raakten dakloos. Sindsdien werkt ZOA er samen met partnerorganisatie International Medical Corps. Ze voorzien mensen van schoon drinkwater, zorgen voor sanitaire voorzieningen in opvangcentra en delen hygiënepakketten uit.

November: Midden-Oosten
In het Midden-Oosten is een humanitaire crisis in alle hevigheid opgelaaid, als gevolg van het conflict tussen Israël en Hamas. Een massaslachting op 7 oktober door uitgebroken strijders van Hamas zorgde voor een escalatie van geweld. Voor de slachtoffers van het oorlogsgeweld in Gaza is nauwelijks hulp toegankelijk. ZOA opende daarom eind oktober een noodhulpfonds voor het Midden-Oosten. In november begon de hulpverlening aan inwoners van Gaza, hoe moeizaam ook.
Samen met kleine christelijke organisaties in het gebied is ZOA begonnen met de distributie van voedselpakketten, met producten die lokaal geteeld zijn of ter plekke ingekocht kunnen worden. Gebrek aan brandstof is op dit moment de grootste bottleneck om veel meer mensen te kunnen helpen. Dat is nodig om bijvoorbeeld brood te bakken en water op te pompen.

Geef vluchtelingen een veilige, warme plek!
Elke bijdrage is welkom en maakt verschil. Voor €54 help je bijvoorbeeld al een gevlucht gezin met een onderdakpakket.