Irak

Waarom Irak?

In de zomer van 2014 rukte IS vanuit Syrië op naar Irak. De bevolking in de regio Sinjar sloeg massaal op de vlucht en zocht een heenkomen in de Koerdische provincies in Noord-Irak. Sinds 2014 helpen wij met onderdak, hulpgoederen, water en sanitaire voorzieningen. Sinds 2016 werken we ook in Mosul, waar we (vooral) vrouwen en kinderen helpen bij het verwerken van hun trauma’s.

Steun ZOA’s werk in Irak:
Ja, ik help mee

Wat we doen in Irak

Tijdens en na het IS-tijdperk in Irak bieden we noodhulp en helpen we ontheemden en terugkeerders een nieuwe start te maken en een inkomen te verdienen.

Sectoren: noodhulp, onderdak, water- en sanitaire voorzieningen, levensonderhoud en voedselzekerheid

Hulp aan slachtoffers van IS
Sinds de opmars van IS in 2014 sloegen meer dan een miljoen mensen op de vlucht. Zij kwamen in bouwvallen of halfafgebouwde woningen terecht, zonder toegang tot basisvoorzieningen. Sinds de start van ons werk in 2014, is verbetering van deze woonomstandigheden een belangrijk aandachtspunt.
In 2016 richtten we ons met noodhulp daarnaast op vluchtelingen uit Mosul, die vluchtten uit het gebied dat voorheen door IS gecontroleerd werd. Sinds IS uit Mosul verdreven is, helpen we de inwoners van deze stad om hun leven weer op te bouwen. In Mosul runnen we inmiddels een aantal safehouses waar vrouwen en kinderen hun trauma’s leren verwerken. Daarnaast helpen we ondernemers hun business een nieuwe boost te geven.

In Irak sloegen duizenden mensen op de vlucht voor IS. Overal is de enorme verwoesting te zien. We zijn er om noodhulp te verlenen. Help je mee?
Ja, ik help mee