Overslaan en naar de inhoud gaan

Met je school in actie voor ZOA, waarom zou je?

Een actie op je school voor ZOA. Waarom zou je dat willen en waarvoor eigenlijk? Johan van Dam en Leendert van den Dool, directeuren van respectievelijk het Driestar College in Leiden en de Passie in Wierden, geven aan dat een dergelijke actie voor leerlingen van groot belang is. “Het draait niet alleen om het behalen van een diploma, maar we willen dat leerlingen zich ook afvragen wat écht belangrijk is in het leven”, zegt Johan.  

Johan van Dam van Driestar leiden:

'Er zijn voor een ander is gewoon een christelijke opdracht'

Zo’n dertig jaar geleden vond de toenmalige directeur Joop Vermeulen van het Driestar College het belangrijk dat leerlingen betrokken zouden worden bij een goed doel. Sinds 2002 is Johan van Dam zelf betrokken geraakt bij acties. Eerst als docent, later als adjunct-directeur in de kerngroep en sinds een jaar of zeven als eindverantwoordelijke.  

Hoe ziet jullie actie voor ZOA eruit?
“Ieder jaar houden alle derdeklassers van alle Driestar-locaties een lessenmarathon. Voorheen vond die ’s nachts plaats, onder de noemer ZOA-nacht. Maar sinds coronatijd is de lessenmarathon van ’s middags 12 uur tot ’s avonds 12 uur. Leerlingen vinden het heel leuk dat ze ’s avonds nog op school kunnen zijn. En je ziet dat docenten van alles uit de kast trekken om het interessant en gezellig te maken, bijvoorbeeld met sport en spel, creativiteit en muziek. De lessenmarathon is inmiddels uitgegroeid tot een traditie. Tussen de klassen ontstaat vaak een competitie, wat ook leuk is om te zien.”

“We hebben een gemotiveerde kerngroep met een afvaardiging van iedere locatie: uit Leiden, Lekkerkerk en Gouda. Deze kerngroep van docenten stemt op hoofdlijnen dingen met elkaar af. Zij zijn erg gemotiveerd om ieder jaar de actie weer tot een succes te maken. Daarnaast helpt de presentatie van ZOA om de actie voor onze leerlingen te laten leven. Wie overigens als docent meewerkt aan de lessenmarathon, is de volgende dag vrij. In die zin faciliteren we de actie ook."

Waarom een actie voor ZOA?
“Omdat we zelf een school zijn, vinden we het mooi om bij te dragen aan leeftijdsgenoten in andere landen die het veel minder hebben dan wij. Dat maakt het voor onze leerlingen meteen heel tastbaar. Dat ZOA een christelijke organisatie is, sluit aan bij onze eigen identiteit. Hierdoor voel je een sterke band met elkaar. ZOA geeft bovendien handen en voeten aan het geloof. Dit proberen we ook aan onze leerlingen mee te geven. We willen ze laten zien dat het hier niet alleen maar draait om het behalen van een diploma, maar dat ze zich ook af durven vragen wat écht belangrijk is in het leven."

Wat raakt je persoonlijk in het leed van mensen op de vlucht?
“De beelden op het journaal stompen je soms af. Maar juist door zo’n actie met ZOA en doordat je de persoonlijke verhalen van mensen in nood hoort, komt het leed sterk binnen. Wat daaraan bijgedragen heeft, zijn mijn projectbezoeken aan Uganda. Het raakt me wat ik daar zie en ik voel me enorm bevoorrecht. Dat probeer ik ook naar mijn eigen kinderen uit te dragen. Ik zeg dan wel eens: ‘Jongens, jullie vinden dit allemaal normaal, maar dat is het niet. Jullie zijn echt enorm bevoorrecht dat jullie zo kunnen opgroeien.’ We kunnen ons soms druk maken om allerlei dingen, maar dat kun je relativeren als je het in een breder perspectief zet en ziet hoe (veel) minder goed andere mensen het hebben.”

Speelt je geloof daarin een rol?
“Door te werken in het onderwijs mag je een steentje bijdragen in het opleiden van volgende generaties, maar je mag ze ook iets van het Woord van God meegeven. Die diepere laag geeft echt een meerwaarde aan mijn werk. Daar kom ik mijn bed voor uit. De meerwaarde van in actie komen voor ZOA, is dat we een stukje bewustwording bij leerlingen willen creëren. Namelijk dat ze bevoorrecht zijn door hier in Nederland op te groeien met zo’n goed opleidingssysteem. Ze mopperen weleens dat ze geen zin hebben om naar school te gaan. Maar in Uganda bijvoorbeeld, willen ze graag naar school en kunnen ze het niet. Om dat verschil eens te ervaren, is denk ik heel leerzaam. We geven door dat je niet alleen voor jezelf leeft. De Heere Jezus zag ook om naar de kwetsbaren. Er zijn voor een ander is gewoon een christelijke opdracht.”

Leendert van den Dool van de Passie in Wierden:

'Onze welvaart is niet vanzelfsprekend'

Met 24 uur vasten, de verkoop van speciale ZOA-chocola en een overnachting in de buitenlucht maakten leerlingen van de scholengemeenschap de Passie in Wierden zich de afgelopen jaren sterk voor ZOA. Of liever, voor kwetsbare mensen die op de vlucht zijn voor een oorlog of een ramp. Directeur Leendert van den Dool vertelt waarom én hoe hij ‘zijn’ school mobiliseert. 

Wanneer zijn jullie voor het eerst in actie gekomen voor ZOA?
“In 2022 brak de oorlog in Oekraïne uit en we wilden als school graag iets doen voor de slachtoffers. Arco van Wessel, eens directeur van ZOA en nu bestuurder van de Passiescholen, attendeerde ons op de noodhulp die ZOA in Oekraïne biedt. De keus voor ZOA werd gemaakt omdat onze christelijke identiteit verwant is met die van ZOA, een christelijke noodhulporganisatie. Daarnaast heeft ZOA een uitstekende educatieve tak. In de voorbereidingen en tijdens de acties word je maximaal bediend en minimaal ontzorgd. Met goede educatieve materialen, waaronder een lesbrief, en een soepele communicatie. Er wordt telkens snel geschakeld, wat heel prettig is.” 

Waaróm zijn jullie in actie gekomen?
“We merken dat de actualiteiten iets doen met onze leerlingen. Ze kunnen zich bijvoorbeeld machteloos voelen als ze zoveel leed op televisie zien. Anderen worden overweldigd of houden het nieuws bewust op een afstand. De oorlog in Oekraïne kwam heel dichtbij. Niet alleen omdat de strijd zich in Europa afspeelt, maar de nieuwbouw van onze school werd hierdoor vertraagd omdat materialen niet op tijd geleverd werden. Leerlingen merkten dus dat een ramp ver weg ook invloed kan hebben op het dagelijks leven hier. Door in actie te komen, kwam er ruimte voor gevoelens die er bij leerlingen leefden.”

Wat raakt je persoonlijk in het leed van mensen ver weg?
“We vinden onze welvaart vaak zo vanzelfsprekend, maar die is helemaal niet vanzelfsprekend. Een goede vriend van mij is als jongen op blote voetjes gevlucht uit Sierra Leone. Ik hoorde zijn verhalen en dacht: wat zijn onze werelden ongelofelijk verschillend! Er is op deze aarde zoveel armoede, zoveel verdriet en zoveel geweld. Wat mij het meest raakt, zijn de uitzichtloosheid en machteloosheid die mensen op de vlucht ervaren. Om nog maar niet te spreken van kinderen die op zo’n jonge leeftijd heel veel angst en onveiligheid meemaken. Ik zie naast wat voor ogen is, een enorme geestelijke strijd tussen licht en duisternis. Dat is nog een reden waarom wij als school meedoen. Vanuit je geloof kun je het verschil maken, met de middelen die jou tot beschikking staan. Hoop en de liefde van Christus verspreiden, daartoe zijn we geroepen. Niet alleen met concrete acties, maar ook met gebed.” 

Hoe zorg je dat de hele school betrokken raakt bij een actie?
,,Door de inzet van een kleine, betrokken groep die een maximaal bereik creëert. Het is een illusie dat je alle leerlingen op een school even enthousiast kunt laten meedoen aan een actie. Maar vaak willen ze wel meedoen aan iets, waarin anderen het voortouw hebben genomen. Ook streven we ernaar herkenbare elementen in lesprogramma’s op te nemen. Als je bijvoorbeeld in elke les vijf minuten besteed aan het thema ‘Kinderen op de vlucht’, is de betrokkenheid op den duur groter, dan dat je één lesuur daarvoor apart houdt. Ook moet er sprake zijn van een goede call to action. Overigens vond ik het mooi dat de plaatselijke kerken de afgelopen acties ondersteunden. Als je gezamenlijk de schouders eronder zet, heeft een actie veel meer impact. Op de leerlingen zelf, maar ook op hun omgeving én voor de mensen ver weg.”

Wat hoop je met de acties voor ZOA te bereiken?
“Ik hoop dat onze leerlingen – ook in de toekomst – barmhartigheid blijven tonen en bereid zijn om de handen en voeten van Jezus te zijn.” 

Wil je met jouw school ook in actie komen?

Neem dan contact met mij op!

Sharon Blokhuis, Accountmanager scholen

Mail Sharon

Ja, ik help kinderen op de vlucht met onderwijs

Met een gift van € 30 is bijvoorbeeld het schoolgeld van één kind betaald om een jaar lang naar school te kunnen.