Overslaan en naar de inhoud gaan
Vrouw met kinderen bij een oude tent in Bardarash

De winter door in een lekkende tent

Regen, sneeuw, kou. Het is winter in Noord-Irak. Oók in de vluchtelingenkampen, die sinds de aanvallen van Turkije alsmaar voller raken. “Stel je voor dat je in een lekkende tent zit met je baby”, verzucht John Panga van ZOA. “Ik begrijp niet hoe de vluchtelingen het hier volhouden.”

noodhulp in kamp Bardarash in irak

De nood groeit, maar de hulp verdwijnt

Terwijl de meeste hulporganisaties vertrokken zijn, neemt de nood onder vluchtelingen in Noord-Irak alleen maar toe. Iedere dag zoeken meer mensen uit het noordoosten van Syrië hun toevlucht in Noord-Irak, uit angst voor aanvallen van Turkije. In kamp Bardarash trekken ze in tenten die er al meer dan vijf jaar staan en aan alle kanten lekken. ZOA is er wél, met noodhulppakketten.

“De nood is ontzettend groot”, zegt directeur John Panga van ZOA in Irak. De situatie in het vluchtelingenkamp Bardarash in Noord-Irak noemt hij “onvoorstelbaar schrijnend”. De tenten die er staan, dateren uit de periode rond 2017. Toen zat het kamp vol met vluchtelingen uit Syrië en andere delen van Irak tijdens de bezetting door Isis. In die tijd werd door verschillende organisaties veel noodhulp verleend.

“Sinds het vertrek van Isis zijn veel mensen terug gegaan naar hun huizen”, vertelt John. “Maar een grote groep mensen zit nog steeds in kampen, omdat ze simpelweg geen huis meer hebben om naar terug te gaan.”

Lekken

Daar is de laatste maanden een nieuwe vluchtelingenstroom bijgekomen: mensen uit het noordoosten van Syrië, die veiligheid zoeken in Noord-Irak uit angst voor aanvallen van Turkije. Bardarash raakt alsmaar voller. Maar het kamp is niet op de nieuwe toestroom berekend.

“De tenten lekken aan één stuk door”, vertelt John. “De elektriciteitsleidingen zijn oud geworden en er is geen drainage. Er is niets in het kamp. Wat je vaak ziet is dat mensen elektriciteit aftappen, waardoor brand ontstaat.”

Lekkende tent in Bardarash, Noord-Irak

Noodhulppakketten

De nood is groot, terwijl de meeste hulporganisaties inmiddels het land hebben verlaten. “De internationale gemeenschap vindt vooral dat Irak zijn olie opbrengsten in de wederopbouw van het land moet steken”, zegt John. “En organisaties die er nog waren, gaan nu werken in Oekraïne en zetten daar hun personeel in.”

De aanwezigheid van ZOA in het kamp is daarom van groot belang voor de mensen, stelt hij. ZOA deelt er noodhulppakketten uit, waarmee mensen de eerste 7 tot 10 dagen vooruit kunnen, na aankomst in het kamp. Er zitten eerste levensbehoeften in, zoals dekzeilen, houdbaar voedsel, keukengerei, dekens en hygiëne-artikelen. “En we voorzien elke tent van een kacheltje met brandstof”, vertelt John.

Budget

Het is erg moeilijk om aan genoeg fondsen te komen voor deze noodhulp, zegt hij. “Oekraïne zuigt al het geld op. We hebben ons budget moeten bijstellen.” Het team van ZOA hoopt deze winter voor 100.000 euro aan aankomstpakketten te kunnen uitdelen. “Maar het liefst zouden we het dubbele daarvan geven.”

In landen als Irak, Syrië en Oekraïne zorgt de kou voor immense problemen voor vluchtelingen. Wil je samen met ons omzien naar onze naasten die vechten tegen de kou?

Jongen in de kou in kamp Bardarash in Noord-Irak

Ja, ik help mee en geef warmte en bescherming

Voor € 35,- kan een gezin zichzelf warm houden met bijvoorbeeld truien, dekens en warme sokken. Wist je dat je deze winter iemand op de vlucht ook kunt bemoedigen met een kaartje? Na je donatie ontvang je meer informatie over hoe je mee kunt doen.