Overslaan en naar de inhoud gaan
Syrië

De aandacht verdwijnt, maar het leed blijft

Een overstroming, conflict, aardbeving of cycloon: een ramp zet het leven van miljoenen mensen wereldwijd op z’n kop. Vaak leven wij via de media even mee, en dan raken de rampen uit beeld. Maar het leed blijft. En daarom blijft ZOA er ook.

Vijf landen waar nog steeds nood is

Rampen die uit beeld verdwenen zijn

Even waren ze in het nieuws, al snel zijn ze weer van ons netvlies verdwenen. Miljoenen mensen zijn in het afgelopen jaar op de vlucht geslagen vanwege een ramp die wij alweer vergeten zijn. Lees meer over vijf landen, waar ZOA in de afgelopen maanden noodhulp verleende. En waar ZOA nog steeds is, om mensen te steunen bij het weer opbouwen van hun bestaan.

Colombia: overstromingen

In oktober 2022 werd het noorden van Colombia getroffen door zware overstromingen als gevolg van het orkaanseizoen en zware regenval. In de regio La Guajira, waar ZOA al werkte, raakten 383 inheemse Wayuu gemeenschappen hierdoor de toegang tot voedsel, drinkwater en andere essentiële levensmiddelen kwijt.

Samen met partners startte ZOA direct met het bieden van noodhulp aan inwoners in de getroffen gebieden. Ruim vijfduizend voedselpakketten, hygiënekits en jerrycans met brandstof werden uitgedeeld per schip.

Colombia

La Guajira, het meest noordelijke departement van Colombia, grenst direct aan Venezuela en biedt plaats aan meer dan 150.000 vluchtelingen en migranten uit het buurland. Het is één van de droogste en heetste gebieden in Colombia dat bijzonder kwetsbaar is voor de impact van klimaatverandering.

ZOA is er nog steeds voor de Wayuu, onder meer met voedsel en schoon drinkwater. Als reactie op het chronische voedseltekort ontvangt en verpakt ZOA per maand 325 metrische ton voedsel van het Wereldvoedselprogramma, om uit te delen aan 19.000 mensen in 180 verschillende gemeenschappen.

Begin dit jaar zorgde ZOA bovendien voor de bouw van de eerste ontziltingsinstallatie in het gebied, waarmee de gemeenschappen permanent toegang krijgen tot schoon drinkwater. Dit project wordt in de komende jaren uitgebreid.

Syrië: aardbeving

Na twaalf jaar in een hevig conflict te hebben geleefd, kregen mensen in het noorden van Syrië op 6 februari opnieuw een enorme klap te verduren. Een hevige aardbeving verwoestte alles wat nog stand had gehouden.

Als één van de weinige hulporganisaties die al in het gebied werkten, kon ZOA snel in actie komen. ZOA deelde kant-en-klare voedselpakketten, zeep en jerrycans met water uit. Maar ook contant geld, waarmee mensen zelf de meest noodzakelijke levensmiddelen konden kopen.

Syrië noodhulp

Technische ingenieurs beoordeelden de schade en veiligheid van meer dan 150 huizen en voerden verschillende reparaties aan irrigatienetwerken, zoals waterbronnen en pijpleidingen. Ook werden elf scholen gerepareerd, die ingericht konden worden als tijdelijke opvang. Bij meer dan acht scholen krijgen kinderen professionele hulp bij traumaverwerking.

ZOA is, helaas, nog lang niet klaar in Syrië. De focus ligt nu, naast het distribueren van contant geld voor eerste levensbehoeften, op het heropenen van essentiële winkels zoals bakkerijen. Zo krijgen mensen weer toegang tot noodzakelijke boodschappen en komt de lokale economie weer op gang. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen weer onderwijs ontvangen, zodra scholen niet meer als opvang fungeren.

Sudan: conflict

Half april was Sudan in het nieuws. In de hoofdstad Khartoem, maar ook in de regio Darfur braken hevige gevechten uit tussen rivaliserende groepen en het nationale leger. Sindsdien is wapenstilstand na wapenstilstand geschonden. De beschietingen en plunderingen gaan onverminderd door.

