Overslaan en naar de inhoud gaan
Joppe interviewing Josephine in Uganda

‘Dit jaar in Uganda, daar kan ik mijn hele leven mee vooruit’

Alles is anders dit jaar voor Joppe Hamelijnck (26). Hij was nog nooit in Afrika geweest. In januari besloot hij er te gaan wonen en werken, als trainee voor ZOA in Uganda. Een onvergetelijke ervaring, zegt hij. “Ik zou het iedereen aanraden.”

Joppe is trainee voor ZOA in Uganda

‘Absoluut alles hier is levensverrijkend’

Wonen en leven in Kampala. Werken in een team van honderd mensen waarvan hij één van de vijf niet-Ugandezen is. Joppe Hamelijnck beleeft het allemaal dit jaar, als trainee voor ZOA in Uganda. Hij zou de ervaring voor geen goud willen missen. “Ik leer zoveel hier. Over de wereld, maar ook over mezelf.”

Het begon allemaal met De Reddertjes. “Die tekenfilm zag ik als kind en is me altijd bijgebleven”, vertelt Joppe Hamelijnck (26) lachend. “De muizen in deze film komen samen om oplossingen te verzinnen voor mensen in nood wereldwijd. Het is een soort Verenigde Naties op muis-niveau. Ik vond het geweldig.”

'Iets goeds doen'

Sindsdien droomt Joppe ervan om “iets goeds te doen” voor mensen op internationaal niveau. Opgegroeid in Noord-Brabant verhuisde hij in 2008 met zijn ouders, zusje en broertje naar Nijmegen, waar hij studeerde aan de Radboud Universiteit. Na een bachelor Filosofie koos hij voor een master Conflict Studies. Voor zijn stage ging hij op zoek naar internationale organisaties die zich bezig houden met vredesopbouw. En hij kwam uit bij ZOA.

Joppe Hamelijnck

“Een docent vertelde me over ZOA”, herinnert hij zich. “Ik had er nog nooit van gehoord. Ik ben pas sinds een paar jaar christen en was nog niet zo bekend met de christelijke wereld.” Enthousiast ging hij aan de slag als stagiair voor de afdeling Monitoring, Evaluation and Learning (MEAL) en deed daarnaast scriptie-onderzoek over Noord-Irak. “Daarvoor had ik veel contact met ZOA-collega’s in Irak”, vertelt hij.

Vanwege corona-maatregelen werkte hij vooral thuis. Zowel de stage als het schrijven van de scriptie duurden langer dan gepland. Maar ZOA bleek een goede match. “Er is een wereld voor me opengegaan vanachter mijn eigen bureau”, vertelt Joppe. “Het feit dat ZOA als ngo vanuit een christelijke identiteit opereert, past heel goed bij mij. Ik wil graag als christen mijn medemens helpen.”

In voor avontuur

Na zijn afstuderen opteerde hij voor een traineeship bij ZOA. Dat kan zowel op het hoofdkantoor in Apeldoorn als in één van de vijftien projectlanden. Trainees vallen in een projectland ofwel onder de Manager Operations, de Programme Manager of de Manager of Programme Quality. Dat laatste bleek het beste bij Joppe’s ervaring en interesses aan te sluiten.

Joppe with other team members in Uganda

“Programme Quality heeft betrekking op alle projecten van ZOA in een land”, legt Joppe uit. “Er komt veel strategie en innovatie bij kijken. Dat vind ik erg interessant.” Het ZOA team in Uganda bleek op zoek te zijn naar een trainee voor Programme Quality. “Ik had eigenlijk nog nooit over Afrika nagedacht”, herinnert Joppe zich. “Vanuit mijn studie was ik geïnteresseerd in het Midden-Oosten, en ook wel Colombia. Maar ik ben wel in voor avontuur. Dus ik ben gegaan!”

Hoewel hij Nederland af en toe ook best mist, heeft Joppe negen maanden later nog geen spijt. “Alles is hier anders, en dat vind ik erg interessant. Ik woon en werk tussen mensen die bijna allemaal Ugandees zijn of zich hier als vluchteling hebben gevestigd. Overal waar ik kom, val ik op. Nog steeds moet ik eraan wennen dat ik niet gewoon de fiets of de bus kan pakken.

Voor het vervoer in de hoofdstad Kampala waar hij woont, maakt Joppe voornamelijk gebruikt van een boda boda, ofwel motorfiets taxi. “Omdat de levensstijl zo anders is hier, leer ik ontzettend veel. Over de wereld, maar ook over mezelf. Over wat ik belangrijk vind en waar ik blij van word. Het is echt een levensverrijkende ervaring. Met dit jaar in Uganda kan ik de rest van mijn leven vooruit!”

Passie voor hun werk

Zijn taken als trainee bij ZOA in Uganda zijn divers. Eén van de dingen waar hij zich mee bezig houdt, is de vraag hoe lokalisatie verder uitgebreid kan worden, oftewel: de samenwerking met en overdracht van het werk aan lokale partners. Dit is voor ZOA een belangrijk thema. “Ik verzamel bijvoorbeeld input om te kunnen evalueren hoe ZOA het doet en toekomstplannen te maken.”

Joppe meeting with team members during a field visit in Uganda

Daarnaast geeft Joppe heel praktische trainingen aan Ugandese collega’s in het werken met het IT-systeem van ZOA. Daarvoor reist hij vanaf het hoofdkantoor in Kampala geregeld naar de drie projectkantoren in het land. “Op die reizen neem ik ook altijd mijn camera mee”, vertelt hij. “Ik vind het ook heel boeiend om mensen te spreken die we bereiken met onze projecten. Dan vraag ik naar de impact ervan, en wat nog beter zou kunnen.”

ZOA als organisatie past goed bij hem, zegt Joppe. “De collega’s vind ik erg leuk, zowel in Nederland als hier in Uganda. Het zijn open mensen die passie hebben voor hun werk. En dat we de week samen zingend en met gebed beginnen, waardeer ik echt enorm.

Het traineeship duurt een jaar; Joppe heeft nog drie maanden te gaan. Wat hij daarna gaat doen, weet hij nog niet. “Ik zou het zeker niet vervelend vinden om nog meer van ZOA mee te maken”, zegt hij. Hij staat open voor elk avontuur. Zolang hij maar mee mag doen in het verzinnen van oplossingen voor mensen in nood wereldwijd – net als De Reddertjes.

Joppe in the field with Ugandan youth

Zou je ook voor ZOA willen werken? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn