ZOA werkt in Myanmar nauw samen met CDN (Consortium of Dutch NGO’s).
Cycloon Mocha richt grote schade aan in Myanmar
Op zondag 14 mei raasde orkaan Mocha over Myanmar in Zuidoost-Azië. Ook gebieden waar ZOA werkt, zoals de deelstaat Rakhine, zijn zwaar getroffen. Over de totale impact van de ramp is nog veel onduidelijk, omdat communicatie met het gebied stroef verloopt door stormschade en spanningen in het land.
we zijn er
Noodhulp in zwaarbeschadigde vluchtelingenkampen
ZOA is in het getroffen gebied aanwezig en heeft zo snel mogelijk de nood in kaart gebracht in elf kampen met ontheemden bij Kyauktaw in Rakhine. In deze kampen zijn vrijwel alle onderkomens weggevaagd of zwaar beschadigd. Ook veel voorzieningen, zoals latrines (toiletten) hebben geen stand gehouden. Uit de inventarisatie blijkt dat onderdak en voedsel heel hard nodig zijn. Medewerkers van ZOA zijn daarom zo snel mogelijk begonnen met de noodhulp.
ZOA is er in Myanmar voor ontheemden die door de complexe burgeroorlog zijn gevlucht uit andere delen van het land. “Het is schrijnend wat deze mensen overkomt”, zegt landendirecteur Paul Roelofsen. “Deze ontheemden zijn al een keer alles kwijt geraakt toen ze moesten vluchten voor geweld en vaak werd hun dorp platgebrand. In de kampen helpen wij ze om weer een beetje een bestaan op te bouwen, en dan worden ze getroffen door deze verwoestende cycloon.”
Roelofsen kan nog weinig zeggen over de omvang van de schade. Zo verloopt de communicatie met Sittwe, de hoofdstad van Rakhine, nog zeer moeizaam. “We krijgen nauwelijks contact met ons kantoor daar, maar de spaarzame informatie die we hebben is verontrustend. Het lijkt nog erger dan in Kyauktaw.” De meeste medewerkers van ZOA zijn zelf ook slachtoffer van de storm, hoort Roelofsen vanuit Sittwe: “We werken vooral met lokale collega’s. 95 procent van het personeel heeft ernstige woningschade en van drie collega’s in Sittwe is het huis compleet verwoest. Sommige medewerkers en hun gezinnen hebben daarom hun toevlucht gezocht in het kantoor van ZOA.”
In de informatie die uit land naar buiten komt, wordt gesproken over “honderden doden”. Beelden tonen veel materiele schade aan huizen en infrastructuur. “De geïmproviseerde huisvesting in kampen met ontheemden is natuurlijk niet berekend op zo’n orkaan, dus ik vrees het ergste. Tot nu toe horen we dat in de getroffen vluchtelingenkampen feitelijk niks meer overeind staat”, besluit Roelofsen.