Overslaan en naar de inhoud gaan
Vrouw in vluchtelingenkamp in Sudan

Grote hongercrisis door oorlog in Sudan

De oorlog die sinds een jaar in Sudan woedt, veroorzaakt een enorme hongercrisis. Ruim 25 miljoen mensen in Sudan en buurlanden hebben nauwelijks voedsel tot hun beschikking. Steeds meer mensen in de regio bereiken het noodniveau van honger.

Hongersnood dreigt in regio Sudan

Van nog net genoeg tot extreme nood

“De oorlog in Sudan dreigt de grootste hongercrisis ter wereld te worden”, waarschuwde Cindy McCain, directeur van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) vorige maand. “Tenzij de strijd nu stopt. Miljoenen levens en de vrede en stabiliteit van een hele regio staan op het spel.”

Twintig jaar geleden heerste in de Sudanese regio Darfur de grootste hongercrisis ter wereld, stelde ze. “De wereld kwam in actie om hierop te reageren. Maar vandaag lijkt de bevolking van Sudan vergeten te worden.”

Volgens de VN zitten ruim 25 miljoen vast in spiraal van steeds verslechterende beschikbaarheid van voedsel door de oorlog in Sudan. Een deel van hen kan geen kant uit vanwege het geweld in het land.

Zuid-Sudan

Veel Sudanezen vluchten naar buurlanden als Zuid-Sudan. Ook keren veel mensen die ooit vanuit Zuid-Sudan naar Sudan vluchtten, nu weer terug. Daar is al weinig voedsel beschikbaar, onder meer door enorme droogte in het ene deel van het land en overstromingen in andere delen.

De enorme toestroom van vluchtelingen door de oorlog in Sudan maakt dat er nóg minder voedsel is voor heel veel mensen. Gezinnen komen hongerig aan in overvolle vluchtelingenkampen, waar ze alleen nog maar meer honger krijgen. Eén op de 5 kinderen in deze kampen is ondervoed, stelt het WFP.

Honger in Zuid-Sudan foto Ruben Timman

ZOA’s noodhulpcoördinator Kees-Jan Hooglander bezocht Zuid-Sudan onlangs en was geschokt door wat hij zag. “Mensen vertelden mij dat ze nu al drie dagen niet gegeten hebben, ’s ochtends een kopje thee drinken en het daarmee de hele dag moeten doen.”

Vijf schalen van honger

Volgens het WFP dreigen veel mensen in Sudan en buurlanden binnenkort te maken te krijgen met het noodniveau van honger. Het WFP hanteert vijf oplopende schalen om aan te geven wanneer een situatie dermate alarmerend is dat directe actie nodig is.

Huishoudens worden ingedeeld in fase 1 wanneer ze nog in staat zijn om in hun basisbehoeften te voorzien. In fase 2 kunnen huishoudens alleen nog het meest essentiële eten kopen. Vanaf fase 3 vallen er gaten in hun voedselconsumptie, met als gevolg hoge of meer dan gebruikelijke ondervoeding.

Vluchtenlingenkamp in Zuid-Sudan, foto Ruben Timman

In fase 4 hebben lijden huishoudens aan een fors gebrek aan voedsel, met als gevolg acute ondervoeding en sterfte. Tot slot hebben huishoudens in fase 5 een extreem gebrek aan voedsel en/of andere basisbehoeften. Zonder ingrijpen is hongersnood, armoede, extreem kritieke ondervoeding en dood onvermijdelijk.

Als de strijd in Sudan niet snel stopt, verwacht het WFP dat veel mensen deze laatste fase zullen bereiken en dus sterven van de honger.

(Foto's: Lieuwe Siebe de Jong, Ruben Timman)

Samen willen we mensen in Sudan en buurlanden niet opgeven en helpen met wat we kunnen. Voedsel is nu het belangrijkste. Help je mee met een gift?

Ja, ik help vluchtelingen overleven

Voedselpakketten uitdelen is letterlijk van levensbelang en helpt mensen de dag door te komen. Voor € 30 help je al één gezin van 5 personen met een voedselpakket voor 2 weken. Je kunt ook als kerk of bedrijf doneren.