Honderdduizenden mensen in het land zijn inmiddels op de vlucht geslagen. Aan schoon drinkwater en voedsel is een groot tekort. Ook medicijnen zijn nauwelijks te krijgen; veel ziekenhuizen in Khartoem en Darfur zijn dicht.

Sudan

In het relatief veilige oosten van Sudan begon ZOA daarom meteen met het verlenen van noodhulp. Veel mensen zoeken daar hun toevlucht, in Gedaref. In die regio woonden al veel vluchtelingen uit Ethiopië. ZOA helpt er met schoon drinkwater, voedseldistributies, onderdak en hygiënepakketten.

Omdat de gevechten onverminderd door gaan, is noodhulp voorlopig nog hard nodig. Toch kijkt ZOA ook vooruit, en wil bijdragen aan het voorkomen van een mogelijke voedselcrisis. Voor het conflict uitbrak, stonden boeren in Sudan al voor grote uitdagingen omdat het een heel droog land is.

In Gedaref zijn medewerkers daarom ook bezig met het ondersteunen van boeren. Door hen zaaigoed en trainingen te geven voor het regenseizoen begint, is de kans groter dat er later in het jaar nog genoeg voedsel beschikbaar is.

Congo: modderstromen

Het gebied Kalehe, in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC), werd begin mei getroffen door grote modderstromen als gevolg van hevige regenval. In verschillende dorpen in de regio werden huizen, scholen, kerken en moskeeën compleet verwoest. Veel mensen verloren hun leven, een dierbare of al hun bezittingen.

De rivieren Nyamukubi en Chisova traden, door de zware regenval, buiten hun oevers. Modderstromen sleurden alles mee op hun weg. Verschillende dorpen zijn voor een groot deel verwoest. Er is grote behoefte aan voedsel, onderdak, water, sanitaire voorzieningen, medische zorg en psychologische ondersteuning voor overlevenden.

Modderstromen in Congo

ZOA werkt al bijna zeven jaar in Kalehe en kon daarom snel starten met het verlenen van noodhulp, samen met andere organisaties en de lokale gemeenschappen. Samen zorgen ze voor essentiële huishoudelijke artikelen, medische zorg, water, hygiëne en sanitaire voorzieningen. Ook wordt bescherming geboden tegen uitbuiting en seksueel geweld.

De noodhulp in dit gebied vergt een langere adem. ZOA is momenteel bezig met het opzetten van noodhulpproject voor het komende half jaar tot een jaar.

Myanmar: orkaan

Op 14 mei raasde orkaan Mocha over Myanmar, een land dat al zoveel geweld te verduren heeft. Myanmarezen lijden onder repressie, armoede en natuurgeweld. Door de cycloon Mocha die het land in mei trof, hebben naar schatting 3.2 miljoen mensen humanitaire hulp nodig.

Ook ontheemden in de deelstaat Rakhine werden zwaar getroffen. Zij door de burgeroorlog zijn gevlucht uit  andere delen van het land. ZOA werkte al in Rakhine en is sinds de orkaan hard aan het werk om noodhulp te verlenen.

Myanmar, Rakhine

ZOA bracht zo snel mogelijk de nood in kaart in elf kampen met ontheemden bij Kyauktaw in Rakhine. In deze kampen werden vrijwel alle onderkomens weggevaagd of zwaar beschadigd. Onderkomens van mensen, die alles al een keer kwijt raakten toen ze moesten vluchten voor geweld. Velen van hen zagen hoe hun dorp werd platgebrand.

Door de orkaan hebben veel voorzieningen, zoals latrines, ook geen stand gehouden. Onderdak en voedsel zijn de belangrijkste behoeften. ZOA medewerkers zijn nog altijd hard bezig om in deze basisbehoeften te voorzien.

Word donateur en maak hulp mogelijk

Als donateur stel je ZOA in staat om bij een ramp direct in actie te kunnen komen met noodhulp. En zodra de situatie het toelaat mensen te helpen bij het opbouwen van een nieuwe toekomst. Je kunt ook als kerk of bedrijf doneren.