Overslaan en naar de inhoud gaan
Milou de Bruijne

Bewogen met wie alles kwijt is

Ze is bewogen met wie alles kwijt is: Milou de Bruijne (32) werkt voor ZOA en Dorcas in Zuid-Sudan. In tijdschrift Elisabeth vertelt ze over het leven in dit land. “Het is zó onvoorspelbaar en fragiel.”

Milou de Bruijne werkt in Zuid-Sudan

‘Ieder mens verdient een eerlijke kans’

De Zuid-Sudanezen krijgen veel voor hun kiezen. Jarenlange conflicten en natuurrampen als gevolg van klimaatverandering drijven velen op de vlucht. ZOA en Dorcas werken samen in Zuid-Sudan, om vluchtelingen en ontheemden een steuntje in de rug te bieden. Teamlid Milou de Bruijne vertelt erover in tijdschrift Elisabeth:

Vol goede moed ging Dina* aan de slag met haar eigen bedrijf. Dolblij was ze met de kans die ze kreeg, dankzij de steun van een spaar- en kredietgroep. Haar theestalletje begon net lekker te lopen, toen een hevige overstroming alles wegspoelde. Ze investeerde opnieuw, totdat een gewapende bende het hele dorp platbrandde – inclusief haar theekraam.

"Het verhaal van deze vrouw typeert het leven van velen in Zuid-Sudan”, vertelt de Nederlandse Milou de Bruijne (32), die sinds vorig jaar in het Oost-Afrikaanse land woont. "Het is zó onvoorspelbaar en fragiel.”

Voor de samenwerkende christelijke noodhulporganisaties Dorcas en ZOA zet Milou zich als manager in voor de Zuid-Sudanese bevolking, die voor zeventig procent afhankelijk is van humanitaire hulp. Aan jarenlange conflicten lijkt, ondanks een vredesakkoord, nog steeds geen einde te komen. Al vier miljoen mensen sloegen op de vlucht.

Veranderend klimaat

Daarnaast heeft Zuid-Sudan er een nieuwe vijand bij: klimaatverandering. Als gevolg daarvan hebben de inwoners nu al vier jaar op rij met hevige overstromingen te maken. Nog méér mensen raken ontheemd.

De nood is hoog in het land, en dat is precies waarom Milou er wil zijn. Samen met haar overwegend lokale collega’s zorgt ze ervoor dat in de eerste levensbehoeften wordt voorzien. En dat mensen tegelijk weerbaarder worden om te overleven in zo’n moeilijke situatie.

Overstromingen in Zuid-Sudan 2023 foto Ruben Timman

"We zorgen bijvoorbeeld dat mensen – waar de markt dat toelaat – contant geld krijgen om zelf te besteden aan wat ze nodig hebben. En we trainen landbouwers om goed om te gaan met een veranderend klimaat. Onze projecten bieden een klein beetje hoop voor de toekomst.”

Op grote schaal is het lastig een verschil te maken, erkent Milou. "Maar in het leven van individuen kan dat wel. En ieder mens verdient een eerlijke kans.

*Naam gefingeerd

Foto's: Lieuwe Siebe de Jong en Ruben Timman

Lees meer over ZOA's werk in Zuid-Sudan

Doneer en help mensen die getroffen zijn door klimaatverandering