Irak

Waarom Irak?

In de zomer van 2014 rukte IS op vanuit Syrië naar Irak. De bevolking in de regio Sinjar sloeg massaal op de vlucht en zocht een heenkomen in de Koerdische provincies in Noord-Irak. Sinds 2014 helpen wij met onderdak, hulpgoederen, water en sanitaire voorzieningen. In 2016 startten we daarnaast een noodhulpactie voor vluchtelingen uit Mosul.

Wat we doen in Irak

In 2014 raakte een miljoen mensen ontheemd door de opmars van IS. We bieden noodhulp en helpen mensen een nieuwe start te maken en een inkomen te verdienen.

Sectoren: noodhulp, onderdak, water- en sanitaire voorzieningen, levensonderhoud en voedselzekerheid

Noodhulp
De meerderheid van de ruim 1 miljoen ontheemden in Noord-Irak verblijft in bouwvallen of halfafgebouwde woningen, zonder toegang tot basisvoorzieningen. Sinds de start van ons werk hier in 2014, is verbetering van deze woonomstandigheden een belangrijk aandachtspunt. Dat betekent ramen, deuren en isolatie aanbrengen, toiletten graven, en matrassen, dekens en kookgerei uitdelen. Ook geven we aan de omringende bevolking steun bij het verbeteren van hun landbouwproductie.
In 2016 richten we ons met noodhulp daarnaast op vluchtelingen uit Mosul, die vluchtten uit het gebied dat voorheen door IS gecontroleerd werd.

Herstel
Veel Yezidi’s in Koerdistan zijn bang nooit terug te kunnen naar hun thuisfront bij Sinjar. Onze hulpverlening richt zich op onderwijs, beroepsvaardigheden en inkomens genererende activiteiten. Waar mensen ook terecht komen, die kennis nemen ze altijd met zich mee.

July 2017
ZOA helpt overlevenden strijd Mosul
ZOA helpt overlevenden strijd Mosul
October 2016
rtx2giwqzw
Noodhulpactie voor inwoners uit Mosul
April 2015
Meer hulp door financiering Buitenlandse Zaken
August 2014
Noodhulp voor ontheemden uit Sinjar